Hopp til innhold

VM-klar Grøvdal havnet i ingenmannsland: – Må bli mer offensiv

Da Karoline Bjerkeli Grøvdal måtte løpe alene i fem runder, forsto 26-åringen at det ikke ble ny personlig rekord selv om hun følte seg sterkere enn noen gang.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

VM-KLAR: Karoline Bjerkeli Grøvdal. Se video av oppløpet på 5 000-meteren her. Kenyanske Hellen Obiri forsøkte seg på verdensrekorden.

– Neste gang må jeg være enda mer offensiv i starten å prøve og henge på den første pulja og heller slippe underveis, sier Grøvdal til NRK.

26-åringen var langt unna sin egen personlige rekord på torsdagens 5 000 meter i Roma, men klarte likevel enkelt VM-kravet med tiden 15.05,36 og 9.-plass under Diamond League-stevnet.

Verdensrekordforsøk

Løpet startet i et forrykende tempo for i første pulje løp kenyanske Hellen Obiri som gjorde et seriøst verdensrekordforsøk på 14.11,15.

Hellen Obiri

VERDENSREKORDFORSØK: Kenyanske Hellen Obiri vant 5 000-meteren i Roma med 14,18,38, drøyt sju sekunder unna verdensrekorden. Obiri er etter løpet verdens femte raskeste kvinne på 5 000 meter gjennom tidene.

Foto: Max Rossi / Reuters

Grøvdal turte ikke å ta følge og konsekvensen ble at hun ikke fikk drahjelp de siste fem rundene og at hun dermed var sjanseløs på å slå sin personlige rekord på 14.57,33.

Hadde feltet der jeg lå vært litt bedre tror jeg at jeg kunne ha perset i dag. Jeg følte meg veldig sterk og det er nok den letteste 5 000-meteren jeg har løpt, sier Grøvdal.

– Når det går så fort så har teten plutselig gått. Jeg ble liggende i gruppe to og det var etter hvert for sent å gå etter de andre. I dag hadde jeg ikke annet valg enn å ligge der jeg lå frem til det var to kilometer igjen. Da måtte jeg bare gå selv for det vet jeg at jeg klarer.

– Men det er klart at neste gang skal jeg prøve å henge med de aller beste.

Dét mener i hvert fall NRK-ekspert Vebjørn Rodal at hun er god nok til å klare.

– Når det går så fort fra start blir det så stor strekk i den første gruppa at du kan få drahjelp av den, og det er akkurat innenfor det Karoline kan klare på en god dag, sier Rodal.

Rodal

UTFORDRER GRØVDAL: NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener Karoline Bjerkeli Grøvdal skal tørre å henge seg på tetgruppa på neste 5 000 meter.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Veldig vanskelig

Grøvdal innrømmer at hun tenker mye på dette dilemmaet.

– Det er veldig vanskelig, sier hun ærlig.

– Du vil jo ha det litt kontrollert i starten, det er jo tross alt en 5 000 meter, og det er alltid bedre å ha en positiv opplevelse på slutten og ta inn litt da, men samtidig, om man skal løpe så fort som vi snakker om (under 15 min), må man ta en sjanse i starten og det er beinhardt fra første runde.

Grøvdal var til slutt 13 sekunder raskere enn den nest beste i gruppen hun startet sammen med. På de siste rundene tok hun også igjen flere afrikanske løpere som fulgte teten ut fra start, men som fikk det tungt etter hvert.

Obiri holdt verdensrekordfart de første 4 000-meterne, men de siste 1 000 ble for tøffe. Til slutt vant hun likevel på den sterke tiden 14,18,38 som gjør henne til den femte raskeste kvinnen gjennom tidene på 5 000 meter.

Selv om årets første 5 000 meter ble noe skuffende for Grøvdal er 26-åringen trygg på at hun kommer til å forbedre den personlige rekorden i løpet av sesongen, og på sikt står hun fortsatt fast på målet om å slå Ingrid Kristiansens norgesrekord på 14.37,33.

– Det høres kanskje massivt ut, men den dagen jeg tør å henge med og treffer bra med både form og felt kan jeg fort komme meg under 14.50 og da begynner jeg å ta sekunder, sier 26-åringen offensivt.

 • PS! Grøvdal har allerede satt personlig rekord på 1500 meter i år med 4.07,15 i belgiske Oordegem.

Siste nytt

 • Klæbo best på sprinten - smilte lurt etter lagkameratens revansje

  Johannes Høsflot Klæbo kom rett frå treningsleir i høgda og vann sprinten i Toblach overlegent. I målområdet smilte han lurt då han såg at lagkamerat Håvard Solås Taugbøl blei nummer to.

  – Smilet til Klæbo er kanskje like mykje på vegner av Taugbøl. Vi var usikker på om han kom til finalen, seier NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

  Taugbøl fekk nemleg ein dramatisk inngang på finalen, etter å ha blitt påkøyrd i målområdet under semifinaleheatet.

  – Nei, og nei! Han ligg nede og har så vondt, skreik Bjørn då Taugbøl bremsa ned etter målstreken, og blei deretter takla i bakken av sveitsiske Valerio Grond som kom inn som tredjemann.

  Han vridde seg i smerter, og måtte bli undersøkt av medisinsk personell før han fekk klarsignal til å starte finalen.

  Etter finalen angra ikkje Taugbøl på at han stilte til start.

  – Eg har ei veldig svak skulder og det har skjedd fleire gonger tidlegare at den har sklidd ut av leddet. Det var det eg kjente no, at eg måtte bruke litt makt for å få den inn att, seier Taugbøl til NRK.

  Han er ikkje redd for at skulderproblemet vil gi vidare utfordringar framover mot VM.

  – No er den berre sår, men eg er ikkje noko bekymra. Det har skjedd mange gonger før, men ikkje etter eit semifinaleheat i ein verdscup, seier han.

 • Svensk dominans på sprint – Sundling sterkast

  Jonna Sundling blei overlegen i sprintfinalen i Toblach som bestod av fire svenskar, ein amerikanar og ein tyskar.

  – Det var ein veldig bra dag for meg. Det var akkurat dette kroppen ville. Det var flott å konkurrere for meg i dag når kroppen svarer såpass bra, seier Sundling til NRK.

  Det skjedde etter at nesten alle norske deltakarar rauk ut i kvartfinalen, utanom Mathilde Myhrvold, som tok seg til semifinalen. Ho er einaste utøvar som ikkje er teken ut til VM.

  Maja Dahlqvist blei nummer to og Jessie Diggins nummer tre.

  Lotta Udnes Weng, som hadde ein pangstart på sesongen, rauk ut allereie i kvartfinaleheatet etter det ekspertane kalla eit svakt heat frå den norske kvinna.

  – Med eit så dårleg kvartfinaleheat må ein rekne med å ryke ut. Ho har fått litt å tenkje på. I Les Rousses byrja formen formante litt, og sprinten i dag var litt i same trenden. Ho er ikkje heilt i slag, seier Torgeir Bjørn.

  Han tvilar på kva som vil vere det rette å gjere for Udnes Weng i tida fram mot VM.

  – Det er viktig at ho gjer dei riktige grepa for å finne VM-forma. Det er ikkje sikkert at det er lurt å ligge i høgda og konkurrere mykje slik som ho ser ut no, seier Bjørn.

  France Cross Country Skiing
  Foto: LAURENT GILLIERON / AP
 • Landslagstreneren tror Eckhoff mister hele sesongen

  Skiskytter Tiril Eckhoff har vært fraværende hele sesongen, og skal heller ikke delta under VM i Oberhof som starter onsdag 8. februar.

  Kvinnenes landslagstrener Patrick Oberegger tror ikke vi får se gull- og sølvvinneren fra OL etter VM heller.

  – Jeg tipper ikke det. Vi hadde en veldig hyggelig løpetur på tirsdag, og jeg tror at Tiril selv har satt seg til ro med denne sesongen her, sier Oberegger til NRK.

  – Har dere noen plan eller tanker på hvordan dere skal få Tiril tilbake i konkurranse?

  – Vi som trenerteam eller generelt Norges Skiskytterforbund ønsker å ha Tiril tilbake og, men hun bestemmer i hvilken retning det skal gå. Jeg tror hun trenger litt tid til å tenke litt hvordan situasjonen er, men vi støtter henne i alle situasjoner og alle sine ønsker, og hvis hun ønsker å satse videre og komme tilbake, så skal vi prøve å lage den beste planen sammen med henne og prøve så godt vi kan til å få henne tilbake, sier Oberegger til NRK.

  Eckhoff har vært gjennom en utfordrende periode etter fjorårets sesong, og skrev i november at hun «ikke hatt det helt bra».

  Tiril Eckhoff
  Foto: VESA MOILANEN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste