Hopp til innhold

«I Bayern må Guardiola hoppe etter Wirkola»

KOMMENTAR: Ansettelsen av Pep Guardiola har gjort Bayern München til større favoritter i årets Bundesliga enn de fortjener å være.

GUARDIOLA

Pep Guardiola har en stor oppgave foran seg i Bayern. Er Bayern like suverene som i fjor?

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Da Franck Ribéry og resten av Bayern-spillerne valset over all motstand i sommerens treningskamper, ble det nærmest antatt at Guardiolas mannskap kom til å vinne ligaen.

Klopp

Dortmund-trener Jürgen Klopp skal forsøke å stoppe Bayerns dominans.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Men da seriemestrene tapte 4-2 mot Borussia Dortmund i Super Cupen sent i juli, fikk både de og alle oss andre en ettertrykkelig påminnelse om at årets ligasesong ikke blir noen plankekjøring.

Det er lett å glemme hvor godt dette Dortmund-laget er. Mens fotballverden har studert detaljene rundt Guardiolas nye prosjekt, har fjorårets mesterligafinalist gjort sine forberedelser utenfor rampelyset.

Jürgen Klopp har handlet lurt over sommeren, og blir en formidabel motstander for Guardiola i en sesong som sparkes i gang når Bayern møter Borussia Mönchengladbach på hjemmebane i kveld.

Seriemestrene har ikke råd til mange feilskjær. Verken i kveld eller senere.

Sterke rivaler

I Klopp møter Guardiola en mester i å slå tilbake fra skuffende hendelser. Over de siste årene har Klopp mistet nøkkelspillere som Shinji Kagawa, Nuri Şahin og, senest i sommer, Mario Götze. Tapet i fjorårets mesterligafinale var en psykisk knekk, og i tillegg vil sannsynligvis stjernespissen Robert Lewandowski skrive under for Bayern neste år.

Likevel slår Klopp alltid tilbake. Dortmund viste ingen tegn til mentale svakheter i Super Cup-seieren. Klopp erstattet Kagawa med den glimrende Marco Reus; han har lånt tilbake Şahin fra Real Madrid, og fortsetter å få det beste ut av Lewandowski.

Denne sommeren har forsterkninger kommet inn. Dortmund gjorde et kupp ved å hente den dynamiske midtbanespilleren Henrikh Mkhitaryan, som de snappet opp fra Shakhtar Donetsk foran nesen på Liverpool.

Den lynraske vingen Pierre-Emerick Aubameyang har blitt hentet fra Saint-Étienne, og bør passe godt inn i Klopps forrykende angrepsstil. Den greske landslagsstopperen Sokratis Papastathopoulos har blitt kjøpt fra Werder Bremen, og vil kjempe med Mats Hummels og Neven Subotić om plass på førstelaget.

Stabilitet

De tre nyervervelsene vil finne naturlige roller i laget. I årets tittelkamp vil Dortmund nemlig dra stor fordel av et allerede etablert system, hvor spillerne har god kjennskap til rollene – og til hverandre.

Klopp vil fortsette i sitt 4-2-3-1 system, med en spillestil som holder et enormt høyt tempo. Defensivt ligger Dortmund svært tett, og er glimrende til å forminske avstanden mellom lagdelene. Fremover presser spillerne som en flokk med sultne ulver.

De er livsfarlige på kontringer, og stiller med tekniske angrepsspillere som er like kjappe i hodet som med beina. Klopps mannskap er særdeles farlige i rommet mellom motstanderens forvar og angrep, hvor spesielt Marco Reus opererer med kirurgisk presisjon.

Dortmund kjenner seg selv ut og inn. Og med sine signeringer har de nye og spennende ingredienser som kan legges til et allerede velsmurt maskineri.

Ubesvarte spørsmål

Det er mer enn hva man kan si om Guardiolas tropp. Bayern vant sine første vennskapskamper med komiske sifre, men prosjektet virker fortsatt å være i eksperimenteringsfasen.

Gjennom sommeren har formasjonene variert mellom alt fra 4-1-4-1 til 4-6-0. Flere roller virker uavklarte. Vil Thiago Alcântara spille som defensiv midtbane? Vil Philipp Lahm fortsette på midtbanen? Kan Javi Martínez fungere som midtstopper? Vil Mario Mandžukić spille på topp? Vil noen?

Slike spørsmål var naturlige å stille tidligere i sommer. Ikke nå. Bayern har sett komfortable ut i pre-season, men resultatet i Super Cupen kan tyde på at laget for øyeblikket ikke er så godt som det burde være.

Flere utfordringer ligger på vent for Guardiola. Den største blir behandlingen av klubbens mange stjerner. I Barcelona var troppen smalere, og Guardiola hadde mellom 13 og 14 spillere som stort sett bekledde startposisjonene.

I Bayern er troppen bredere, og det er uunngåelig at storspillere vil sitte på benken. Måten Guardiola behandler disse på blir kritisk for Bayerns stabilitet og sjanser til å følge opp fjorårets eventyrlige sesong.

Ingen unnskyldninger

Sent i august 2008, da Guardiola gjorde sin ligadebut som trener for Barcelona, gikk han på et sjokkerende smell. Laget tapte 0-1 borte mot nyopprykkede Numancia. Barça endte likevel sesongen med å vinne ligaen, cupen og mesterligaen.

Om Guardiola sklir på et lignende bananskall i kveld gjenstår å se, men mye tyder allerede på at oppdraget i München blir tøffere enn Barcelona-prosjektet. Den gang var det kaos på Camp Nou; forventingene var lavere, og mye skulle rettes på. I Bayern må Guardiola hoppe etter Wirkola.

Guardiola er ikke fremmed for en utfordring, men om han skal kunne overgå Jupp Heynckes’ tre titler fra i fjor – hvor laget satt ny poengrekord i Bundesliga – bør det i det minste bli seier mot Borussia Mönchengladbach; et lag Bayern slo 5-1 i en 60-minutters kamp for mindre enn tre uker siden.

Siden den tid har ting tydet på at Guardiola – til tross for et råsterkt mannskap og store ressurser – vil trenge tid til å finjustere maskineriet. Få vil sympatisere med katalaneren om han ber om akkurat det.

  • Si din mening nederst i saken. Hvem vinner Bundesliga?

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal