Hopp til innhold

I verdensklasse etter drastisk løpekutt: – Som en ivrig mosjonist

Karoline Bjerkeli Grøvdal (30) er endelig i sitt livs form. Det etter et år hvor hun har trent mindre løping enn noen gang.

Karoline Bjerkeli Grøvdal under Bislett Games 2019

VOND SOMMER: Sommeren i fjor ble ikke som Karoline Bjerkeli Grøvdal ønsket, og hun måtte bryte 3000-meteren på Bislett i juni. Nå ser det langt lysere ut.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Etter å ha løpt fem kilometer gateløp på uoffisiell verdensrekordtid forrige lørdag, er Karoline Bjerkeli Grøvdal full av selvtillit før hun skal løpe for å ta OL-kravet på 10.000 meter – sammen med Therese Johaug – på Bislett lørdag.

Kontrasten til forrige sommer er enorm. Det var en sommer hun kalte «sin livs verste». Lyskesmerter gjorde at hun måtte trene annerledes i en lengre periode.

– Jeg har trent ekstremt mye alternativt. Jeg tror du blir overrasket hvis du hører hvor mye jeg springer i uka, sier 30-åringen til Jann Post i forbindelse med siste epiosde av NRK-podkasten «I det lange løp».

– Skremmende lite

Tidligere har Grøvdal løpt rundt 160 kilometer i uka. Det er nå kuttet med nærmere 40 prosent.

– Til tider har jeg ikke regnet på det en gang. Men jeg skriver det jo selvfølgelig ned, og det er ikke mange uker jeg har vært over 100 kilometer, forteller hun.

– Jeg ble overrasket da jeg fikk høre de mengdene. Det dreier seg jo om seks-sju timer i uka, og det høres veldig lite ut. Få blir skremt av å høre det tallet, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

For til sammenligning har 1500-meterspesialist Jakob Ingebrigtsen fortalt at han løper rundt 180 kilometer i uka.

– Løpsmengden er som en ivrig mosjonist. Det er 40–50 prosent mindre enn konkurrentene hennes i OL-finalen. De fleste der løper nok mellom 160 og 200 kilometer i uka. Det er jo en betydelig forskjell, påpeker Post.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

TOKYO-FORBEREDELSER: Lørdag løper Karoline Bjerkeli Grøvdal 10.000 meter på Bislett. – Målet er egentlig bare å komme under OL-kravet uten å belaste beina altfor mye, sa hun til NRK tidligere i uka.

Foto: Erik Johansen / NTB

Grøvdal er enig. Og for fem år siden hadde hun aldri turt å prøve på noe lignende, innrømmer hun i podkasten.

– Nei, absolutt ikke. Når du hører det tallet så er det skremmende lite, men det sier jo ikke noe om hva jeg har gjort i tillegg, som er minst like mye. Det har funket veldig bra for meg og jeg føler meg sterkere enn jeg noen gang har vært.

Byttet ut joggesko med ski

For en totale treningsmengden er likevel ikke mindre. Noen 10 kilometer lange løpeturene på 40 minutter, er i stedet byttet ut med halvannen time på rulleski. Totalt tre til fire økter i uka. I vinter gikk Grøvdal, som er tidligere langrennsløper, også mye på langrennsski.

– Vi var nødt (til å kutte løpemengde). Det var ikke noe alternativ, og vi har sett at det har fungert hele tiden. Fra seks uker før Hytteplanmila så har hun ikke vært syk en eneste dag, sier trener Knut Jæger Hansen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

ALTERNATIVT: Karoline Bjerkeli Grøvdal trener mange timer i uka på rulleskimølle.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Men hun trener jo egentlig mer, flere minutter terskel, fordi det ikke har vært så mye støtbelastning, fortsetter treneren.

Fremgangen kom allerede i høst, da hun blant annet satt norsk bestenptering på Hytteplanmila. Da hadde hun heller ikke trent mye i løping i forkant, noe som bare ga ekstra selvtillit. Og nå har hun åpenbart tatt ytterligere steg.

– Jeg ser på det som et tegn at hun er tryggere mentalt og trygg på seg selv, at hun tør gjøre de tingene. Det fungerer jo tydeligvis meget godt. Det viser at hun evner å gjøre mye kjedelig trening, og har fått mye kvalitet på det. Det er vanskeligere enn det høres ut som, roser Jann Post.

– Jeg har trent forholdsvis likt i mange, mange år, og kroppen blir litt vant til belastningen. Det har jeg fått brutt opp og fått variasjon med det jeg har gjort nå. Og det har vært enklere å gjøre det når jeg vet det funket så bra i høst, mener Grøvdal.

Norges beste langdistanseløper mener det også er det som skal til for å være skadefri.

– Jeg føler jeg har funnet min oppskrift for at beina mine skal holde, tror Grøvdal

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    Fredrikstad tok seg også videre torsdag kveld etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal