NRK Meny
Normal

Grøvdal løp finalen med smerter: – Føles som en kniv gjennom leggen

MOSKVA (NRK.no): Karoline Bjerkeli Grøvdal klarte seg godt blant sterke konkurrenter i finalen på 5000-meter, men innrømmer at hun har så store smerter at hun egentlig burde ha avsluttet sesongen.

Det ble en tøff 5000m-finale på Karoline Bjerkeli Grøvdal under VM i Moskva lørdag. Her kan du se den siste runden av løpet.

SE VIDEO: Karoline Bjerkeli Grøvdal ble løpende alene på kvinnenes 5000 meter.

ATHLETICS-WORLD/ Defar of Ethiopia wins the women's 5000 metres final ahead of Cherono of Kenya and Ayana of Ethiopia during the IAAF World Athletics Championships in Moscow

Meseret Defar løper inn til VM-gull på 5000 meter.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– I dag ble det litt for hardt. Jeg kjente jeg måtte jobbe med å holde steget på grunn av den vonde leggen. Men en 13-plass i VM er uansett bra, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal til NRK.

Meseret Defar fra Etiopia levde opp til favorittstempelet og vant 5000-meteren med tiden 14.50,20. Mercy Cherono fra Kenya tok sølvet, mens Defars landslagsvenninne Almaz Ayana løp inn til bronseplass.

Bjerkeli Grøvdal ble nummer 13 med tiden 15.48,27, som er et godt stykke unna hennes personlige rekord.

Vond legg

NRK vet at den norske 23-åringen har slitt mye mer med leggen enn hun har fortalt media den siste tiden. Nå er det gått over et halvt år siden hun kunne trene uten smerter.

– Jeg hadde det vondt i dag. Hadde det ikke vært for VM hadde jeg avsluttet sesongen for lengst. Nå har jeg 50 prosent god kropp, altså én god og én vond fot. Da sier det seg selv at jeg ikke kan kjempe om topplasseringer, medgir Bjerkeli Grøvdal overfor NRK.no.

Den seneste tiden har smerter i beinhinnen i leggen skapt trøbbel for henne.

– Det føles som en kniv som dras gjennom leggen, forklarer hun, og legger til:

– Jeg tror jeg kunne ha kjempet om topp ti i dag dersom jeg hadde hatt en optimal oppladning. Hvis jeg får et skadefritt år, tror jeg det skal bli mulig. Det er oppløftende.

Måtte løpe alene

Finalen startet i moderat tempo, men farten tok seg raskt opp. Bjerkeli Grøvdal hang godt med den første halvdelen, men etter hvert begynte feltet å sprekke opp.

Vidar-løperen havnet midt mellom tetgruppa og de bakerste, og ble løpende alene store deler av 5000-meteren.

Som forventet var de fleste av konkurrentene for sterke. De fleste finalistene har bedre personlige bestetider enn talentet fra Isfjorden i Møre og Romsdal.

– Jeg ble litt slått av alvoret i dag, men jeg synes uansett det er artig å få løpe mot verdens beste, fastlår Bjerkeli Grøvdal.

Gråt før semifinalen

Før semifinalen for noen dager siden var Bjerkeli Grøvdal nær ved å ikke starte. Hun hadde så vondt i beina at hun felte noen tårer like før løpet, som hun til slutt bestemte seg for å gjennomføre.

– Det var mer vondt i dag enn i forsøket. Det var for hardt for leggen med så kort tid mellom løpene. Det ble jo to harde løp på tre dager. Derfor føler jeg at jeg egentlig har litt mer å gå på, sier hun.

Bjerkeli Grøvdal imponerte også i semifinalen, selv om hun hadde vondt i leggene. På forhånd trodde hun at hun måtte løpe på sin beste tid noensinne for å gå videre, men i stedet holdt det med 15.29,41 for å gå til finalen.

Bjerkeli Grøvdal satte sin beste tid på 5000-meter noensinne samtidig som hun kvalifiserte seg til VM. Det skjedde under et mikset løp på Bislett Stadion i sommer. Da løp hun på 15.15,27.

Siste nytt

 • Manchester United slo tilbake

  José Mourinho fikk pusterom etter mesterliga-smellen da Manchester United tok seg til semifinale i FA-cupen med 2-0 over Brighton lørdag. Lukaku og Matic scoret målene. Tottenham skaffet seg semifinalebillett tidligere lørdag etter 3-0 over Swansea.

  Manchester United's Nemanja Matic
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics i Pyeongchang
Paralympics i Pyeongchang
Skiskyting - Young Star
V-cupfinale alpint: Storslalåm, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale alpint: Storslalåm 1. omgang, kvinner
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang kvinner
V-cupfinale alpint: Slalåm, menn
Vinterstudio
Sportssøndag: V-cup alpint og langrenn
V-cupfinale alpint: Slalåm 1. omgang, menn