Hopp til innhold

Grøvdal måtte bryte: – Som å springe med en kniv i ryggen

For få dager siden trodde Karoline Bjerkeli Grøvdal at hun ikke ville stille på start på 5000 meteren i EM. Torsdag kveld måtte hun bryte halvveis.

European Championships 2022, day 8, Athletics

BRØT: Karoline Bjerkeli Grøvdal måtte bryte 5000 meteren i EM.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– Skal det være mulig å kjempe om en EM-medalje? spurte NRK-kommentator Jann Post før start på Grøvdals 5000 meterfinale.

For i flere dager før torsdagens finale i EM har ikke Grøvdal vært i stand til å løpe.

Romsdalingen hadde planer om å løpe både 10.000 og 5000 meter under EM, men hun droppet den lengste distansen etter å ha fått en smell i ryggen.

European Championships 2022, day 8, Athletics

SMERTER: Grøvdal hadde tydelig vondt i ryggen da hun brøt 5000 meteren.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Onsdag, dagen før medaljeløpet, bestemte hun seg for å gi favorittdistansen et forsøk til tross for de utfordrende forberedelsene.

Og Grøvdal la seg i femte-sjetteposisjon ut på førsterunden og så bra ut ifølge NRK-kommentator Jann Post.

– La oss ta det som et tegn på at Grøvdal føler dette er en grei fart, kommenterte Post, før Isfjord-jenta tok teten av feltet.

Men det ble kortvarig lykke da tyrkiske Yasemin Can sprengte feltet halvveis på 5000 meteren. Grøvdal falt gjennom feltet og hadde tydelig vondt.

Til slutt gikk hun ut til siden og brøt løpet.

– Jeg er litt tom. Jeg visste at det var stor sjanse for at dette ville skje, men jeg prøvde, sier Grøvdal til NRK mens tårene presset på.

– Kniv i ryggen

– Det er litt som å springe med en kniv i ryggen hele tida, forklarer Grøvdal.

– Med den farten jeg dro på gikk det greit, men når de øker farten klarer jeg det ikke. Det var medalje eller ingenting i dag og når jeg kjente at jeg ikke klarte å øke farten, tenkte jeg det var greit å stoppe før det ble altfor ille, utdyper hun.

I oppvarmingsområdet før start ble hun teipet på ryggen for å prøve å dempe smertene. I flere uker har hun tatt hensyn til ryggproblemene og fått tett oppfølging av det medisinske apparatet.

Grøvdal må teipes

HJELP: Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk ryggen teipet for å hindre smertene hun har i ryggen før start.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

– For tre dager siden trodde jeg aldri at jeg kom til å starte. Det har vært to forferdelige uker og jeg har ikke kjørt en økt på fjorten dager. Det var verst tenkelige tidspunkt, mener Grøvdal.

På den neste siste runden gikk tyske Konstanze Klosterhalfen ut på siden og passerte Can. Mens klokka ringte måtte Can slippe og Klosterhalfen rykket ifra og løp inn til et overlegent gull.

Can tok sølvet foran britiske Eilish McColgan.

Teipet ryggen

Grøvdal ønsket ikke å la seg intervjue før løpet, men gikk rett inn i oppvarmingshallen innendørs i le for det kraftige regnværet på arenaen. Der ble hun fulgt av både landslagslege Ove Talsnes, flere fysioterapeuter og trener Knut Jæger Hansen.

– Status er at hun er betydelig bedre. Vi trodde ikke hun kunne starte for tre-fire dager siden. Hun er ikke 100 prosent bra, men hun er så bra at hun starter, fortalte Jæger Hansen.

Treneren var svært usikker på elevens form før start, men med fasit i hånd var hun ikke klar for å kjempe om medalje.

- Jeg synes det var riktig å forsøke. Vi var nesten nødt til det. Vi er helt på slutten av året og den viktigste konkurransen for henne i år var EM, begrunner Jæger Hansen.

Athletics, Diamond League, Bislett Games 2022

RIKTIG: Trener Knut Jæger Hansen er glad Grøvdal prøvde seg på 5000 meteren.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Han forteller at de har hatt god kontroll på hva skaden er, men at det trenger tid.

– Det har vært veldig slitsomt med to uker nå hvor hun egentlig var i fantastisk god form og så har det vært vondt å løpe, forklarer treneren.

Nå har Grøvdal mest sannsynlig avsluttet banesesongen og skal bruke høsten på å bli 100 prosent igjen.

– Jeg har fått kjempegod oppfølging hver dag her og har blitt så mye bedre de siste tre dagene, men det var rett og slett ikke tid nok, sier hun og forklarer skaden:

– Jeg fikk meg en trøkk i ryggen for fjorten dager siden og etter det har de har funnet ut at det er fra skiva i ryggen og ikke noe farlig. Alle som får en kink i ryggen vet at det tar tid, forteller Grøvdal.

Grøvdal hadde en meget god første halvdel av sesongen som ble toppet da hun slo Ingrid Kristiansen sin 36 år gamle norgesrekord på 5000 meter.

Med tiden 14.31.07 knuste hun den gamle løpedronninga med seks sekunder. I VM endte hun på en sterk åttendeplass og ble pekt ut som favoritt før EM. Det endte med skuffelse.

– Det er utrolig kjipt. Det er fjorten dager siden det skjedde og det har vært ganske mye grining på de fjorten dagene. Jeg hadde tenkt å doble i det mesterskapet her. Jeg har aldri vært i bedre form, og så har jeg bare rein og skjær uflaks, avslutter Grøvdal.

Les også Program for friidrett under EM-uka i München

EM i friidrett

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal