NRK Meny
Normal

«I Bayern må Guardiola hoppe etter Wirkola»

KOMMENTAR: Ansettelsen av Pep Guardiola har gjort Bayern München til større favoritter i årets Bundesliga enn de fortjener å være.

GUARDIOLA

Pep Guardiola har en stor oppgave foran seg i Bayern. Er Bayern like suverene som i fjor?

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Da Franck Ribéry og resten av Bayern-spillerne valset over all motstand i sommerens treningskamper, ble det nærmest antatt at Guardiolas mannskap kom til å vinne ligaen.

Klopp

Dortmund-trener Jürgen Klopp skal forsøke å stoppe Bayerns dominans.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Men da seriemestrene tapte 4-2 mot Borussia Dortmund i Super Cupen sent i juli, fikk både de og alle oss andre en ettertrykkelig påminnelse om at årets ligasesong ikke blir noen plankekjøring.

Det er lett å glemme hvor godt dette Dortmund-laget er. Mens fotballverden har studert detaljene rundt Guardiolas nye prosjekt, har fjorårets mesterligafinalist gjort sine forberedelser utenfor rampelyset.

Jürgen Klopp har handlet lurt over sommeren, og blir en formidabel motstander for Guardiola i en sesong som sparkes i gang når Bayern møter Borussia Mönchengladbach på hjemmebane i kveld.

Seriemestrene har ikke råd til mange feilskjær. Verken i kveld eller senere.

Sterke rivaler

I Klopp møter Guardiola en mester i å slå tilbake fra skuffende hendelser. Over de siste årene har Klopp mistet nøkkelspillere som Shinji Kagawa, Nuri Şahin og, senest i sommer, Mario Götze. Tapet i fjorårets mesterligafinale var en psykisk knekk, og i tillegg vil sannsynligvis stjernespissen Robert Lewandowski skrive under for Bayern neste år.

Likevel slår Klopp alltid tilbake. Dortmund viste ingen tegn til mentale svakheter i Super Cup-seieren. Klopp erstattet Kagawa med den glimrende Marco Reus; han har lånt tilbake Şahin fra Real Madrid, og fortsetter å få det beste ut av Lewandowski.

Denne sommeren har forsterkninger kommet inn. Dortmund gjorde et kupp ved å hente den dynamiske midtbanespilleren Henrikh Mkhitaryan, som de snappet opp fra Shakhtar Donetsk foran nesen på Liverpool.

Den lynraske vingen Pierre-Emerick Aubameyang har blitt hentet fra Saint-Étienne, og bør passe godt inn i Klopps forrykende angrepsstil. Den greske landslagsstopperen Sokratis Papastathopoulos har blitt kjøpt fra Werder Bremen, og vil kjempe med Mats Hummels og Neven Subotić om plass på førstelaget.

Stabilitet

De tre nyervervelsene vil finne naturlige roller i laget. I årets tittelkamp vil Dortmund nemlig dra stor fordel av et allerede etablert system, hvor spillerne har god kjennskap til rollene – og til hverandre.

Klopp vil fortsette i sitt 4-2-3-1 system, med en spillestil som holder et enormt høyt tempo. Defensivt ligger Dortmund svært tett, og er glimrende til å forminske avstanden mellom lagdelene. Fremover presser spillerne som en flokk med sultne ulver.

De er livsfarlige på kontringer, og stiller med tekniske angrepsspillere som er like kjappe i hodet som med beina. Klopps mannskap er særdeles farlige i rommet mellom motstanderens forvar og angrep, hvor spesielt Marco Reus opererer med kirurgisk presisjon.

Dortmund kjenner seg selv ut og inn. Og med sine signeringer har de nye og spennende ingredienser som kan legges til et allerede velsmurt maskineri.

Ubesvarte spørsmål

Det er mer enn hva man kan si om Guardiolas tropp. Bayern vant sine første vennskapskamper med komiske sifre, men prosjektet virker fortsatt å være i eksperimenteringsfasen.

Gjennom sommeren har formasjonene variert mellom alt fra 4-1-4-1 til 4-6-0. Flere roller virker uavklarte. Vil Thiago Alcântara spille som defensiv midtbane? Vil Philipp Lahm fortsette på midtbanen? Kan Javi Martínez fungere som midtstopper? Vil Mario Mandžukić spille på topp? Vil noen?

Slike spørsmål var naturlige å stille tidligere i sommer. Ikke nå. Bayern har sett komfortable ut i pre-season, men resultatet i Super Cupen kan tyde på at laget for øyeblikket ikke er så godt som det burde være.

Flere utfordringer ligger på vent for Guardiola. Den største blir behandlingen av klubbens mange stjerner. I Barcelona var troppen smalere, og Guardiola hadde mellom 13 og 14 spillere som stort sett bekledde startposisjonene.

I Bayern er troppen bredere, og det er uunngåelig at storspillere vil sitte på benken. Måten Guardiola behandler disse på blir kritisk for Bayerns stabilitet og sjanser til å følge opp fjorårets eventyrlige sesong.

Ingen unnskyldninger

Sent i august 2008, da Guardiola gjorde sin ligadebut som trener for Barcelona, gikk han på et sjokkerende smell. Laget tapte 0-1 borte mot nyopprykkede Numancia. Barça endte likevel sesongen med å vinne ligaen, cupen og mesterligaen.

Om Guardiola sklir på et lignende bananskall i kveld gjenstår å se, men mye tyder allerede på at oppdraget i München blir tøffere enn Barcelona-prosjektet. Den gang var det kaos på Camp Nou; forventingene var lavere, og mye skulle rettes på. I Bayern må Guardiola hoppe etter Wirkola.

Guardiola er ikke fremmed for en utfordring, men om han skal kunne overgå Jupp Heynckes’ tre titler fra i fjor – hvor laget satt ny poengrekord i Bundesliga – bør det i det minste bli seier mot Borussia Mönchengladbach; et lag Bayern slo 5-1 i en 60-minutters kamp for mindre enn tre uker siden.

Siden den tid har ting tydet på at Guardiola – til tross for et råsterkt mannskap og store ressurser – vil trenge tid til å finjustere maskineriet. Få vil sympatisere med katalaneren om han ber om akkurat det.

 • Si din mening nederst i saken. Hvem vinner Bundesliga?

Siste nytt

 • AC Milan vant anken i CAS

  Den italienske storklubben ble utestengt fra Europaligaen av UEFA, for å ha brutt reglene for økonomisk fair play (FFP). AC Milan anket til CAS, som nå ber UEFA finne en annen straff. De anser det som for strengt å nekte «Rossoneri» spill i Europa.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Times: Conte saksøker Chelsea

  Antonio Conte har bestemt seg for å gå rettens vei etter at han fikk sparken som Chelsea-manager, melder den britiske avisen The Times.

  Conte krever å få kompensasjon for skaden han mener klubben har påført hans karriere. 48-åringen mener den sene sparkingen har fratatt ham sjansen til å bli ansatt i andre storklubber.

  Antonio Conte
  Foto: David Klein / Reuters
 • Uavgjort for United

  Manchester United spela 1-1 mot meksikanske Club America i Arizona i natt. Det var Uniteds første oppkøyringskamp før sesongstart om tre veker.

  Juan Mata scora Uniteds utlikningsmål 12 minutt før slutt, etter at Club America hadde teke leiinga.

  Juan Mata
  Foto: Christian Petersen / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 13. etappe
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco
Friidrett: Diamond League fra Monaco
X Games: Skateboard, street
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale