Hopp til innhold

Grøvdal løp fra den mannlige haren – nær sensasjonell seier: – Han var helt ferdig

Haren sluknet etter halvløpt distanse i den kraftige vinden. Da tok Karoline Bjerkeli Grøvdal selv kommandoen, og var nær en av sine største bragder.

Bislett Night of Highlights på Bislett

STERK START: Karoline Bjerkeli Grøvdal viste at hun hører hjemme blant de beste i verden.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det er nok noe av det beste hun har gjort. I veldig vanskelige vindforhold løper hun såpass fort. Men det viktigste er at hun viser at hun kan slå mange av de beste afrikanske løperne, sier trener Knut Jæger Hansen til NRK etter at Grøvdal søndag morgen ble nummer to på et 10 km langt gateløp i Valencia.

Med en personlig rekord på 29.51, sjette best i verden gjennom tidene, var kenyanske Norah Jeruto Tanui klar favoritt i løpet. Hun siktet mot en tid under 30 blank og hadde hjelp av en mannlig hare for å klare det.

Karoline Bjerkeli Grøvdals mål var å slå sin egen norgesrekord på 30.32, og hun var satt opp med en egen hare som skulle løpe på 30.30.

– Haren var ferdig

Ifølge Grøvdal gjorde haren jobben i første del av løpet, og passerte 5 km på rundt 15.15. Men et par kilometer senere valgte hun å løpe forbi og rett ifra den mannlige haren.

– Fra fem til sju kilometer syntes jeg det gikk litt for lett. Da viser det seg at haren var ferdig, så jeg måtte gå forbi han. Jeg følte jeg hadde litt for masse igjen i dag, så jeg er litt irritert, for jeg føler jeg kunne tatt persen min, sier Grøvdal til NRK.

Irritasjonen ligger i at hun ikke litt tidligere innså at haren var kokt.

Hadde jeg visst at haren var så sliten, hadde jeg nok gått forbi ham. Jeg tror jeg lå en kilometer for lenge bak ham. Men alt i alt er jeg veldig fornøyd med å gjøre dette i januar, sier hun.

Karoline Bjerkeli Grøvdal og Knut Jæger Hansen, terreng-EM i Dublin 2021

STABILT GOD: Her diskuterer Karoline Bjerkeli Grøvdal og trener Knut Jæger Hansen EM-gullet i terrengløp i Dublin i desember.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Hadde vunnet

Da hun stakk fra haren, hadde hun tre løpere ganske langt foran seg i løypa. Først plukket hun den ene. Så den andre.

Og på den siste kilometeren nærmet hun seg også kraftig den ledende favoritten Norah Jeruto Tanui. Hadde hun klart å slå Tanui, ville det ha vært en av karrierens aller største triumfer for Grøvdal – som ble europamester i terrengløp i desember.

Jeruto Tanui vant på 30.35. Grøvdal ble nummer to på 30.38.

– Som sagt, jeg tror kanskje jeg skulle gått forbi haren en liten kilometer før jeg gjorde. For jeg hadde et lite hakk til igjen, sier Grøvdal.

Med litt bedre fart mellom fem og sju, så hadde hun jo vunnet dette. Hun var helt ferdig, hun som vant. Hun ble liggende inne i teltet. Men Karoline hadde mye igjen, sier trener Knut Jæger Hansen.

– Han gjorde sitt beste

Han vil likevel ikke skylde på haren som sprakk under de spesielle vindforholdene, der det enkelte steder i løypa blåste rundt sju meter i sekundet.

Det er sånt som kan skje. Han ble sliten, han. Han var helt ferdig. Jeg har snakket med ham etterpå, han var helt utslitt. Han gjorde sitt beste. Vi får ikke gjort noe bedre med det, sier Hansen.

Nå tar Karoline Bjerkeli Grøvdal med seg formbekreftelsen fra Valencia på en tre ukers høydesamling i Sierra Nevada. NRKs friidrettskommentator Jann Post mener sesongstarten var veldig lovende.

– Etter en knallavslutning er hun i hæla på en klasseløper som Jeruto. Hun løp 8.53 på hinder i fjor og var i praksis verdens beste på distansen. Karoline er allerede nå i en form som tyder på at et par legendariske norske rekorder lever farlig til sommeren, sier Post, som påpeker at det bare er to europeere foruten Grøvdal selv som har løpt raskere enn tiden hun presterte i Valencia søndag morgen.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal