Hopp til innhold

«9/11»-etterlatte raser etter sammenslåingen: – Vi glemmer aldri

Den betente konflikten i golfverden er over: PGA-touren, europatouren og den utskjelte LIV-touren er blitt enige om å slå seg sammen. Det skaper sterke reaksjoner.

Wesley Bryan og Michael S. Kim

RASER: PGA-stjernene Wesley Bryan (til venstre) og Michael S. Kim er alt annet enn fornøyd med at PGA slår seg sammen med omstridte LIV.

Foto: NTB

– Dette er surrealistisk, skriver den kjente golfjournalisten Kyle Porter på Twitter.

– Det er vanskelig å understreke hvor stort dette sjokket er, melder den anerkjente golfpodkasten No Laying Up på Twitter.

Nyheten om sammenslåingen av PGA-touren, europatouren og LIV-touren slo ned som en bombe i golfverdenen tirsdag.

Det vil fortsatt bli turneringer på hver av de tre tourene, men nå uten konflikter mellom dem.

Et navn på det nye selskapet skal bestemmes senere, men på PGA-tourens nettsider står det at Det saudiarabiske investeringsfondet (PIF), som står bak LIV-touren, vil gjøre en investering i det nye selskapet for å hjelpe det å vokse.

– Etter to år med forstyrrelser og distraksjoner, er dette en historisk dag for spillet vi alle kjenner og elsker, sier PGA-sjef Jay Monahan i en pressemelding.

Mohammed bin Salman

SPONSET TOUR: Prins Mohammed bin Salman har spyttet inn milliarder i golfen.

Foto: AP

«9/11»-etterlatte raser

Organisasjonen «9/11 Families United» sier de er sjokkert og dypt skuffet over sammenslåingen.

15 av flykaprerne som krasjet inn i Tvillingtårnene i New York 11. september 2001 var fra Saudi-Arabia. Det er også hevdet at landets myndigheter bidro til å finansiere terrorgruppen al-Qaida som sto bak angrepet.

Organisasjonen viser til at Monahan og PGA senest i fjor beskrev LIV-touren som et sportsvaskingsprosjekt for å renvaske Saudi-Arabia.

UQhnm5M-gFY

HARDT UT: Terry Strada.

Foto: AFP

– De tar milliarder av dollar for å rense saudienes rykte slik at amerikanere og resten av verden vil glemme hvordan de finansierte terrorisme, spredde sitt grusomme hat mot amerikanere, og finansierte al-Qaida og drapet på våre kjære. Vi kommer aldri til å glemme, sier styreleder Terry Strada, som mistet ektemannen i terrorangrepet.

– Jeg skjønner at folk vil kalle meg en hykler. Men alt jeg har sagt, har jeg sagt basert på den informasjonen jeg hadde i det øyeblikket, sier Monahan om hvorfor han brått har endret mening om LIV-touren.

– En god dag

LIV-touren har vært det store samtaleemnet i golfverdenen etter at den ble introdusert i fjor. Ligaen er sponset av Saudi-Arabia og er svært lukrativ for deltakerne.

Saudi-Arabias brudd på flere menneskerettigheter har ført til kritikk fra mange kantrer, blant annet Amnesty. Flere mener landet «sportsvasker» omdømmet gjennom touren.

PIF-leder Yasir Al-Rumayyan beskriver det hele som «en god dag for golfsporten».

– Vi er stolte over å gå i partnerskap med PGA-touren for å videreføre PIFs enestående suksess i å finne verdi og fremme innovasjon. Vi skal forene, promotere og utvikle golfsporten verden over, sier han i en pressemelding.

Al-Rumayyan blir styreleder i det nye selskapet, Monahan daglig leder.

Det vil fortsatt bli turneringer på hver av de tre tourene, men nå uten konflikter mellom dem.

Les også Spøkte med legenden etter karrierens største seier: – Ikke så mange som kjenner til deg

Hovland

Ekspert overrasket over sammenslåingen

Eurosports golfekspert, Per Haugsrud, ble tatt på senga av nyheten da NRK ringte.

– Det var gledelige nyheter. Det har ligget litt i kortene, men at det skulle komme så fort, det visste jeg ikke, sier han.

En rekke spillere har tidligere blitt betalt svimlende summer for å melde overgang til LIV-touren. Andre spillere, deriblant Hovland, valgte å takke nei til saudienes giganttilbud.

Haugsrud mener disse spillerne har grunn til å føle seg snytt etter sammenslåingen.

– Hva skjer da med gutta som har fått en milliard for å møte opp på LIV-touren? De som var utro, får lønn for det. Det høres litt «corny» ut.

– Hovland hadde jo også garantert fått en milliard for å takke ja. Han gir nok f i de pengene, men man skal ikke kimse av en milliard, sier Haugsrud.

Jan Petter Saltvedt

SKUFFET: NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Jan Petter Saltvedt, NRKs sportskommentator, er ikke like positiv til sammenslåingen.

– Det er trist at de lar seg kjøpe såpass enkelt og billig, sier Saltvedt og sikter til PGA-touren.

– De sier at de beste spillerne igjen skal møtes, men det er trist at det kan gjøres på denne måten. Det viser seg at PGA ikke var så moralsk opphøyet som de påsto underveis, legger han til.

Stjernespillere slakter avgjørelsen

Haugsrud og Saltvedt er på ingen måte de eneste som ble overrasket over sammenslåingen. Twitter koker etter at nyheten kom i 16-tiden norsk tid.

Golfstjernen Wesley Bryan har lagt igjen en kommentar på PGA-tourens Twitter-konto, der han slakter avgjørelsen.

– Jeg elsker å få info på Twitter. Dette er utrolig. Dere burde skamme dere og har mange spørsmål å svare på, skriver han og fortsetter:

– Jeg føler meg forrådt, og kan ikke stole på noen i administrasjonen til PGA-touren på veldig lang tid.

Stjernespiller Collin Morikawa mottok også nyheten på sosiale medier.

– Jeg elsker å få nyhetene mine på Twitter, melder amerikaneren.

– Veldig nysgjerrig på hvor mange som visste om denne avtalen. Ca 5–7 personer? Spillerdrevet organisasjon, ikke sant?, skriver PGA-profilen Michael S. Kim ironisk på Twitter.

Colin Morikawa

OVERRASKET: Stjernespiller Collin Morikawa ble tatt på sengen av golfnyheten.

Foto: AFP

Phil Mickelson, golfveteranen som fikk massiv motbør da han gikk til den kontroversielle LIV-touren, er svært godt fornøyd.

– Enormt bra dag i dag, skriver han.

Siden konflikten mellom PGA-touren og LIV Golf startet, har det kommet en rekke søksmål. I pressemeldingen opplyser partene at alle rettstvister nå blir lagt bort.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal