Grøvdal om egen åpningsfart: – Føler det ikke er feigt gjort

Karoline Bjerkeli Grøvdal drømmer om å henge på de beste fra start på 3000 meter hinder i VM, men understreker at ingen andre enn henne selv vet hva som er et smart løpsopplegg.

Karoline Bjerkelig Grøvdal

DRØMMER OM FINALE: Karoline Bjerkeli Grøvdal har mål om finaleplass i VM på både 3000 meter hinder og på 5000 meter. På hinder-øvelsen er det tøft å henge med tetgruppa som ofte skiller seg ut raskt etter start.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Jeg prøver å springe fornuftig og smart, og det er kanskje jeg den beste til å uttale meg om, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal til NRK.

Søndag løp hun inn til sesongbeste med 9.22,69 og 8. plass på 3000 meter hinder under Diamond League-stevnet i Birmingham. Men etterpå var hun bare helt middels fornøyd.

– Jeg føler jeg kunne ha løpt på norsk rekord (9.13,35), men da skal alt klaffe med løpsopplegget og det gjorde det ikke helt i dag. Jeg har mer inne, sier hun.

Norges fremste kvinnelige langdistanseløper havnet tidlig i gruppe to, sammen med de beste europeerne, men der merket Grøvdal raskt at det gikk litt for sakte. Siden avstanden opp til tetgruppa var for stor hadde hun likevel ikke annet valg enn å bli liggende og vente på en sluttspurt.

– Når alt klaffer er jeg med

Etter forrige Diamond League-stevne kritiserte NRK-ekspert Vebjørn Rodal løpsopplegget til Grøvdal. Da løp 29-åringen 5000 meter og Rodal mente det ble for ujevnt da tiden på kilometerpasseringene plutselig spratt opp midtveis i løpet.

Vebjørn Rodal

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Søndag var det altså 3000 meter hinder, men også dette er en distanse Grøvdal har mål om finaleplass på i VM i slutten av september. Om det å slippe tetgruppa allerede ut fra start sier hun følgende:

– Jeg føler ikke det er feigt gjort. Det handler mer om at jeg kjenner farten på kroppen såpass godt at jeg klarer å justere den.

– Men selvfølgelig når alt klaffer er en jo med på åpningen, men det er viktig å være med på en åpning jeg ikke får løpet ødelagt av, sier hun.

Rodal: – Mer å gå på

Kenyanske Beatrice Chepkoech vant søndag på tiden 9.05,55, altså nesten åtte sekunder raskere enn den norske rekorden - satt av nettopp Grøvdal for to år siden.

Rodal fulgte søndagens løp som ekspertkommentator.

– I dag prøvde hun (Grøvdal) i hvert fall å springe jevnt. Det var ok gjennomført, sier han og legger til:

– På hinder blir det jo gjerne to grupper veldig tidlig og da ligger spenningen i hvor fort det går i pulje to. Det var litt vind og vanskelige forhold i Birmingham så jeg tror Karoline har mer å gå på.

St. Moritz

Grøvdal reiser nå på treningsleir til høyden i sveitsiske St. Moritz før VM. Dit tar hun med seg en god følelse selv om det ikke ble full klaff i Birmingham.

– Hinder er noe jeg har slitt litt med, men jeg føler det blir bedre og bedre for hvert løp.

– Jeg skal i hvert fall løpe på den norske rekorden i VM, sier hun.

– 3000 meter hinder er en mer kompleks distanse enn bare løping, men det blir litt bedre for hver gang jeg springer, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal. Søndag endte hun på 8. plass med tiden 9.22,69 under Diamon League-stevnet i Birmingham.

Siste nytt

 • Warholm vant to priser

  Karsten Warholm forsynte seg av prisene da Norges største friidrettsprofiler ble hedret for sine prestasjoner i 2019-sesongen onsdag. Verdensmesteren på 400 meter hekk ble kåret til årets mannlige utøver og ble i tillegg tildelt prisen som årets navn kåret av Friidrettens Venner. Warholms treningsmakker Amalie Iuel ble kåret til årets kvinnelige utøver på gallaen i Oslo onsdag, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk prisen som årets forbilde. Stavhopper Pål Haugen Lillefosse fra Fana ble årets unge utøver. Prisen til årets lag gikk til kvartetten Stian Øvergaard Aarvik, Johan Bugge, Torstein Tengsareid og Håkon Skarsholt som tok bronsemedalje under EM i motbakkeløp. Ikke overraskende ble årets øyeblikk 5000-meterfinalen under VM i Doha. Der Norge hadde tre Ingebrigtsen-brødre til start. Den svaksynte sprinteren Salum Kashafali fra Norna-Salhus fikk prisen som årets gjennombrudd. Han ble nylig verdensmester på 100 meter under para-VM, og i tillegg tok han NM-gull på samme distanse på Hamar i sommer. Sleggeveteranen Eivind Henriksen ble hedret som årets lagspiller. (NTB)

  Årets mannlige utøver
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gattuso ny Napoli-trener

  Carlo Ancelotti fikk sparken fra Napoli i går, til tross for å ha ledet klubben til 16.-delsfinalen i mesterligaen etter 4-0 seieren over Genk i går. I dag ble Gennaro Gattuso presentert som ny Napoli-trener. Den tidligere AC Milan-trenerens store utfordring blir å lede laget opp fra en syvendeplass inn til en plass som gir mesterligaspill neste sesong. – Det er flaut å se Napoli der vi er på tabellen. Dette laget har det som trengs for å ta en topp fire plassering, sier den nybakte Napoli-treneren.

  Gennaro Gattuso ny Napoli-trener
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • FIFA avviser støtte til superliga

  FIFA-president Gianni Infantino sier han ikke har støttet planene om en egen superliga for europeiske fotballklubber. Infantino fikk spørsmålet om støtten etter at New York Times meldte at Real Madrid-president Florentino Pérez har hatt samtaler med Infantino om planene om en utbryterliga for de europeiske storklubbene. – FIFA har ikke gitt noen støtte for de rapporterte planene om en lukket europeisk superliga. FIFA vil ikke støtte noe slikt prosjekt, sa Infantino. (NTB)

  FIFA-president Gianni Infantino
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal