Gull til håndballkvinnene

Norge kjørte over Russland fra første minutt og tok et historisk gull.

Tonje Larsen (L) og Gro Hammerseng jubler etter en scoring mot Russland.

Norges to giganter, Tonje Larsen og Gro Hammerseng, jubler under kampen mot Russland.

Norge vant 34-27 over Russland i finalen etter å ha ledet 18-13 ved pause.

Billedgalleri fra kampen

Det var rått. Vi har full kontroll hele kampen. Vi var knallbra til stede hele tiden og russerne var sjanseløse.

Marit Breivik etter kampen / NRK

- Det var stort. Jeg synes vi spiller kanonbra. Det er deilig å kjøre over dem, sa Katrine Lunde Haraldsen til NRK rett etter kampen.

Linn-Kristin Riegelhuth

Linn-Kristin Riegelhuth scorer mot Russland.

Norge gikk ut i stort tempo og ledet 8-1 allerede etter drøyt sju minutters spill.

Les: NRKSport.no fulgte kampen

På sine 20 første ballbesittelser hadde russerne åtte tekniske feil, ti bomskudd og en utvisning.

Selv om Russland knappet noen inn på forspranget frem mot pause var ledelsen aldri på mindre enn fem mål.

Gråt av glede

Det siste tre-fire minuttene av kampen spilte de norske spillerne i en lykkerus.

- Det er helt ubeskrivelig. Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg har lyst til å grine, sa kaptein Gro Hammerseng til NRK etter kampen.

Da hadde flere av spillerne allerede latt tårene renne i flere minutter.

Fullt premieskap

22 år etter gjennombruddet i VM i 1986 er endelig håndballkvinnenes premieskap fullt.

Fra før var det VM- og EM-gull i premieskapet til Norges Håndballforbund, men OL-gullet manglet.

To sølv (1988 og 1992) og en bronse (2000) var beholdningen før dagens gullmedalje.

Kampfakta

Norge - Russland 34-27 (18-13)

18.000 tilskuere

Norge: Katrine Lunde Haraldsen, Kari Aalvik Grimsbø Ragnhild Aamodt 1, Katja Nyberg 4, Gøril Snorroeggen 1, Else-Marthe Sørlie Lybekk 7, Tonje Nøstvold 3, Karoline Dyhre Breivang,

Kristine Lunde, Gro Hammerseng 2, Kari Mette Johansen 3, Marit Malm Frafjord 2, Tonje Larsen 2, Linn-Kristin Riegelhuth 9.

Russland: Inna Suslina, Maria Sidorova Jekaterina Marennikova 1, Oxana Romenskaja, Emilia Turey, Jekaterina Andrusjina 4, Jelena Polenova 4, Natalia Sjipilova 3, Ljudmila Postnova 3,

Jana Uskova, Jirina Bliznova 6, Jirina Poltoratskaja 1, Jelena Dmitrijeva 5, Anna Karejeva.

Dommere: Gilles Bord/Olivier Buy, Frankrike.

Utvisninger: Norge 3 x 2 min., Russland 2 x 2 min.

• Storhamar knuste Vålerenga

Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».