Hopp til innhold

Her synker frustrert Granerud sammen etter at VM-gullet røk med 0,5 poeng

PLANICA/OSLO (NRK): Halvor Egner Granerud leverte et kjempesvev da alt skulle avgjøres i skiflygings-VM. Norges nye hoppkomet plantet skiene på 243 meter og tok helt av nede på sletta, men til slutt var det kun godt nok til sølv.

– Det er surt, altså. Jeg sa vel før mesterskapet at hvis jeg føler jeg har gjort alt så bra som jeg kan, så skal jeg være fornøyd uansett. Jeg føler ikke det, sier Granerud – og viser blant annet til at førstehoppet hans fredag var «dårlig» og lørdagens førstehopp var «ålreit».

– Da er det fryktelig surt å bli nummer to, sier han etter at tyske Karl Geiger snappet gullet foran nesen på ham med kun et halvt poeng.

cqvNWR9eGo4

SØLVGUTTEN: Halvor Egner Granerud poserer med medaljen etter rennet lørdag.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

Dro luen over ansiktet

Graneruds sistesvev gjorde spenningen nær ulidelig i noen minutter i bunnen av Planica-bakken lørdag. 24-åringen landet på 243 meter og jublet som besatt. Han visste at det kunne være godt nok til gull.

Da Karl Geiger vartet opp med et svev på 231,5 meter, ble det spenning. Til slutt skilte det bare 0,5 poeng mellom de to gullrivalene etter siste hopp.

Granerud kunne nesten ikke tro det han så da poengtavlen viste at gullet røk med knappest mulig margin. Han dro lua over ansiktet og sank sammen der han stod.

Etterlyste nedslag

Etter konkurransen ble det en diskusjon om Granerud bommet på én avgjørende ting. NRK-ekspert Anders Jacobsen sa dette om hoppet:

– Det skal gå an å sette nedslag der.

Granerud er delvis enig:

– Ja, jeg kunne nok det. Jeg merker at det er litt annerledes å hoppe så langt i en hoppbakke, og det har jeg ikke gjort så mye. Så kanskje. Men jeg føler ikke det er der jeg taper det.

Landslagstrener Alexander Stöckl sier han ikke kan være skuffet over elevens innsats etter det han beskriver som et «fantastisk hopp i siste runde».

– Geiger gjorde et bra hopp og satte et bra nedslag, det gjorde Halvor dessverre ikke. Det er selvfølgelig litt surt. Det er en helt ny situasjon for Halvor, men han har mestret det fantastisk. Han kommer nok til å være veldig fornøyd han også, sier Stöckl.

– Jeg tror at når Granerud får summet seg, så er han nok veldig fornøyd med andreplass. Men det er altså nedslaget han røk to seirer på tidligere i sesongen, og så kommer det jaggu ett til i siste hopp i VM, sier NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

0XQuQo3lXWw

PALLEN: Karl Geiger (midten) smiler bredest for fotografene i bunnen av den enorme Planica-bakken lørdag. Han tok gull, mens Markus Eisenbichler (venstre) tok bronsen og Granerud (høyre) sikret norsk sølv.

Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters

Thrillerdag

Granerud har elsket monsterbakken i Slovenia fra start til slutt. Han var nemlig Norges store håp i mesterskapet etter å ha lagt grunnlaget for sølvet på fredag.

I går gjennomførte han nemlig de to første av totalt fire hopp og landet på 221 og 229 meter. Det førte ham opp på en andreplass, bare 4,6 poeng bak Geiger og 0,9 poeng foran Eisenbichler.

Alt var duket for en ordentlig thriller lørdag. Slik ble det også.

For både Granerud og Geiger hadde mer inne da alt skulle avgjøres. Det var omtrent dødt løp de to imellom etter nest siste hopp også. Da skilte det kun 7,7 poeng før det aller siste hoppet. Etter det siste svevet var det nesten ingenting som skilte dem.

PS: Søndag er det duket for lagkonkurranse i Planica. Landslagssjef Stöckl tok ut Robert Johansson, Daniel-André Tande, Johann Forfang, og Granerud til den konkurransen, som du kan se på NRK1 eller NRK.no fra klokken 15:45.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal