VM-klar Grøvdal havnet i ingenmannsland: – Må bli mer offensiv

Da Karoline Bjerkeli Grøvdal måtte løpe alene i fem runder, forsto 26-åringen at det ikke ble ny personlig rekord selv om hun følte seg sterkere enn noen gang.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

VM-KLAR: Karoline Bjerkeli Grøvdal. Se video av oppløpet på 5 000-meteren her. Kenyanske Hellen Obiri forsøkte seg på verdensrekorden.

– Neste gang må jeg være enda mer offensiv i starten å prøve og henge på den første pulja og heller slippe underveis, sier Grøvdal til NRK.

26-åringen var langt unna sin egen personlige rekord på torsdagens 5 000 meter i Roma, men klarte likevel enkelt VM-kravet med tiden 15.05,36 og 9.-plass under Diamond League-stevnet.

Verdensrekordforsøk

Løpet startet i et forrykende tempo for i første pulje løp kenyanske Hellen Obiri som gjorde et seriøst verdensrekordforsøk på 14.11,15.

Hellen Obiri

VERDENSREKORDFORSØK: Kenyanske Hellen Obiri vant 5 000-meteren i Roma med 14,18,38, drøyt sju sekunder unna verdensrekorden. Obiri er etter løpet verdens femte raskeste kvinne på 5 000 meter gjennom tidene.

Foto: Max Rossi / Reuters

Grøvdal turte ikke å ta følge og konsekvensen ble at hun ikke fikk drahjelp de siste fem rundene og at hun dermed var sjanseløs på å slå sin personlige rekord på 14.57,33.

Hadde feltet der jeg lå vært litt bedre tror jeg at jeg kunne ha perset i dag. Jeg følte meg veldig sterk og det er nok den letteste 5 000-meteren jeg har løpt, sier Grøvdal.

– Når det går så fort så har teten plutselig gått. Jeg ble liggende i gruppe to og det var etter hvert for sent å gå etter de andre. I dag hadde jeg ikke annet valg enn å ligge der jeg lå frem til det var to kilometer igjen. Da måtte jeg bare gå selv for det vet jeg at jeg klarer.

– Men det er klart at neste gang skal jeg prøve å henge med de aller beste.

Dét mener i hvert fall NRK-ekspert Vebjørn Rodal at hun er god nok til å klare.

– Når det går så fort fra start blir det så stor strekk i den første gruppa at du kan få drahjelp av den, og det er akkurat innenfor det Karoline kan klare på en god dag, sier Rodal.

Rodal

UTFORDRER GRØVDAL: NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener Karoline Bjerkeli Grøvdal skal tørre å henge seg på tetgruppa på neste 5 000 meter.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Veldig vanskelig

Grøvdal innrømmer at hun tenker mye på dette dilemmaet.

– Det er veldig vanskelig, sier hun ærlig.

– Du vil jo ha det litt kontrollert i starten, det er jo tross alt en 5 000 meter, og det er alltid bedre å ha en positiv opplevelse på slutten og ta inn litt da, men samtidig, om man skal løpe så fort som vi snakker om (under 15 min), må man ta en sjanse i starten og det er beinhardt fra første runde.

Grøvdal var til slutt 13 sekunder raskere enn den nest beste i gruppen hun startet sammen med. På de siste rundene tok hun også igjen flere afrikanske løpere som fulgte teten ut fra start, men som fikk det tungt etter hvert.

Obiri holdt verdensrekordfart de første 4 000-meterne, men de siste 1 000 ble for tøffe. Til slutt vant hun likevel på den sterke tiden 14,18,38 som gjør henne til den femte raskeste kvinnen gjennom tidene på 5 000 meter.

Selv om årets første 5 000 meter ble noe skuffende for Grøvdal er 26-åringen trygg på at hun kommer til å forbedre den personlige rekorden i løpet av sesongen, og på sikt står hun fortsatt fast på målet om å slå Ingrid Kristiansens norgesrekord på 14.37,33.

– Det høres kanskje massivt ut, men den dagen jeg tør å henge med og treffer bra med både form og felt kan jeg fort komme meg under 14.50 og da begynner jeg å ta sekunder, sier 26-åringen offensivt.

 • PS! Grøvdal har allerede satt personlig rekord på 1500 meter i år med 4.07,15 i belgiske Oordegem.

Siste nytt

 • Kroatia klar for EM-semifinale

  Kroatia er klar for semifinale i håndball-EM før de to siste kampene i hovedrunden. Lørdagens 25-24-seier over Tyskland sørget for det. Kroatia og Spania topper tabellen i gruppe I med full pott, seks poeng hver. De er fire foran de nærmeste rivalene, og ettersom kroatene har slått alle de tre lagene som teoretisk kan innhente dem er laget allerede klart for semifinale. (NTB)

  Austria Handball European Championship
  Foto: Ronald Zak / AP
 • Hayden senket Chelsea på overtid

  Isaac Haydens scoring i fjerde overtidsminutt ga Newcastle 1-0-seier over Chelsea i Premier League lørdag og løsnet gjestenes grep om 4.-plassen.

  Tottenham avga poeng mot Watford tidligere lørdag, mens Manchester United møter tilsynelatende ustoppelige Liverpool søndag.

  Chelsea øynet dermed en mulighet til å stramme grepet om plasseringen som gir mesterligaspill. Frank Lampards menn maktet imidlertid aldri å bryte ned et hardt kjempende hjemmelag, og i stedet forsvant også det ene poenget da Hayden scoret 20 sekunder før tilleggstiden var ute.(NTB)

  Premier League - Newcastle United v Chelsea
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Vant sprintgull i ungdoms-OL

  Nikolai Holmboe tok en klar seier i mennenes langrenssprint i fri teknikk i ungdoms-OL i Lausanne lørdag. Sprint var den første langrennsøvelsen i lekene.

  17-åringen fra Bærums Verk og Hauger seiret foran svenskene Edvin Anger og Albin Åström. Han var best også i kvalifiseringen. Der var tvillingbroren Aleksander Holmboe nest best, men han nådde ikke opp i finalen og endte på sjetteplass.

  Nikolai Holmboe
  Foto: Joel Marklund for OIS / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal