Hopp til innhold

Golfverden lovpriser «Tutta»: – Et av de største comebackene

Konkurrenter og eksperter trekker frem superlativene når de skal beskrive Suzann Pettersens comeback og oppsiktsvekkende karriereslutt i Solheim Cup i helgen.

Suzann Pettersen

DER SATT DEN: Suzann Pettersen avgjorde for Europa i Solheim Cup søndag.

Foto: Andy Buchanan / AFP

Suzann Pettersen overrasket alle søndag da hun sa at hun legger opp som golfspiller. Offentliggjørelsen kom etter at hun storspilte og avgjorde for Europa under Solheim Cup.

– En perfekt avslutning, sa hun selv.

Dagen derpå hylles hun av kommentatorer, konkurrenter og kolleger, som blant annet sammenligner det spektakulære comebacket i Solheim Cup med da Tiger Woods vant US Masters tidligere i år.

– Det er et av de største comebackene i denne idretten, sier amerikanske Michelle Wie til Golf Channel.

– Noe alle drømmer om

Wie er en av de store golfprofilene på kvinnesiden og var i sin tid den yngste til å delta i en LPGA-turnering. Hun mener måten Pettersen har avsluttet karrieren på, er noe alle golfere drømmer om.

«Tutta» slet med ryggproblemer da hun bestemte seg for å ta en pause fra golfen i 2017. Da Suzann Pettersen bestemte seg for å finne frem golfkøllene igjen, hadde hun ikke spilt en golfturnering på nesten to år. I tillegg til dette hadde hun også fått sønnen Herman.

– Å komme tilbake etter å ha spilt i kun fire måneder, uten å være i form i det hele tatt og sette den putten - og så legge opp etter det. Det er den største «mic dropen» jeg noensinne har sett, mener Wie.

– Mange tenker av og til i løpet av karrieren sin på hvordan man skal avslutte karrieren, og alle drømmer om å kunne avslutte på en slik dramatisk måte, forteller hun.

Suzann Pettersen pins a petal of the Vanda Miss Joaquim orchid on the hair of Michelle Wie after a news conference in Singapore

KONKURRENTER OG KOLLEGER: Michelle Wie og Suzann Pettersen har konkurrert mot hverandre i mange år. Her under en mer uhøytidelig anledning.

Foto: Tim Chong / Reuters

– En drøm

Valget av Suzann Pettersen til Europa-laget var omstridt. Den norske veteranen hadde ikke overbevist før Solheim Cup. Kaptein Catriona Matthew har likevel hele tiden forsvart avgjørelsen og etter seieren over USA, karakteriserer hun «Tutta» slik:

– I løpet av de siste 20 årene har hun kanskje vært en av banebryterne i europeisk kvinnegolf.

Det var også en perfekt avslutning for Matthews. Veteranen trekker seg i likhet med Pettersen som golfspiller etter Solheim.

Den amerikanske golferen Paige Mackenzie, som også kommenterer golf for Golf Channel, sier det var kontroversielt å ta ut Pettersen på laget.

– Men hun avsluttet på en måte som passer en spiller av hennes kaliber og svarte på alle spørsmålstegnene med utropstegn. Hun har betydd så mye for profesjonell golf på kvinnesiden.

– Hun var borte fra konkurranser i nesten to år og deltar så på den største arenaen for kvinnegolf der hun i tillegg avgjør. Det er en drøm, forteller Mackenzie.

Tutta hadde alt presset på seg i Solheim Cup på den aller siste putten. Hun gjør alt riktig og sørger for at Europa-laget vinner.

VIDEO: Tutta hadde alt presset på seg i Solheim Cup på den aller siste putten.

– En rockestjerne

Anna Nordqvist, som var på Europa-laget under Solheim Cup, sier Suzann Pettersen har vært et forbilde for hele laget.

– Hun er en rockestjerne, sier den svenske golfspilleren, ifølge Sky Sports.

– Rett og slett den tøffeste motstanderen jeg noen gang har møtt, kommenterer engelske Laura Davies, som også var på det europeiske laget under Solheim Cup.

Den erfarne golfjournalisten Alan Shipnuck, som jobber for GOLF Magazine og nettstedet golf.com, har i tillegg satt karakter på alle helgens Solheim Cup-deltakere. Suzann Pettersen er alene om å få toppkarakteren «A++».

– Å levere seieren for Europa med en birdie er kort og godt legendarisk, skriver Shipnuck i sin begrunnelse.

Pettersen rakk å delta i hele ni Solheim Cup før hun la opp.

Golf - Solheim Cup

SLIPPER JUBELEN LØS: Seieren er sikret og det blir en perfekt avslutning på en lang karriere.

Foto: Russell Cheyne / Reuters

Siste nytt

 • Viking med borteseier i serieliga-kvalik

  Viking tok en svært sterkt borteseier med 2-1 over rumenske FCSB i kvalifiseringen til serieligaen torsdag. Rogalendingene ble presset godt i kampen.

  Kevin Kabran og Sondre Bjørshol scoret målene som sikret rogalendingene et flott utgangspunkt foran hjemmekampen neste uke.

  Det startet imidlertid tøft for de norske gjestene som fikk en tidlig kalddusj.

  Rumenerne gikk opp i ledelsen etter tre minutter ved Florinel Coman, men kun ett minutt senere var lagene like langt da Kabran utlignet. Etter en drøy halvtime sendte Bjørshol Viking i ledelsen, noe som holdt til seier.

  FCSB styrte store deler av kampen og presset Viking stort. Gjestene lå dypt, ofret seg i duellene og rensket unna det som kom mot dem.

  Til slutt kunne de juble for en svært sterk og viktig seier på vei mot et eventuelt gruppespill i serieligaen.

  Hjemmelaget kjempet lenge for uavgjort og et utgangspunkt foran neste ukes retur på kunstgresset, men Viking holdt unna og kunne juble til slutt.

  Sligo Rovers - Viking (1-0)
  Foto: ©INPHO/Evan Treacy / NTB
 • Henriksen sikret bronse i EM-finalen: – Det føles utrolig deilig

  Med sitt fjerde kast på 79.45 meter sikret Eivind Henriksen sin første EM-medalje.

  – Det føles utrolig deilig. I dag var en ekstremt dårlig dag, for jeg hadde veldig vondt i knærne. Det er mye som jeg har trøblet med i mange år så er det litt nytt også. Jeg har konstant verk i scenen som fester seg til kneskåla. Det er vanskelig å få trykket til med beina når jeg skal kaste, sa 31-åringen.

  – Jeg følte etter VM at jeg hadde mulighet til å slå alle, fortsatte han.

  Henriksen har nå tatt tre mesterskapsmedaljer på ett år.

  Likevel sto han uten EM-medalje før dagens konkurranse. Fra tidligere kunne han vise til en femteplass som bestenotering fra EM i 2018.

  Med medalje i München tok Henriksen sin andre mesterskapsmedalje denne sommeren, for i juli tok han VM-bronse i Eugene.

  Dessuten er Oslo-utøveren den første norske utøveren til å ta en mesterskapsmedalje i sleggekast noensinne.

  Den jeveste medaljen i EM-finalen gikk til polske Wojciech Nowicki. Bak han kom ungarske Bence Halász.

  Halász satt ny bestenotering i finalen med lengden 80,92. Den polske vinneren kastet 82 meter blank.

 • Europa-skrell for Molde – tapte hjemme mot Wolfsberger

  Wolfsberger sjokkerte Molde da de vant 1-0 på bortebane etter scoring av Thai Baribo. Det østerrikske laget sikret seg dermed et fantastisk utgangspunkt før returoppgjøret i conferenceligaen.

  Molde har fått en marerittstart på den siste kvalifiseringsrunden til gruppespillet i conferenceligaen. Nå er de nødt til å vinne borte i Wolfsberg for å ta seg inn i turneringens gruppespill. (NTB)

  Fotball, Play off til UEFA Europa Conference League: Molde - Wolfsberger
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste