NRK Meny
Normal

Grøvdal løp finalen med smerter: – Føles som en kniv gjennom leggen

MOSKVA (NRK.no): Karoline Bjerkeli Grøvdal klarte seg godt blant sterke konkurrenter i finalen på 5000-meter, men innrømmer at hun har så store smerter at hun egentlig burde ha avsluttet sesongen.

Det ble en tøff 5000m-finale på Karoline Bjerkeli Grøvdal under VM i Moskva lørdag. Her kan du se den siste runden av løpet.

SE VIDEO: Karoline Bjerkeli Grøvdal ble løpende alene på kvinnenes 5000 meter.

ATHLETICS-WORLD/ Defar of Ethiopia wins the women's 5000 metres final ahead of Cherono of Kenya and Ayana of Ethiopia during the IAAF World Athletics Championships in Moscow

Meseret Defar løper inn til VM-gull på 5000 meter.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– I dag ble det litt for hardt. Jeg kjente jeg måtte jobbe med å holde steget på grunn av den vonde leggen. Men en 13-plass i VM er uansett bra, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal til NRK.

Meseret Defar fra Etiopia levde opp til favorittstempelet og vant 5000-meteren med tiden 14.50,20. Mercy Cherono fra Kenya tok sølvet, mens Defars landslagsvenninne Almaz Ayana løp inn til bronseplass.

Bjerkeli Grøvdal ble nummer 13 med tiden 15.48,27, som er et godt stykke unna hennes personlige rekord.

Vond legg

NRK vet at den norske 23-åringen har slitt mye mer med leggen enn hun har fortalt media den siste tiden. Nå er det gått over et halvt år siden hun kunne trene uten smerter.

– Jeg hadde det vondt i dag. Hadde det ikke vært for VM hadde jeg avsluttet sesongen for lengst. Nå har jeg 50 prosent god kropp, altså én god og én vond fot. Da sier det seg selv at jeg ikke kan kjempe om topplasseringer, medgir Bjerkeli Grøvdal overfor NRK.no.

Den seneste tiden har smerter i beinhinnen i leggen skapt trøbbel for henne.

– Det føles som en kniv som dras gjennom leggen, forklarer hun, og legger til:

– Jeg tror jeg kunne ha kjempet om topp ti i dag dersom jeg hadde hatt en optimal oppladning. Hvis jeg får et skadefritt år, tror jeg det skal bli mulig. Det er oppløftende.

Måtte løpe alene

Finalen startet i moderat tempo, men farten tok seg raskt opp. Bjerkeli Grøvdal hang godt med den første halvdelen, men etter hvert begynte feltet å sprekke opp.

Vidar-løperen havnet midt mellom tetgruppa og de bakerste, og ble løpende alene store deler av 5000-meteren.

Som forventet var de fleste av konkurrentene for sterke. De fleste finalistene har bedre personlige bestetider enn talentet fra Isfjorden i Møre og Romsdal.

– Jeg ble litt slått av alvoret i dag, men jeg synes uansett det er artig å få løpe mot verdens beste, fastlår Bjerkeli Grøvdal.

Gråt før semifinalen

Før semifinalen for noen dager siden var Bjerkeli Grøvdal nær ved å ikke starte. Hun hadde så vondt i beina at hun felte noen tårer like før løpet, som hun til slutt bestemte seg for å gjennomføre.

– Det var mer vondt i dag enn i forsøket. Det var for hardt for leggen med så kort tid mellom løpene. Det ble jo to harde løp på tre dager. Derfor føler jeg at jeg egentlig har litt mer å gå på, sier hun.

Bjerkeli Grøvdal imponerte også i semifinalen, selv om hun hadde vondt i leggene. På forhånd trodde hun at hun måtte løpe på sin beste tid noensinne for å gå videre, men i stedet holdt det med 15.29,41 for å gå til finalen.

Bjerkeli Grøvdal satte sin beste tid på 5000-meter noensinne samtidig som hun kvalifiserte seg til VM. Det skjedde under et mikset løp på Bislett Stadion i sommer. Da løp hun på 15.15,27.

Siste nytt

 • Stjernen best i norgescupen

  Andreas Stjernen har valgt å trene for seg selv store deler av sommeren. Det er ingen grunn til bekymring. Sprova-hopperen vant lørdagens norgescuprenn i Granåsen. Ett poeng skilte ned til Joakim Aune. Fredrik Bjerkeengen ble nummer tre.

  Hopplandslaget
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Inter vil saksøke La Liga-sjefen

  Inter liker svært dårlig uttalelsene til La Liga-president Javier Tebas om Milano-klubbens forsøk på å kjøpe Luka Modric fra Real Madrid. – Inter bekrefter at klubben vil ta rettslige skritt mot Javier Tebas i forbindelse med uttalelsene han kom med til pressen i dag, heter det i en melding lagt ut på Inters nettsted.

  Estonia Super Cup Soccer
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Bolt på plass i Australia

  Usain Bolt gir ikke opp drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Sprintlegenden ankom Australia lørdag for å trene med Central Coast Mariners. – Jeg har helt siden min siste friidrettssesong sagt at jeg vil spille fotball, og jeg vet hva jeg kan, sa Bolt til et stort medieoppbud på flyplassen i Sydney.

  Australia Soccer Bolt
  Foto: Rick Rycroft / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting
NM-veka: Friidrett