Hopp til innhold

Grøvdal måtte bryte: – Som å springe med en kniv i ryggen

For få dager siden trodde Karoline Bjerkeli Grøvdal at hun ikke ville stille på start på 5000 meteren i EM. Torsdag kveld måtte hun bryte halvveis.

European Championships 2022, day 8, Athletics

BRØT: Karoline Bjerkeli Grøvdal måtte bryte 5000 meteren i EM.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– Skal det være mulig å kjempe om en EM-medalje? spurte NRK-kommentator Jann Post før start på Grøvdals 5000 meterfinale.

For i flere dager før torsdagens finale i EM har ikke Grøvdal vært i stand til å løpe.

Romsdalingen hadde planer om å løpe både 10.000 og 5000 meter under EM, men hun droppet den lengste distansen etter å ha fått en smell i ryggen.

European Championships 2022, day 8, Athletics

SMERTER: Grøvdal hadde tydelig vondt i ryggen da hun brøt 5000 meteren.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Onsdag, dagen før medaljeløpet, bestemte hun seg for å gi favorittdistansen et forsøk til tross for de utfordrende forberedelsene.

Og Grøvdal la seg i femte-sjetteposisjon ut på førsterunden og så bra ut ifølge NRK-kommentator Jann Post.

– La oss ta det som et tegn på at Grøvdal føler dette er en grei fart, kommenterte Post, før Isfjord-jenta tok teten av feltet.

Men det ble kortvarig lykke da tyrkiske Yasemin Can sprengte feltet halvveis på 5000 meteren. Grøvdal falt gjennom feltet og hadde tydelig vondt.

Til slutt gikk hun ut til siden og brøt løpet.

– Jeg er litt tom. Jeg visste at det var stor sjanse for at dette ville skje, men jeg prøvde, sier Grøvdal til NRK mens tårene presset på.

– Kniv i ryggen

– Det er litt som å springe med en kniv i ryggen hele tida, forklarer Grøvdal.

– Med den farten jeg dro på gikk det greit, men når de øker farten klarer jeg det ikke. Det var medalje eller ingenting i dag og når jeg kjente at jeg ikke klarte å øke farten, tenkte jeg det var greit å stoppe før det ble altfor ille, utdyper hun.

I oppvarmingsområdet før start ble hun teipet på ryggen for å prøve å dempe smertene. I flere uker har hun tatt hensyn til ryggproblemene og fått tett oppfølging av det medisinske apparatet.

Grøvdal må teipes

HJELP: Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk ryggen teipet for å hindre smertene hun har i ryggen før start.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

– For tre dager siden trodde jeg aldri at jeg kom til å starte. Det har vært to forferdelige uker og jeg har ikke kjørt en økt på fjorten dager. Det var verst tenkelige tidspunkt, mener Grøvdal.

På den neste siste runden gikk tyske Konstanze Klosterhalfen ut på siden og passerte Can. Mens klokka ringte måtte Can slippe og Klosterhalfen rykket ifra og løp inn til et overlegent gull.

Can tok sølvet foran britiske Eilish McColgan.

Teipet ryggen

Grøvdal ønsket ikke å la seg intervjue før løpet, men gikk rett inn i oppvarmingshallen innendørs i le for det kraftige regnværet på arenaen. Der ble hun fulgt av både landslagslege Ove Talsnes, flere fysioterapeuter og trener Knut Jæger Hansen.

– Status er at hun er betydelig bedre. Vi trodde ikke hun kunne starte for tre-fire dager siden. Hun er ikke 100 prosent bra, men hun er så bra at hun starter, fortalte Jæger Hansen.

Treneren var svært usikker på elevens form før start, men med fasit i hånd var hun ikke klar for å kjempe om medalje.

- Jeg synes det var riktig å forsøke. Vi var nesten nødt til det. Vi er helt på slutten av året og den viktigste konkurransen for henne i år var EM, begrunner Jæger Hansen.

Athletics, Diamond League, Bislett Games 2022

RIKTIG: Trener Knut Jæger Hansen er glad Grøvdal prøvde seg på 5000 meteren.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Han forteller at de har hatt god kontroll på hva skaden er, men at det trenger tid.

– Det har vært veldig slitsomt med to uker nå hvor hun egentlig var i fantastisk god form og så har det vært vondt å løpe, forklarer treneren.

Nå har Grøvdal mest sannsynlig avsluttet banesesongen og skal bruke høsten på å bli 100 prosent igjen.

– Jeg har fått kjempegod oppfølging hver dag her og har blitt så mye bedre de siste tre dagene, men det var rett og slett ikke tid nok, sier hun og forklarer skaden:

– Jeg fikk meg en trøkk i ryggen for fjorten dager siden og etter det har de har funnet ut at det er fra skiva i ryggen og ikke noe farlig. Alle som får en kink i ryggen vet at det tar tid, forteller Grøvdal.

Grøvdal hadde en meget god første halvdel av sesongen som ble toppet da hun slo Ingrid Kristiansen sin 36 år gamle norgesrekord på 5000 meter.

Med tiden 14.31.07 knuste hun den gamle løpedronninga med seks sekunder. I VM endte hun på en sterk åttendeplass og ble pekt ut som favoritt før EM. Det endte med skuffelse.

– Det er utrolig kjipt. Det er fjorten dager siden det skjedde og det har vært ganske mye grining på de fjorten dagene. Jeg hadde tenkt å doble i det mesterskapet her. Jeg har aldri vært i bedre form, og så har jeg bare rein og skjær uflaks, avslutter Grøvdal.

Les også: Program for friidrett under EM-uka i München

EM i friidrett
EM i friidrett

Siste nytt

 • Kolstad ustoppelige: Tok sin fjerde strake seier

  Kolstad har fortsatt til gode å avse poeng i Eliteserien i håndball denne sesongen etter at de vant 30-25 hjemme over Arendal lørdag kveld. Til pause ledet vertene med kun ett mål på stillingen 13-12. Etter hvilen tok imidlertid Kolstad seg sammen og bygde på det meste opp en sjumålsledelse.

  Simen Ulstad Lyse storspilte for hjemmelaget da han ble kampens toppscorer med åtte mål.

  EHF European League: Kolstad - Drammen HK (28-26)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Graham Hansen scoret i storseier

  Caroline Graham Hansen scoret det første målet for Barcelona da katalanerne kjørte over Madrid og vant 7-0 i den spanske toppdivisjonen lørdag.

  Madrid sto med to strake seirer foran møtet med Barcelona, men der ble det stopp mot stjernegalleriet. Graham Hansen åpnet festen etter 22 minutter, og de røde og blå ga seg ikke før det sto 7-0 på måltavla.

  Både Geyse, Ana-Maria Crnogorcevic og Mariona Caldentey scoret to mål hver i kampen.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: LLUIS GENE / AFP
 • Kontroversiell scoring da Glimt slo LSK

  Det ble hett da Bodø/Glimt slo Lillestrøm 4-1 på bortebane i Eliteserien lørdag. Ligaens toppscorer Amahl Pellegrino rundet 20-tallet.

  Et innlegg fra Albert Grønbæk fant Pellegrino på bakerste stolpe. Eliteseriens toppscorer ladet kanonen og banket ballen inn i feltet igjen. Der løp Runar Espejord inn 2-1-målet.

  TV-bildene viste imidlertid at Glimt-spissen høyst trolig sto i offside på Pellegrinos skudd. Det fikk LSK-spillerne til å reagere da situasjonen ble vist på storskjermen på Åråsen, men målet sto.

  Før det hadde Ulrik Saltnes sendt Glimt i ledelsen før Ylldren Ibrahimaj utlignet for hjemmelaget. Mot slutten la Hugo Vetlesen og Pellegrino på til 4-1.

  Glimt tok med det sin første seier på fire kamper og tok steget opp på annenplass i ligaen. LSK falt ned til tredjeplass.

   Eliteserien fotball 2021: Lillestrøm - Bodø/Glimt
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste