Hopp til innhold

Kristoffs hjelperytter mistet kjedet i opptrekket

CHAMPS-ÉLYSÉES (NRK): Alt lå til rette for en optimal spurt for Alexander Kristoff (28). Helt til Jakopo Guarnieri mistet kjedet da det gjaldt som mest.

Guarnieri mister kjedet

UHELL: Her drar italienske Jakopo Guarnieri Alexander Kristoff i gang på oppløpet, men så mister han plutselig kjedet og Kristoff må starte sin egen spurt tidligere enn han hadde planlagt. Konsekvensne ble at tyske André Greipel tok ham igjen på de siste meterne og vant. (Bilder fra TV 2.)

– Det var egentlig et drømmescenario, men vi mistet litt fart fordi Jakopo (Guarnieri) mistet kjedet i opptrekket. Da ble det litt for lav fart igjen.

– Hadde han ikke mistet kjedet hadde det vært perfekt, sier Kristoff til NRK få minutter etter målgang.

Dermed kom André Greipel opp på siden av nordmannen og vant den prestisjefylte Champs-Élysées-etappen foran franske Bryan Coquard. Kristoff kom på tredjeplass.

André Greipel

SPURTET BEST: Tyske André Greipel kom voldsomt på de siste meterne og ble den fjerde tysker som vant Tour de France-etappen på Champs-Élysées. Til venstre innser Alexander Kristoff at han ikke holdt helt inn.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Syk

Men selv om Kristoff og laget hadde uflaks på de siste meterne, tør ikke nordmannen si om han hadde vunnet selv om kjedet til Guarnieri hadde holdt seg på plass.

– Jeg hadde ikke gode nok bein, sier han.

Norges beste spurter har nemlig vært syk de siste dagene.

– Jeg har kjent i det siste at det kom til å bli vanskelig i dag. Hadde jeg vært i toppform tror jeg at jeg hadde klart det, men med sykdom i kroppen ble det vanskelig.

Kristoff ledet ut på oppløpet og lå fint på bakhjulet til sin italienske hjelperytter Jakopo Guarnieri, men så forsvant altså først Guarnieris kjede og så Guarnieri selv og da ble det en litt for lang spurt på en småsyk Kristoff.

– Ikke fornøyd

– Det er ingen tvil om at en Alexander Kristoff i toppform hadde vunnet den siste etappen, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Chris Froome

VINNEREN: Britiske Chris Froome på Team Sky øverst på podiet i Paris som viser at han vant Tour de France 2015. Dette er britens andre sammenlagtseier i touren.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Nå må Norges beste spurter i stedet reise hjem fra Tour de France uten en eneste etappeseier.

– Jeg er ikke fornøyd med hvordan det har gått, sier spurteren til NRK.

En mann som derimot er veldig fornøyd er Team Sky-rytter Chris Froome. Han unngikk uhell på den siste etappen søndag og vant årets Tour de France ett minutt og 12 sekunder foran Movistar-rytter Nairo Quintana. Quintanas lagkamerat Alejandro Valverde endte på 3. plass.

Stoppet tiden

Selve etappen søndag ble noe uvanlig da arrangøren bestemt seg for å nøytralisere den. Det vil si at de stoppet tiden før rytterne kom i mål slik at alle fikk samme tid så lenge de fullførte.

Dette for å unngå høy fart og massevelt på den glatte veibanen etter regnet tidligere søndag.

PS! Edvald Boasson Hagen gjorde en god spurt og endte på 4. plass.

Mann i veien

NESTEN-ULYKKE: Avslutningen av årets tour kunne blitt forferdelig da en mann plutselig sto midt i siste sving på Champs-Élysées. Heldigvis gikk det så vidt bra. (Bilder fra TV 2)

Siste nytt

  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal