NRK Meny
Normal

Gransker OL-byene

I ni dager skal Odd Martinsen og hans gruppe se nærmere på de tre norske kandidatbyene Oslo, Trondheim og Tromsø.

Referansegruppe
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

De tre første dagene er satt av til befaring og møter i hovedstaden. Det er særlig tre ting den faglige referansegruppen Norges Idrettsforbund (NIF) har opprettet skal se nærmere på: Innkvartering, arenaer og da blant annet på etterbruken, og infrastrukturen.

- Det står mye bra i søknadene til de tre byene, sier Odd Martinsen, som leder referansegruppen bestående av Olav Myrholt, Dag Sanne og Torild Skogsholm. Myrholt er enig i at søknadene som ble levert NIF 19. februar er gode.

Mange spørsmål

- Nivået på søknadene er høyere enn mange av dem som kommer til Den internasjonale olympiske komite, mener Olav Myrholt, som har arbeidet med nettopp dette i IOK. Selv om søknadene er bra, har gruppen mange spørsmål. Prosjektleder Kristin Berge Vikøren forteller  at mange av spørsmålene de fikk fra gruppen gikk på økonomi og etterbruken.

- Vi synes det er bra de stiller spørsmål. De har også spurt oss om transport, men her hadde de ikke like mange, forteller hun.

Fornøyde med Oslo

Etter nesten to døgn i hovedstaden og de tiltenkte arenaene er gruppen til Martinsen fornøyd med det de har sett.

- Så langt ser det veldig bra ut. Oslo er et område som vil forandre seg mye framover. Mange av investeringene foran VM i 2011 for å oppfylle Det internasjonale skiforbundets krav, vil også gjelde for OL i 2018, sier Martinsen.

Befaring av Oslo

Befaringen av Oslo startet søndag. Da så gruppen først på Lillomarka, Grefsenkollen og Bjørvika. Mandag var turen kommet til Wyllerløypa og Holmenkollen. Mandag kveld reiser gruppen videre til Lillehammer hvor de skal se på anlegg tirsdag.

Martinsen synes ikke at tre dager er for lite tid hos søkerne.

- Det er veldig mye å sette seg inn i. Men tiden som er satt av er grei, sier Martinsen.

Rapport

Etter besøket i de tre søkerbyene vil gruppen sette seg ned og lage en rapport som de overleverer Idrettsstyret. Denne rapporten skal leveres 19. mars. De har ikke fått mandat av NIF til å komme med noen anbefaling.

- Vi får håpe at de tar hensyn til noe av det vi har sett og skrevet i rapporten. Men vi vil ta styrets beslutning til etterretning, sier Martinsen.

Etter besøket i Oslo vil gruppen reise videre til Trondheim før feltarbeidet avsluttes med besøk i Tromsø. Etter besøkene starter etterarbeidet og skrivingen av rapporten. Og en ting kan Martinsen love:

- Vi skal lage en solid vurdering, avslutter han.

 

Siste nytt

 • Siste forsøk på løysing

  Leiinga i spelarforeininga møtte spelarane seint i går kveld, truleg for å gjere eit siste forsøk på å finne ei løysing i den danske spelarkonflikten, melder Danmarks Radio.

  Klokka 12 i dag går den endelege fristen ut for Danmark til å bestemme seg for om dei skal spele VM-kvalifiseringskampen for kvinner mot Sverige fredag.

  Danmark jubler
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Sveits' regjering støttar Sion-OL

  Regjeringa i Sveits vedtok i går å støtte ein søknad frå Sion om å søkje vinter-OL 2026.

  Det er uklart om det blir folkerøysting om søknaden.

  Innsbruck i Austerrike sa sist søndag nei til OL-søknad. Tidlegare har sveitsiske St. Moritz også sagt nei i folkerøysting.

  Vertsby for OL 2026 blir vald i 2019.

  Sveitsisk flagg
  Foto: ARND WIEGMANN / Reuters
 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg