Graabak så gullet ryke: – Tenkte at «dette klarer jeg ikke»

SOTSJI (NRK.no): Fem hundre meter før Jørgen Graabak ble Norges første olympiske kombinertmester siden 1998, trodde han muligheten var spolert.

OLY-2014-NORDIC-COMBINED-MEN

Jørgen Graabak fant krefter akkurat da han måtte finne dem og ble olympisk mester. Slikt tar tid å begripe.

Foto: PETER PARKS / Afp

– Da Kircheisen dro til i den siste bakken, var det første jeg tentke at «dette klarer jeg ikke», sier Jørgen Graabak.

Det er en knapp halvtime siden 22-åringen fra Melhus passerte målstreken på den litt spesielle kombinertstadion i Sotsji. Som de fleste har fått med seg, passerte han den nevnte streken først av alle.

For da tyske Björn Kirscheisen hadde satt inn det som selv for Graabak kunne virke som nådestøtet, skjedde det noe i hodet til den unge nordmannen. Slikt som ofte skjer i hodet på de største vinnerskallene.

Sochi Olympics Nordic Combined Men

Jørgen Graabak var en hoppende glad gullgutt, og sølvvinner Magnus Moan var ikke særlig mindre lykkelig i Ostjsi tirsdag ettermiddag.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Fant krefter – i hælen

Hodet ignorerer det røde lyset. Hodet blåser i fornuften. Hodet vet ikke hva smerte er. Hodet finner veien til de siste energireservene i kroppen – slik at eieren av hodet klarer å grave seg gjennom det berømte kjellergulvet.

Det var det Jørgen Graabak gjorde.

– Jeg klarte å finne fram krefter fra en plass langt baki hælen. Jeg vet ikke hvor det kom fra, erkjenner han overfor NRK.no.

Han fikk ryggen på Kircheisen akkurat da han måtte.

– Jeg kom akkurat innafor dragsuget og klarte å få med meg farta inn på stadion.

Første gull på 16 år

– Hva var planen inne på det veldig spesielle oppløpet?

– Planen var å komme først inn. Det er mye svinger og trangt, så jeg visste at hvis jeg kom først inn, så hadde jeg en veldig stor sjanse.

Så stor var sjansen at Graabak ikke lot den gå fra seg. Dermed ble han Norges første olympiske mester i den gamle paradegrenen kombinert siden Bjarte Engen Vik tok gull i Nagano for 16 år siden.

At det endelig skulle bli et norsk gull igjen, var kanskje ikke spesielt oppsiktsvekkende etter den sterke sesongen kombinertlaget har hatt. Men at Jørgen Graabaks første internasjonale seier skulle komme i et OL, var mer enn i hvert fall hovedpersonen hadde trodd.

Først mandag ettermiddag fikk Graabak vite at han skulle gå, etter å ha vært veid og funnet for lett på åpningsdistansen.

OL L14 112 ENGEN VIK GULL

Slik så det ut sist en nordmann feiret OL-gull i kombinert, Bjarte Engen Vik i Nagano i 1998.

Foto: PER LØCHEN / NTB scanpix

– Vanskelig å beskrive

For det var da kombinertguttene flyttet seg fra lillebakken til storbakken, at melhusbyggen begynte å få luft under skiene og gullstøv oppå dem. Han strakk seg til 132 meter da det gjaldt – og gikk ut som nummer seks, bare 42 sekunder bak tyske Erik Frenzel. Et strålende utgangspunkt for en av de beste langrennsløperne i sirkuset.

At været minnet mest om en gjennomsnittlig trøndersk høstdag, det øste ned, gjorde ikke forutsetningene dårligere.

Det lå på en måte i lufta at det skulle bli som det ble.

– Det er snedig. Det er vanskelig å beskrive, egentlig, sier Graabak, før han i neste åndedrag avslører at han ikke engang vet når han får medaljen om halsen:

– Jeg tror det går opp for meg når jeg står på pallen og får medaljen min i kveld eller morgen eller når det er …

Ut med krise, inn med kake

Når det er, spiller ikke den helt store rollen. Navnet til mannen som ikke var god nok for laget i det første kombinertrennet i Sotsji står allerede skrevet med gullskrift i OL-historien.

Vi nevner også at en annen trønder, Magnus Moan, tok sølv i kombinertrennet. Og alt dette bare et par timer etter at trønderen Emil Hegle Svendsen tok gull på fellesstarten i skiskyting.

Den norske OL-krisa i Sotsji er dermed avblåst igjen. Nå er det kake og bobler som gjelder.

Siste nytt

 • Verstappen viste fingeren

  På dagens trening mellom VM-rivalene Max Verstappen og Lewis Hamilton økte temperaturen ytterligere mellom de to.

  De to kjørte side om side gjennom hele langsiden, før Hamilton kjørte på innsiden av Verstappen. Det irriterte nederlenderen så mye at han viste fingeren til rivalen.

  På radioen freste Verstappen.

  – Dumme idiot, hørte man på sendingen til Viasat.

  Rivalene har vært i flere sammenstøt tidligere i sesongen. På Silverstone (England) kjørte Hamilton inn i Verstappen, slik at nederlenderen måtte bryte løpet. På Monzabanen (Italia) var rollene byttet om, og Verstappens dekk holdt på å treffe nakken til Hamilton.

  Verstappen gikk nylig ut og sa han hadde trukket seg fra Netflix-serien «Drive to survive», fordi han mente de diktet opp rivaliseringer.

  Max Verstappen
  Foto: Umit Bektas / AFP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Ruud på pallen i verdenscupåpningen

  Friskikjøreren Birk Ruud slo solid tilbake etter et mislykket finaleforsøk og ble nummer tre i fredagens big air-konkurranse i verdenscuppremieren i Sveits.

  21-åringen fra Bærum kom skjevt ut i finalen i Chur. Der bommet han og fikk bare 28,00 i poengscore, men i det andre og siste forsøket viste Ruud helt andre takter.

  En bunnsolid gjennomkjøring ga ham en score på 97,25. Det holdt til ledelse, men Ruud så både canadiske Teal Harle (98,00) og østerrikske Matej Svancer (99,00) ta seg forbi på tampen.

  – Det er utrolig deilig å starte verdenscupsesongen med pallplassering. Dette var et fantastisk event med tusenvis av tilskuere, og jeg fikk ut det beste ut ifra omstendighetene. Jeg må si meg meget godt fornøyd, sa Ruud etter rennet.

  Kvalifiseringen skulle egentlig vært gjort unna på dagtid, men det siste heatet ble forsinket i mange timer på grunn av røffe vindforhold. Ruud var best i det første heatet med poengsummen 97,00.

  Tess Ledeux fra Frankrike tok big air-seieren i kvinneklassen. Hun greide 95,25 som bestenotering og vant foran Sarah Höfflin (Sveits) og Elena Gaskell (Canada).

  Sandra Eie var Norges representant i finalen. Hun endte på femteplass med 84,75 som beste resultat. I likhet med Ruud feilet Eie i det første forsøket.

  Tidligere på dagen greide ikke Johanne Killi å ta seg videre fra kvalifiseringen. Det var Dombås-jentas comeback etter en kneskade.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal