I verdensklasse etter drastisk løpekutt: – Som en ivrig mosjonist

Karoline Bjerkeli Grøvdal (30) er endelig i sitt livs form. Det etter et år hvor hun har trent mindre løping enn noen gang.

Karoline Bjerkeli Grøvdal under Bislett Games 2019

VOND SOMMER: Sommeren i fjor ble ikke som Karoline Bjerkeli Grøvdal ønsket, og hun måtte bryte 3000-meteren på Bislett i juni. Nå ser det langt lysere ut.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Etter å ha løpt fem kilometer gateløp på uoffisiell verdensrekordtid forrige lørdag, er Karoline Bjerkeli Grøvdal full av selvtillit før hun skal løpe for å ta OL-kravet på 10.000 meter – sammen med Therese Johaug – på Bislett lørdag.

Kontrasten til forrige sommer er enorm. Det var en sommer hun kalte «sin livs verste». Lyskesmerter gjorde at hun måtte trene annerledes i en lengre periode.

– Jeg har trent ekstremt mye alternativt. Jeg tror du blir overrasket hvis du hører hvor mye jeg springer i uka, sier 30-åringen til Jann Post i forbindelse med siste epiosde av NRK-podkasten «I det lange løp».

– Skremmende lite

Tidligere har Grøvdal løpt rundt 160 kilometer i uka. Det er nå kuttet med nærmere 40 prosent.

– Til tider har jeg ikke regnet på det en gang. Men jeg skriver det jo selvfølgelig ned, og det er ikke mange uker jeg har vært over 100 kilometer, forteller hun.

– Jeg ble overrasket da jeg fikk høre de mengdene. Det dreier seg jo om seks-sju timer i uka, og det høres veldig lite ut. Få blir skremt av å høre det tallet, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

For til sammenligning har 1500-meterspesialist Jakob Ingebrigtsen fortalt at han løper rundt 180 kilometer i uka.

– Løpsmengden er som en ivrig mosjonist. Det er 40–50 prosent mindre enn konkurrentene hennes i OL-finalen. De fleste der løper nok mellom 160 og 200 kilometer i uka. Det er jo en betydelig forskjell, påpeker Post.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

TOKYO-FORBEREDELSER: Lørdag løper Karoline Bjerkeli Grøvdal 10.000 meter på Bislett. – Målet er egentlig bare å komme under OL-kravet uten å belaste beina altfor mye, sa hun til NRK tidligere i uka.

Foto: Erik Johansen / NTB

Grøvdal er enig. Og for fem år siden hadde hun aldri turt å prøve på noe lignende, innrømmer hun i podkasten.

– Nei, absolutt ikke. Når du hører det tallet så er det skremmende lite, men det sier jo ikke noe om hva jeg har gjort i tillegg, som er minst like mye. Det har funket veldig bra for meg og jeg føler meg sterkere enn jeg noen gang har vært.

Byttet ut joggesko med ski

For en totale treningsmengden er likevel ikke mindre. Noen 10 kilometer lange løpeturene på 40 minutter, er i stedet byttet ut med halvannen time på rulleski. Totalt tre til fire økter i uka. I vinter gikk Grøvdal, som er tidligere langrennsløper, også mye på langrennsski.

– Vi var nødt (til å kutte løpemengde). Det var ikke noe alternativ, og vi har sett at det har fungert hele tiden. Fra seks uker før Hytteplanmila så har hun ikke vært syk en eneste dag, sier trener Knut Jæger Hansen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

ALTERNATIVT: Karoline Bjerkeli Grøvdal trener mange timer i uka på rulleskimølle.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Men hun trener jo egentlig mer, flere minutter terskel, fordi det ikke har vært så mye støtbelastning, fortsetter treneren.

Fremgangen kom allerede i høst, da hun blant annet satt norsk bestenptering på Hytteplanmila. Da hadde hun heller ikke trent mye i løping i forkant, noe som bare ga ekstra selvtillit. Og nå har hun åpenbart tatt ytterligere steg.

– Jeg ser på det som et tegn at hun er tryggere mentalt og trygg på seg selv, at hun tør gjøre de tingene. Det fungerer jo tydeligvis meget godt. Det viser at hun evner å gjøre mye kjedelig trening, og har fått mye kvalitet på det. Det er vanskeligere enn det høres ut som, roser Jann Post.

– Jeg har trent forholdsvis likt i mange, mange år, og kroppen blir litt vant til belastningen. Det har jeg fått brutt opp og fått variasjon med det jeg har gjort nå. Og det har vært enklere å gjøre det når jeg vet det funket så bra i høst, mener Grøvdal.

Norges beste langdistanseløper mener det også er det som skal til for å være skadefri.

– Jeg føler jeg har funnet min oppskrift for at beina mine skal holde, tror Grøvdal

Sportsnyheter

Viking-flopp redda Wales: – Eg elska kvart sekund

Det var store forventningar til kva Gareth Bale kunne få til mot Sveits, etter ein sterk sesongavslutning i Tottenham. Men det var ein tidlegare Viking-flopp som stal rampelyset.

Siste nytt

 • Koronatrøbbel for Venezuela

  12 personar knytt til Venezuelas tropp i Copa America har blitt ramma av koronaviruset like før det søramerikanske meisterskapet.

  Lokale helsemyndigheter i Brasilia, der Venezuela skal møte vertsnasjonen Brasil på søndag, seier dei fekk besjed om smitteutbrotet fredag kveld, like før Venezuelas tropp kom.

  – Vi fekk beskjed frå det søramerikanske fotballforbundet om at 12 medlem av delegasjonen frå Venezuela, deriblant spelarar og medlem av trenarstaben, har testa positivt på koronaviruset, står det i ein uttaling til nyheitsbyrået AFP.

  (©NTB)

  SsBK6cltz24
  Foto: Aizar Raldes / AP
 • Tobias Johannessen sammenlagttoer

  Tobias Halland Johannessen avsluttet Giro d'Italia for U23-ryttere som toer i sammendraget, slått bare av det spanske stortalentet Juan Ayuso.

  Johannessen sykler for utviklingslaget til Uno-X, og han kan sammen med lagkameratene si seg godt fornøyd med innsatsen i rittet som populært kalles «Baby-Giro».

  Fasit for laget ble fire pallplasseringer på etapper (tre for Tobias Johannessen og en for tvillingbror Anders), 2.-plass i sammendraget for Tobias og 8.-plass for Anders, og seier i lagkonkurransen.

 • Leknessund med god tempo i Sveits

  Andreas Leknessund ble nummer 19 på lørdagens tempoetappe i Tour de Suisse og forsvarte ledelsen i kampen om ungdomstrøya i rittet.

  22-åringen fra Tromsø imponerte igjen på den 23,2 kilometer lange tempoen, endte 1.52 minutt bak vinneren og klatret ett hakk til 14.-plass sammenlagt i det sveitsiske rittet.

  Samtidig beholder han ledelsen i ungdomskonkurransen. Han var 29 sekunder raskere enn iren Eddie Dunbar lørdag og har dermed 38 sekunders forsprang til toeren før rittet avsluttes søndag.

  NM sykkel fellessatrt landevie menn senior 2019
  Foto: Tom Hansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal