– Det har vært frustrerende å være meg

Jørgen Graabak innrømmer at han ikke var mentalt forberedt på hvordan han skulle takle presset etter OL-suksessen.

Jørgen Graabak

TO OL-GULL: Jørgen Graabak ble for alvor kjent under OL i Sotsji. Nå risikerer han å ikke får delta under VM i Falun.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Jørgen Graabak

OLYMPISK MESTER: Jørgen Graabak kunne juble over to gull under OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Den ryggsekken med å bli olympisk mester har nok kanskje vært litt tyngre enn jeg hadde forventet. Det har vært en større utfordring enn jeg hadde trodd det skulle bli, sier Graabak til NRK.

 • Hvem får plass på VM-laget? Se det viktige kombinertrennet i Val di Fiemme på NRK1 og NRK.no fra klokken 10.55.

23-åringen fra Melhus ble norsk folkehelt under OL i Sotsji da han sikret Norge to gullmedaljer.

Først klinte han til med sin første internasjonale seier og tok Norges første OL-gull i kombinert siden OL i Nagano i 1998. To dager senere kom det andre gullet. Da gikk Graabak siste etappe for Norge i lagkonkurransen.

I år har han ikke fått det helt til å stemme.

– Det har vært frustrerende å være meg denne sesongen. Føler jeg ikke har fått ut det jeg har vært god for. Jeg har kjempet hardt for å komme tilbake, men ikke lyktes helt, sier Graabak.

Høye forventninger

Graabak står to 5.-plasser som bestenotering denne sesongen (se faktaboks). Nordmannen innrømmer at han kjenner på et press om at han skal levere bedre.

– Det er press og forventninger utenifra om at jeg skal prestere. Men også at jeg har høye forventninger til meg selv, sier Graabak.

– Da (i fjor) var det ingen som visste hvem Jørgen Graabak var og det var ingen som forventet at jeg skulle være med å kjempe om medaljer i OL. Jeg trodde ikke det skulle være så stor forskjell, men jeg må erkjenne at det er en helt annen situasjon å være i mentalt. Det var jeg ikke forberedt på, sier han.

Vil kjempe om medaljer i Falun

Bjørn Kåre Ingebrigtsen

SKAL UT VM-LAGET: Landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nå er Graabak nødt til å presteer under helgens verdenscup i Val di Fiemme for å kvalifisere seg til VM.

– Det blir spennende å se hva Jørgen får til. Han har vært nærme ved flere anledninger, men har på en måte ikke helt funnet flyten. Da øker jo presset eller stresset, sier landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen.

– Det blir en totalvurdering etter helgen på hvordan vi komponerer VM-laget best mulig, legger Ingebrigtsen til.

Graabak tror selv han kan gjøre det godt i VM.

– Jeg har veldig tror på at jeg kan være med å kjempe om medaljer i Falun. På en god dag, sier han.

Noen idrettsutøvere elsker oppmerksomhet og alt gode prestasjoner fører med seg. Andre ikke, som en dobbelt olympisk mester fra Melhus.

SE VIDEO: NRK møtte Graabak under sesongoppladningen.

Siste nytt

 • Haugesund slått av 3. divisjonslag

  Haugesund er slått ut av cupen etter straffetap for 3. divisjonslaget Stord. Etter at laga hadde teke ni straffer kvar, vann Stord straffekonken med 7-6 over eliteserielaget.

  Haugesund leia kampen oppskriftsmessig 2-0 tidleg i 2. omgang, men greidde å rote det bort. Martin Pedersen utlikna for heimelaget fire minutt på overtid.

  Ekstraomgangane gav ingen mål, og Haugesund rauk ut då Mads Solberg Johannessen settet sin straffe over mål.

  Kristiansund måtte også slite, og låg under med to mål for Volda. Men dei greidde å snu det, og vann 4-2 etter ekstraomgangar.

  Volda leia 2-0 ved pause, og hadde både ein og to sjansar til å auke tidleg i andre omgang.

  Men etter KBKs redusering etter ein time, blei Volda meir og meir pressa. Utlikninga kom fire minutt før ordinær tid var ute.

  I ekstraomgangane var KBK klart best og avgjorde med to mål. Brynjulfur Willumsson scora tre av KBKs mål, deriblant begge i ekstraomgangane.

  Også Stabæk fekk tøff motstand. Først fem minutt på overtid av andre ordinære omgang sikra Kornelius Normann Hansen 1-0 over Follo.

  Stort lettare var det ikkje for Odd. Det måtte ein straffe i det 89. minutt til før Eik blei slått 1-0.

  Dei andre eliteserieklubbane som var i cup-aksjon laurdag, tok klar sigrar. Runderekorden stod Tromsø for, med 11-0 over Skånland.

  Brann knuste Bjarg med 5-0, og Lillestrøm slo FuVo 4-0

  Kristoffer Velde
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Slet seg til seier i åpningskampen

  Anders Mol og Christian Sørum fikk store problemer mot Chris McHugh og Damien Schumann fra Australia.

  Kampen endte 21-18, 18-21 og 15-13.

  Norge kom til OL som en av de store favorittene, og begynte også bra i sin første kamp i gruppespillet. Duoen vant det første settet mot Australia.

  I det andre settet fikk imidlertid Mol og Sørum store problemer mot et lag som viste overraskende lite respekt for verdensenerne. Spesielt Chris McHugh skapte problemer for nordmennene.

  På et tidspunkt ledet australierne hele 11-3.

  Den norske duoen kjempet seg tilbake, men Australia vant til slutt det andre settet 21-18. Dermed gikk kampen til et tredje og avgjørende sett.

  Det siste settet ble svært jevnt. De to lagene fulgte hverandre hele tiden, men Norge avgjorde til slutt og vant sin første kamp i OL.

  – Det var utrolig deilig å dra det i land til slutt. Det var tungt og de presset oss hardt i dag, sier Anders Mol til NRK.

  – Jeg visste at de kunne spille god volleyball, men vi har ikke sett dem på lenge. De spiller en utradisjonell form for volleyball. Dessuten server de utrolig tøft, kommenterer Sørum.

  – Det er en boost å krige så hardt og så få igjen for det. Vi står igjen med en seier, og det er det aller viktigste.

  Mol og Sørum møter spanske Pablo Herrera og Adrian Gavira i sin neste kamp mandag. Onsdag avsluttes det innledende spillet mot russerne Konstantin Semenov og Ilja Lesjukov.

  – Det er et vanskelig lag å spille mot, og det visste vi, sier trener Kåre Mol til NRK.

  Anders Mol og Christian Sørum
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Johansen signerte med QPR

  Stefan Johansen (30) blir værende i Queens Park Rangers på permanent basis. Klubben har kjøpt ham ut av kontrakten med Fulham.

  Det får NTB bekreftet lørdag ettermiddag. Johansen skal ha skrevet under på en treårsavtale med London-klubben.

  Dermed fortsetter nordmannen karrieren i den engelske mesterskapsserien. Han var utlånt til nettopp QPR siste halvdel av forrige sesong.

  – Det kjennes veldig bra å kunne fortsette i QPR etter et fint låneopphold i vår. Jeg var fornøyd med vårsesongen for min egen del også, så jeg gleder meg veldig til fortsettelsen med QPR, sier Johansen. (NTB)

  Stefan Johansen
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal