Reagerer kraftig på OL-regel: – Helt håpløst

TOKYO (NRK): Inne i OL-landsbyen i Tokyo må alle utøvere trene med munnbind. Karoline Bjerkeli Grøvdal (31) håper arrangørene fjerner påbudet, men toppidrettssjefen mener sjansen for det er lik null.

S5xbbAxW-Ms

VIL IKKE LØPE MED MUNNBIND: Karoline Bjerkeli Grøvdal håper reglene blir endret.

Foto: Hanna Johre / NTB

På sosiale medier har flere OL-utøvere postet videoer av seg selv i treningsrommet inne i utøverlandsbyen. Alle bruker munnbind, også når de løper på tredemølle. Den regelen har også Norges håp på langdistanseløping, Karoline Bjerkeli Grøvdal, fått med seg.

– Det virker helt håpløst, så jeg håper det er en regel som går seg til når det starter og flere løpere kommer til landsbyen, og at de forstår at det er ganske umulig å gjøre, sier hun til NRK fra et digitalt pressetreff i Fokuoka, noen timers flytur sør for hovedstaden.

Skjønner ikke påbudet

Det er avstand mellom apparatene, og de er adskilt, men kravet om munnbind er der likevel.

– Etter hva jeg har forstått, er det pleksiglass mellom hver mølle inne i treningsrommet, og man kan løpe ute og lage seg en egen runde inne i landsbyen. Da kan jeg ikke skjønne at man må springe rundt med munnbind, sier hun.

Karoline Grøvdal i Fukuoka

OL-KLAR: Karoline Bjerkeli Grøvdal slipper å trene i munnbind i Fukuoka. Det endrer seg når hun flytter inn i OL-landsbyen i Tokyo.

Foto: Privat

Grøvdal aner ikke hvordan det blir.

– Jeg har aldri gjort det, så det har jeg ingen erfaring med, påpeker hun.

Trener Knut Jæger Hansen bekrefter at Norge jobber med å få endret rutinene.

– Det jobbes med å få påbudet fjernet akkurat når man er på tredemølla. For som Karoline sier, er det jo pleksiglass både på siden og foran, og det er to meter mellom hver mølle, så det virker litt meningsløst, akkurat det, sier Hansen.

– Må bare akseptere det

Toppidrettssjef Tore Øvrebø bekrefter at Norge og flere andre nasjoner har argumentert for å endre reglene, men han innser at det neppe kommer til å føre fram.

U_VvCsAgs

RESPEKTERER REGLENE: Toppidrettssjef Tore Øvrebø bruker og de norske utøverne bruker munnbind der det er påkrevd, selv om de gjerne skulle ha sluppet å gjøre det når de løper på tredemølle.

Foto: Lise Åserud

– Regelen er utvetydig og ikke til å komme unna. Det skal brukes munnbind. Det er ingen bevegelse. Vi må bare akseptere det, sier han til NRK.

Selv har han ikke benyttet møllene, men gått raskt i trappene på hotellet – i munnbind.

– Det blir fort varmt å puste. Det er en klar begrensning. Men alternativet er å ikke trene i det hele tatt, påpeker han.

– Hva skjer om regelen brytes?

– Jeg har ikke sjekket, for vi kommer til å følge reglene. Men i ytterste konsekvens kan man jo bli sendt hjem for brudd på smittevernprotokollen, sier Øvrebø.

Det eneste stedet utøverne kan trene uten munnbind, er på konkurransearenaene. Der er tilgangen svært begrenset.

– Men vi har kjent til denne protokollen i lang tid, så det er kanskje ikke riktig å mene de skal endre dette nå, selv om denne regelen kanskje ikke er formålstjenlig. Vi skal være glade for at de har tatt imot oss og slipper oss inn, sier Øvrebø til NRK.

Økt smitte i Tokyo

Smitten i OL-byen har steget de siste dagene. Siden 1. juli er det registrert totalt 110 tilfeller knyttet til OL, meldte Reuters fredag morgen.

Arrangøren i Tokyo opplyste fredag at det er 25 nye smittetilfeller knyttet til OL. Tre av dem er utøvere som er smittet av covid-19.

Selv kommer Grøvdal til OL-byen tre dager før hun skal løpe forsøk på 5000 meter 30. juli.

– Jeg håper å ha gjort ferdig mesteparten av treningen før jeg kommer, for jeg tror det er bedre her enn i OL-landsbyen, selv om det bare er 2-2,5 kilometer runder jeg springer på her, så får jeg løpt ute og uten munnbind, forklarer Grøvdal.

Hun blir likevel værende mange dager i Tokyo. Finalen på 5000 meter går 2. august. 7. august skal Grøvdal løpe 10.000 meter.

Siste nytt

 • Bekrefter Anfield-utvidelse

  Liverpool vil fortsette arbeidet med å øke kapasiteten på hjemmebanen Anfield. 7000 ekstra seter skal etter planen stå klart til starten av 2023/24-sesongen.

  Det vil utvide kapasiteten til 61.000. Liverpools administrerende direktør Andy Hughes er glad for at det skjer etter mange års planlegging.

  – Vi trengte sikkerhet for at dette prosjektet skulle gå framover og er nå i posisjon til det. Vi begynte denne reisen i 2014 og er takknemlig overfor alle bidragene som har tatt prosjektet til dette stadiet, sier han.

  Liverpool-fans.
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Ronaldo passerte Messi

  Cristiano Ronaldo topper Forbes' ranking over verdens best betalte fotballspillere. Han jekket stjernerivalen Lionel Messi ned fra førsteplassen.

  Det amerikanske finansmagasinet Forbes lager hvert år en topp-ti-liste over fotballens mest gasjerte spillere.

  Ifølge Forbes tjener Ronaldo 125 millioner dollar (1,08 milliarder kroner) i året etter skiftet fra Juventus til Manchester United. Han inntar tetposisjonen selv om han gikk med på et markant lønnskutt før England-comebacket. 44 prosent av summen utgjør andre inntekter enn spillerlønn.

  Messi er oppført med høyere lønn, men har mindre sponsorutbetalinger enn Ronaldo. Totalt mener Forbes at han nå har en årsinntekt på 110 millioner dollar (953 millioner kroner).

  Argentineren ville fortsatt toppet rangeringen om han kunne spilt videre i Barcelona og håvet inn like mye som før. I august ble han Paris Saint-Germain-spiller for de neste to sesongene.

  Neymar er verdens tredje best betalte fotballspiller.

  World Cup - UEFA Qualifiers - Group A - Portugal v Republic of Ireland
  Foto: Pedro Nunes / Reuters
 • Sender kontrollører til OL

  Antidoping Norge opplyser at de vil sende kontrollører til OL i Beijing og Paralympics etter at kvaliteten på kontrollarbeidet er blitt bedre. Det sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim.

  – Vi har latt være å sende kontrollører fordi vi opplevde at kvaliteten på kontrollene ikke var god nok i 2014 i Sotsji og i 2016 i Rio de Janeiro, sier Solheim.

  Han opplyser at ITA (International Testing Agency) har innført en egen sertifiseringsordning for internasjonale kontrollører og at de har tatt over det overordnede ansvaret for testingen under OL.

  Håpet er at dette skal heve kvaliteten på kontrollarbeidet.

  Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal