NRK Meny
Normal

– Det hadde vært ti ganger verre

VAL DI FIEMME (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby er glad det er Petter Northug, ikke Alexander Legkov, som kommer halsende bak ham i monsterbakken.

Martin Johnsrud Sundby

Alt ligger til rette for at Martin Johnsrud Sundby blir den første norske herrevinneren i Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

 • Søndag er det duket for Tour de Ski-avslutning: Se kvinnenes jakt opp monsterbakken fra klokken 13.25 her! Herrene starter klokken 14.50.

– Nå føler jeg ikke så mye press. Det hadde vært ti ganger verre om det hadde vært Legkov som hadde gått ut 48 sekunder bak meg. Da hadde jeg sikkert ikke sovet et sekund i natt, sa Martin Johnsrud Sundby etter lørdagens etappe i Tour de Ski.

Dagen etter kraftanstrengelsen fra Cortina til Toblach gikk han inn til en sterk andreplass på den klassiske 10-kilometeren i Val di Fiemme, bare slått av Petter Northug.

Etterpå kom han altså med det litte stikket til mannen som jager bak ham: Northug er ingen mann å frykte.

– Vanvittig utgangspunkt

Før den avsluttende klatreetappen er stillingen mellom de to motsatt – Johnsrud Sundby leder med 48,5 sekunder. Bak dem følger ytterligere en nordmann, Chris André Jespersen, som går ut nesten halvannet minutt bak lederen.

– Så det bekymrer deg ikke å ha Northug 48 sekunder bak?

– Det bekymrer meg ikke så mye som om det hadde vært en russer, erkjenner Johnsrud Sundby.

– Hva tenker du om avstanden nedover nå?

– Vi har et vanvittig utgangspunkt, vi må ikke rote bort dette her. Det må vi bare sørge for å ikke gjøre. Så blir det spennende å se hvem av oss tre som er sterkest. Etappen betyr mer enn folk tror. Det er et helvete, har man en dårlig dag, er løpet kjørt, fastslår sammenlagtlederen.

– Skremmende pigg

Johnsrud Sundby har ikke gått touren siden 2010. Da hadde han bare 26. beste tid i monsterbakken Alpe Cermis, men etterpå har han hatt en rivende utvikling som skiløper både kapasitetsmessig og teknisk i skøyting.

Petter Northug nøler ikke med å utrope Johnsrud Sundby til favoritt, og Røa-løperen erkjenner også selv at han i utgangspunktet bør vinne.

Og han ble styrket i troen etter lørdagens løp. Fredag var han nemlig alvorlig bekymret.

– I forhold til i går, er jeg skremmende pigg. Jeg var tung som bly på oppvarminga. Jeg kjente virkelig gårsdagen og måtte kjøre en veldig kontrollert førsterunde. Jeg var egentlig ferdig, sier Johnsrud Sundby.
Søvnproblemer

– Er du lettet?

– Ja, etter løpet fredag var jeg skikkelig bekymret. Så sliten har jeg aldri vært, fysisk og mentalt, og kanskje aller mest mentalt. Jeg var bekymret, spesielt fordi vi ikke hadde noen hviledag.

Søvnproblemer

Nå er han klar for den siste kraftanstrengelsen. Forhåpentlig har han også fått seg litt søvn, ettersom fjorårsvinner Alexander Legkov er hele to minutter og 21 sekunder bak.

Men godt har han neppe sovet.

– Jeg sover dårlig i Tour de Ski. Men det er fordi det sitrer og kribler i kroppen. Kroppen får aldri hvilt helt, den er aldri i 100 prosent rolig modus. Hele veien er det litt spenning i muskulaturen, og da er det vanskelig å få slappet av helt. Det er en utfordring, medgir Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Styrer mot stort underskudd

  De foreløpige regnskapstallene fra Norges Cykleforbund viser et underskudd på 17,5 millioner kroner. Egenkapitalen er borte, og sykkel-VM i Bergen får skylden, skriver NTB.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Svensk OL-gull i curlingfinalen

  De svenske curlingkvinnene slo søndag Sør-Korea i OL-finalen i curling. Sveriges sjuende gull i Pyeongchang tangerer nasjonens beste vinter-OL noensinne, skriver NTB.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin spesial
Høydepunkter fra dagen
Sportsrevyen
OL-magasin spesial