Hopp til innhold

Gull-Klæbo preget av presset: – Har ikke sovet godt på lang tid

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (21) var totalt overlegen i sprintfinalen og ble tidenes yngste mannlige OL-vinner i langrenn. Etterpå innrømmet han at han har følt på presset.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn sprint.

GULLGUTTEN: Johannes Høsflot Klæbo var overlegen i sprintfinalen.

– Det her er stort! Det har vært mye press og styr den siste uken, så at jeg klarer å innfri og ta dette gullet smaker ekstra godt, sier Johannes Høsflot Klæbo til NRK.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn sprint.

SUVEREN: Forspranget til Klæbo var så stort at han kunne ta det rolig på oppløpet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Klæbo stakk lynraskt ut fra start i sprintfinalen, men Aleksandr Bolsjunov svarte og trykket voldsomt til i den første bakken. Kun Klæbo klarte å følge, og i den neste bakken – også døpt «Klæbo-bakken» allerede før OL – klinket 21-åringen nærmest selvfølgelig til.

Med en stiv russer i nakken stakk nordmannen av gårde og hadde full kontroll, og ble tidenes yngste mannlige OL-vinner i langrenn.

– Bolsjunov gikk hardt ut, men planen min var å få en luke. Den følelsen når man får det, den slår alt. Derfra handler det bare om å holde seg på beina. Det er en utrolig følelse å komme inn på oppløpet og vite at du har det i lomma, forklarer Klæbo, som senket farten betraktelig inn mot mål.

– Måten han gjør det på ... Jeg har ikke sett noe liknende, sier NRK-kommentator Jann Post.

Har sovet dårlig

Klæbo endte 1,34 sekunder foran sølvvinner Federico Pellegrino. Bolsjunov (OUR) tok bronsen. På tribunen satt en rørt trener og morfar.

– Dette var utrolig bra! Det sitrer i hele kroppen, sier Kåre Høsflot.

Han har vært blant dem som har hjulpet 21-åringen mest på veien til toppen av OL-pallen. Og også en viktig støtte når presset har vært som størst.

For Klæbo innrømmer at han har latt seg prege.

– Jeg har jo fryktelig lyst til å gå fort for min egen del, men det er vanskelig å komme utenom presset som har vært utenfra. Det har vært fryktelig mye! sier Klæbo, og takker familien for at de har hjulpet han igjennom det.

– Det har vært fryktelig tøft de siste ukene egentlig. Jeg har prøvd å holde fokus på det jeg skulle gjøre, men jeg har våknet hver dag og begynt å kjenne etter. Er jeg frisk, er jeg rask, hvordan er kroppen? Jeg har ikke sovet godt på lang tid, så det skal bli godt å få en god natts søvn nå, avslører han.

Gratulert av Northug

Komplimentene satt løst hos lagkamerater og eksperter etter den overlegne prestasjonen til unggutten.

– Han er verdens beste sprinter. Jeg sliter med å finne ord. Han er et fantastisk forbilde for Langrenns-Norge. Han er en ymdyk gutt som har utviklet langrennssporten teknisk, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– Dette var stort. Jeg greier ikke si noe mer. Det er så bra, det er så bra, sier landslagstrener Arild Monsen.

– Jeg er «sykt» glad for at Klæbo vant i dag. Jeg tror ikke folk skjønner hvor stort press han har hatt på seg. Det ble et kjempefortjent gull til en kjempekar, sier Emil Iversen.

Hjemme fra sofaen vanket det også gratulasjon fra Petter Northug.

– Grattis Johannes med velfortjent OL-gull. Du er overlegen!! skriver han på Facebook.

Johannes Høsflot Klæbo og Maiken Caspersen Falla feires med kake

Gikk greit videre

Klæbo ble nummer to i prologen, 0,19 sekunder bak finske Ristomatti Hakola, men derfra og inn var han uslåelig. I kvartfinalen hadde han full kontroll på konkurrentene. Det samme hadde han i semifinalen.

– Johannes har det lille ekstra giret over toppen. Det er der han kan avgjøre finalen. Jeg har tro på gull, spådde NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Alle de norske tok seg videre fra prologen. Eirik Brandsdal røk ut i kvartfinalen og Emil Iversen kom seg ikke videre fra semifinalen.

Pål Golberg var dermed eneste nordmann sammen med Klæbo i finalen, men heller ikke han maktet å følge lagkameraten og ble nummer fire – 3,81 sekunder bak Klæbo.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal