VM-klar Grøvdal havnet i ingenmannsland: – Må bli mer offensiv

Da Karoline Bjerkeli Grøvdal måtte løpe alene i fem runder, forsto 26-åringen at det ikke ble ny personlig rekord selv om hun følte seg sterkere enn noen gang.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

VM-KLAR: Karoline Bjerkeli Grøvdal. Se video av oppløpet på 5 000-meteren her. Kenyanske Hellen Obiri forsøkte seg på verdensrekorden.

– Neste gang må jeg være enda mer offensiv i starten å prøve og henge på den første pulja og heller slippe underveis, sier Grøvdal til NRK.

26-åringen var langt unna sin egen personlige rekord på torsdagens 5 000 meter i Roma, men klarte likevel enkelt VM-kravet med tiden 15.05,36 og 9.-plass under Diamond League-stevnet.

Verdensrekordforsøk

Løpet startet i et forrykende tempo for i første pulje løp kenyanske Hellen Obiri som gjorde et seriøst verdensrekordforsøk på 14.11,15.

Hellen Obiri

VERDENSREKORDFORSØK: Kenyanske Hellen Obiri vant 5 000-meteren i Roma med 14,18,38, drøyt sju sekunder unna verdensrekorden. Obiri er etter løpet verdens femte raskeste kvinne på 5 000 meter gjennom tidene.

Foto: Max Rossi / Reuters

Grøvdal turte ikke å ta følge og konsekvensen ble at hun ikke fikk drahjelp de siste fem rundene og at hun dermed var sjanseløs på å slå sin personlige rekord på 14.57,33.

Hadde feltet der jeg lå vært litt bedre tror jeg at jeg kunne ha perset i dag. Jeg følte meg veldig sterk og det er nok den letteste 5 000-meteren jeg har løpt, sier Grøvdal.

– Når det går så fort så har teten plutselig gått. Jeg ble liggende i gruppe to og det var etter hvert for sent å gå etter de andre. I dag hadde jeg ikke annet valg enn å ligge der jeg lå frem til det var to kilometer igjen. Da måtte jeg bare gå selv for det vet jeg at jeg klarer.

– Men det er klart at neste gang skal jeg prøve å henge med de aller beste.

Dét mener i hvert fall NRK-ekspert Vebjørn Rodal at hun er god nok til å klare.

– Når det går så fort fra start blir det så stor strekk i den første gruppa at du kan få drahjelp av den, og det er akkurat innenfor det Karoline kan klare på en god dag, sier Rodal.

Rodal

UTFORDRER GRØVDAL: NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener Karoline Bjerkeli Grøvdal skal tørre å henge seg på tetgruppa på neste 5 000 meter.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Veldig vanskelig

Grøvdal innrømmer at hun tenker mye på dette dilemmaet.

– Det er veldig vanskelig, sier hun ærlig.

– Du vil jo ha det litt kontrollert i starten, det er jo tross alt en 5 000 meter, og det er alltid bedre å ha en positiv opplevelse på slutten og ta inn litt da, men samtidig, om man skal løpe så fort som vi snakker om (under 15 min), må man ta en sjanse i starten og det er beinhardt fra første runde.

Grøvdal var til slutt 13 sekunder raskere enn den nest beste i gruppen hun startet sammen med. På de siste rundene tok hun også igjen flere afrikanske løpere som fulgte teten ut fra start, men som fikk det tungt etter hvert.

Obiri holdt verdensrekordfart de første 4 000-meterne, men de siste 1 000 ble for tøffe. Til slutt vant hun likevel på den sterke tiden 14,18,38 som gjør henne til den femte raskeste kvinnen gjennom tidene på 5 000 meter.

Selv om årets første 5 000 meter ble noe skuffende for Grøvdal er 26-åringen trygg på at hun kommer til å forbedre den personlige rekorden i løpet av sesongen, og på sikt står hun fortsatt fast på målet om å slå Ingrid Kristiansens norgesrekord på 14.37,33.

– Det høres kanskje massivt ut, men den dagen jeg tør å henge med og treffer bra med både form og felt kan jeg fort komme meg under 14.50 og da begynner jeg å ta sekunder, sier 26-åringen offensivt.

 • PS! Grøvdal har allerede satt personlig rekord på 1500 meter i år med 4.07,15 i belgiske Oordegem.

Siste nytt

 • Tysk sykkeltalent (17) omkom

  Den 17 år gamle Jan Riedmann ble i helgen påkjørt av en bil under trening i Bayern og døde senere av hodeskadene.

  En bil unnlot å stoppe for syklistene og Riedmann ble truffet.

  Jan Riedmann var regnet som et av de største tyske sykkeltalentene, og han var en del av Bora-lagets U19-satsing.(NTB)

  Laster Twitter-innhold
 • Eikeri videre i Palermo Open

  Norske Ulrikke Eikeri og hennes partner Elixane Lechemia er videre til kvartfinale i Palermo Open etter seier 6-3, 6-2 i første runde.

  Duoen slo Elena Bogdan fra Romania og Reka-Luca Jani fra Ungarn enkelt i en kamp som ikke startet før 22.15 mandag kveld.

  Palermo Open er første turnering på øverste nivå for kvinner og menn siden all turneringsvirksomhet ble stoppet i mars.

  Norske Ulrikke Eikeri har gått videre i deoublesturneringen Palermo Open.
 • Serie A starter 19. september

  Serie A-lagene får 48 dagers hvile fra serieslutten søndag til seriestarten for 2020/21-sesongen. Det melder Fotball Italia.

  Serien starter 19. september og avsluttes 23. mai.

  I løpet av august skal Atalanta og Juventus skal spille mesterligasluttspill, mens Inter skal møte Getafe i europaligaen og Roma skal opp mot Sevilla.

  Overgangsvinduet i Serie A åpner 1. september og stenge 5. oktober.

  wv2AQDjg_iU
  Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal