Slo tilbake etter marerittsommer – smadret rekord

Karoline Bjerkeli Grøvdal (30) måtte hoppe i grøfta for ikke å krasje med en bil, men satte likevel norsk bestenotering på 5 km gateløp med 20 sekunder. Et sju måneder langt skademareritt er over.

Grøvdal

VANSKELIG ÅR: Karoline Bjerkeli Grøvdal er tilbake på rekordsporet. Det var hun ikke da dette bildet ble tatt på Bislett i juni.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Dette er viktig for selvtilliten, sier Grøvdal til NRK etter å ha løpt 5 km gateløp på 15.04 i Spikkestad søndag ettermiddag.

Det er 20 sekunder bedre enn Susanne Wigenes gamle norske bestenotering på distansen.

Det var ruskete vær, og i siste del av løpet fikk Grøvdal en ekstra utfordring da hun måtte hoppe unna en møtende bil.

Måtte i grøfta

– Det kom så brått på, jeg så det ikke før jeg hørte noen rope. Jeg måtte enten stoppe eller komme meg forbi, sier Grøvdal.

Hun valgte altså det siste, selv om det kostet henne noen skritt utenfor asfalten

– Det var ikke krise eller farlig, men som løper vil man alltid ha kortest mulig vei til mål, erkjenner hun.

At hun tapte noen sekunder legger uansett ingen demper på gleden. For både tiden og opplevelsen viser at kroppen nå er tilbake etter å ha vært skadeplaget siden mars.

Ikke en fin sommer

Det startet med en stressreaksjon som etter hvert utviklet seg til en stressfraktur, altså et tretthetsbrudd, i bekkenet.

– Jeg kan ikke si jeg hatt en fin sommer, for det har jeg ikke. Det har vært vanskelig etter at jeg fikk den skaden i mars, og det har altså tatt sju måneder å komme tilbake, konstaterer hun.

Skaden gjorde at Grøvdal brøt 3000 meteren under «Impossible Games» i juni. Hun var ikke tilbake i konkurranse før forrige lørdag, da hun løp 5000 meter på 15.01,13 i Kvalheimmila på Bislett. Tiden var imidlertid uoffisiell, ettersom Grøvdal løp med gateløpssko som ikke er tillatt på bane.

– Jeg fikk trent bra de fire ukene før løpet på Bislett, så jeg har blitt i bedre form for hver uke. Jeg har holdt det gående med alternativ trening gjennom sommeren, men har løpt minimalt. Så det er veldig gøy nå å være 100 prosent tilbake og se at nivået mitt ikke er langt fra der jeg har vært på mitt beste. Det er en lettelse, for å si det sånn, erkjenner hun overfor NRK.

Motivert for OL-trening

Nå har hun to gode løp på ei drøy uke, og det stopper ikke der.

– Jeg har igjen NM terreng og Hytteplanmila. Da får jeg fire gode løp på tampen. Det er viktig for selvtilliten og for å vise at formen min er der. Jeg har ikke tapt så masse selv om jeg fikk en veldig amputert sesong, påpeker Grøvdal.

For hennes del passer det derfor også godt at OL i Tokyo ble forskjøvet et år.

– Nå er det kun neste år som gjelder og OL. Mens andre nå har sesongpause, er jeg godt i gang med vintertrening, så jeg er veldig motivert for å gjøre det bra i OL, og det er 5000 og 10.000 som er planen der, forteller Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Siste nytt

 • LSK best i målfest

  Lillestrøm holder stø kurs mot en direkte retur til eliteserien i fotball etter at de slo Sandnes Ulf 4-2 hjemme på Åråsen søndag ettermiddag. Fredrik Krogstad, Tryggvi Hrafn Haraldsson, Kaan Kairinen og Thomas Lehne Olsen scoret målene for hjemmelaget, mens Kent Håvard Eriksen og Christian Landu-Landu satte inn gjestenes mål. LSK ligger på andreplass i 1. divisjon, fire poeng bak serieleder Tromsø.

  Lillestrøm
  Foto: Jil Yngland / NTB
 • Senket ligalederen

  Southampton slo Everton 2-0 i den engelske eliteserien i fotball etter mål av James War-Prowse og Che Adams i første omgang. Dette var Evertons første tap for sesongen. De topper likevel tabellen med bedre målforskjell enn byrival Liverpool.

  Southampton
  Foto: ANDY RAIN / AFP
 • Hart vant Giro d'Italia

  Britiske Tao Geoghegan Hart knuste australske Jai Hindley på den avsluttende tempoetappen og vant Giro d'Italia sammenlagt, melder NTB. Hart og Hindley lå likt foran sisteetappen, som for øvrig ble vunnet av Filippo Ganna.

  – Ikke i mine villeste drømmer hadde jeg sett for meg at dette var mulig da vi startet for tre uker siden. Jeg har drømt om å bli topp ti, eller kanskje topp fem, i ett slikt ritt. Så dette kommer nok til å ta tid før det synker inn, sa Hart i et intervju på Eurosport etter rittet.

  _-zF3xfO_4U
  Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal