NRK Meny
Normal

Bjerkeli Grøvdal klarte VM-kravet med mannlig drahjelp

Ved å henge på mannlige konkurrenter klarte Karoline Bjerkeli Grøvdal å løpe sin beste 5000 meter noensinne - og kvalifiserte seg til VM i friidrett.

karoline

Karoline Bjerkeli Grøvdal har vært skadet i hele vinter, men klarte likevel å forbedre sin personlige rekord på 5000 meter mye fra i fjor og samtidig kvalifisere seg til VM.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Dette føles helt fantastisk. Det har vært et mål lenge, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal til NRK.no.

Etter noen tunge løp tidligere i sesongen fikk hun en skikkelig opptur da hun løp inn til tiden 15,16,27 under et blandet løp på Bislett Stadion mandag kveld. A-kravet til VM er 15,18. Tiden hennes er den fjerde beste i Europa i år.

Brukte kamerat som hare

23-åringen løp sammen med et tosifret antall herrer i miks-feltet, og tror dette var mye av grunnen til at hun klarte å løpe så fort.

– Jeg hang meg på en som jeg har trent en del sammen med og brukte ham som hare. Jeg må bare sende en takk til alle disse spreke herrene, sier hun og ler.

Bjerkeli Grøvdal forbedret sin personlige rekord med over åtte sekunder, til tross for at hun har gått skadet nesten hele vinteren. Frem til i kveld var hennes beste tid på 5000 meter 15.24,89, som hun løp inn til under London-OL i fjor sommer.

– Jeg synes det sier litt om at jeg har hatt mye inni meg som jeg ikke helt har klart å få ut. Jeg har nok stresset litt for mye i konkurranser før, og tatt det hele litt for alvorlig. Derfor var det utrolig deilig at det klaffet i kveld, sier hun.

VM i friidrett arrangeres i Moskva fra 10. august. For Norges del skjer det endelige VM-uttaket 29. juli.

Må kanskje velge distanse

I vinter kunne Bjerkeli Grøvdal nesten ikke løpe på grunn av en skadet legg, og holdt formen ved like så godt hun klarte blant annet ved å gå på ski.

18. juli vil hun også prøve å ta VM-kravet på 10.000 meter.

– Dersom jeg kvalifiserer meg til begge, må jeg nesten velge én av distansene. Det blir litt mye å skulle løpe begge i VM, sier hun.

Valget faller i så fall trolig på den lengste distansen.

– Jeg har ikke løpt 10.000 meter så mye, men det er nok det som passer meg aller best. Jeg er litt sånn at jeg er bedre jo lenger det er, sier hun.

Uansett hvilken distanse hun løper i VM, vil målet være å ta seg til finalen og sikre en plass blant de ti beste. Trener Knut Jæger Hansen tror også eleven har best sjanser til å nå en VM-finale på 10.000 meter, men er selvsagt storfornøyd med å ha klart kravet til 5000 meter.

– Karoline er et kjempetalent, og det får hun vist i dag. Det er veldig sterkt av henne å løpe så godt etter en litt skadepreget vinter, fastslår han.

Disse norske utøverne er klare til VM i friidrett:

Henrik Ingebrigtsen (mellomdistanse)
Andreas Thorkildsen (spyd)
Jaysuma Saidy Ndure (sprint)
Erik Tysse (kappgang)
Ezinne Okparaebo (sprint)
Ida Marcussen (syvkamp)
Isabell Pedersen (hekk)
Tonje Angelsen (høyde)
Håvard Haukenes (kappgang)

Siste nytt

 • Besiktas sikret gruppeseieren

  Felipe ga Porto ledelsen borte mot Besiktas i mesterligaen, men Talisca berget 1-1 og dermed gruppeseier i gruppe G for det tyrkiske storlaget én kamp før slutt. Spartak Moskva så ut til å vinne mot Maribor, men bunnlaget i gruppe E klarte 1-1.

  Besiktas
  Foto: Ozan Kose / AFP
 • Tari leder junior-VM i sjakk

  Den norske sjakkspilleren Aryan Tari leder junior-VM i sjakk etter at 8 av 11 runder er unnagjort. Tirsdag slo han russeren Grigorij Oparin med svarte brikker. 18-åringen fra Lier står med seks seire og to remis så langt.

  Aryan Tari
  Foto: Tarjei J. Svensen / Sjakkbloggen.no
 • Zlatan på benken fra start

  Zlatan Ibrahimovic starter ikke onsdagens mesterligakamp mot Basel, men får en plass på benken. Det bekreftet manager José Mourinho på en pressekonferanse tirsdag.

  – Han er ikke klar for å starte ennå, sier han.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: ANDREW YATES / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn