Carlsen-konflikt kan splitte sjakken i øst og vest

Konflikten rundt Magnus Carlsens VM-kamp gjør at sjakkverdenen stålsetter seg for en ny splittelse. Den forrige preget sjakken i 20 år.

Kirsan Iljumzjinov og Magnus Carlsen

Den nye østblokken og vestblokken i sjakken? FIDE-president Kirsan Iljumzjinov og Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Hvis det blir VM-kamp uten Magnus, kommer vi til å havne i det samme uføret som på 90-tallet, et uføre det tok 20 år å komme ut av, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

De siste dagene har NRK.no avslørt at det er alvorlig fare for at Magnus Carlsen mister VM-tittelen i sjakk på walkover. En ny verdensmester vil i så fall bli kåret - selv om alle er enige i at Carlsen er verdens beste.

En slik situasjon, med to ulike verdensmestre, kan sende sjakkverdenen ut i en konflikt som kan ta årevis å reparere.

– Det er vel sannsynlig at Magnus Carlsen kommer til å etablere et helt nytt VM-system, litt som Garri Kasparov gjorde. Da vil vi igjen få flere verdensmestre på én gang, sier Torstein Bae.

– Det ville være en katastrofe på verdensbasis og en tragedie for norsk sjakk med en ny splittelse, sier han.

Skapte kaos i årtier

COMPUTER CHESS

Garri Kasparov gikk ut av sjakkforbundet i 1993. Han slet med å arrangere vellykkede VM-matcher på egen hånd. Her har han akkurat tapt mot datamaskinen Deep Blue i 1997.

Foto: AP

Forrige gang sjakken ble delt i to, var da verdensmester Garri Kasparov og VM-motstanderen Nigel Short bestemte seg for å arrangere VM-kampen på egen hånd i 1993.

Det fikk Det internasjonale forbundet til å se rødt, og de dannet sin egen konkurrerende VM-kamp. Dermed endte sjakken med to verdensmestre: Én på papiret og én i praksis.

Situasjonen i dag er ikke ulik.

– Det er mange av de samme faktorene som er til stede denne gangen. For eksempel er det ingen tvil om at Magnus er best, akkurat som det var med Kasparov, sier Bae.

Kan feste seg ved Carlsen

Kasparov fant veien tilbake til FIDE i 2000, men har aldri blitt kvitt stempelet som utbryter. Det ble blant annet brukt mot ham i presidentkampen i FIDE tidligere i sommer.

Frykten er at det samme kan skje med Carlsen.

– Dette har skadet Kasparov. En slik splittelse er veldig, veldig uheldig, sier Torstein Bae.

Øst vs. vest

En slik splittelse vil trolig skje mellom østlige og vestlige krefter i sjakken. Det har i lang tid eksistert et skille mellom de russiske kreftene i FIDE og en del av den vestlige sjakkverdenen.

Den norske sjakkpresidenten frykter at VM-konflikten kan forsterke disse skillelinjene.

Jøran Aulin-Jansson

Norges sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Det vil bidra til å eskalere den polariseringen vi har sett i sjakken en stund nå. Mange sjakkforbund jeg snakker med deler min bekymring. Vi ser for eksempel at omtrent alt av arrangementer i det siste har blitt lagt til høyre for Sverige, for å si det sånn, sier Jøran Aulin-Jansson til NRK.no.

FIDE er i all hovedsak styrt av russere og østlige krefter. Det er ingen hemmelighet at mange vestlige spillere og ledere misliker at sjakken har tatt en «russisk» retning.

Magnus Carlsen har for eksempel flere ganger påpekt at han er skuffet over at FIDE ikke har greid å øke sjakkinteressen og sponsorinntektene i Vesten, men i stedet henvendt seg til «rike onkler» i øst.

Russisk reserve kan gjøre skillet større

Hvis Carlsen skulle trekke seg, kommer russeren Sergej Karjakin (24) inn som reserve, fordi han ble nummer to i VM-kvaliken.

Det kan gjøre hele blandingen enda mer eksplosiv, mener sjakkekspert Atle Grønn.

– Hvis Karjakin blir verdensmester, vil det bli en splittelse i sjakken som er ekstremt uheldig. Og den splittelsen vil gå veldig dypt, sier han.

Med Karjakin som verdensmester vil russerne i FIDE ha sin egen mann på sjakktronen. Karjakin er nemlig uttalt Putin-tilhenger.

– Vi ønsker ikke en situasjon som i boksing eller en del kampsporter, hvor det finnes mange verdensmestre. Et av hovedargumentene for å ha et internasjonalt sjakkforbund, er å samle sjakkverdenen om én verdensmester, sier Grønn.

Sergej Karjakin

Sergej Karjakin, mannen som kan bli verdensmester for FIDE hvis Carlsen ikke stiller i VM. Her er han i Tromsø-OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Kan være en fordel for Carlsen

All bekymringen til tross - det er ikke noen selvfølge at Magnus Carlsen kommer dårlig ut av en splittelse av sjakken. Carlsen og manager Espen Agdestein har i lang tid irritert seg over den sittende FIDE-ledelsen, og en VM-konflikt kan være en mulighet til å sprenge i stykker gamle bindinger.

– Dette trenger ikke være negativt for Magnus. Det kan kanskje føre til en ny lederkamp i FIDE - og kanskje «the good guys» vinner denne gangen, sier Jøran Aulin-Jansson.

Både Agdestein og Aulin-Jansson avviser at de spiller et spill for å endre sjakken.

– Her er det ikke noen lure strategier, sier den norske sjakkpresidenten.

Sportsnyheter

Oppgitt Sterling reagerte på kritisk spørsmål

Raheem Sterling ble dagens helt for England. Etter kampen måtte han svare på om han fortjente plassen i det stjernespekkede laget.

Siste nytt

 • Målløs Sarpsborg-debut for Bohinen

  Den ferske Sarpsborg-treneren Lars Bohinen fikk se sine elever spille 0-0 hjemme mot Brann i Eliteserien søndag.

  Det skjedde i en kamp uten mange store sjanser, men der Sarpsborg kan være noe lettet over at Branns Moonga Simba ble stoppet av tverrliggeren drøye ti minutter før slutt.

  – Det var vel kanskje ikke festspill, men jeg synes vi spesielt i første omgang prøver på en del av det vi har trent på og avtalt. I 2. omgang mister vi litt struktur, gir bort ballen for tidlig og klarer ikke å etablere nok angrep, sa Bohinen til Discovery.

  Vertene hadde lenge god kontroll defensivt og var også det lille hakket bedre enn gjestene fra Bergen i første omgang.

  Ibrahima Koné headet like over etter et kvarter, mens Ole Jørgen Halvorsen ble stoppet av keeper da han kom alene igjennom like før pause.

  Etter en drøy time skulle Brann muligens hatt straffe da Koné ble dyttet hardt i ryggen av Vegard Forren på et innlegg i Brann-boksen, men dommer vinket spillet videre.

  Brann noterte ikke et eneste skudd på mål, men kom likevel svært nær scoring etter 78 minutter. I et flott angrep headet Daniel Pedersen ballen via hodet til Simba og opp i tverrliggeren bak en utspilt Anders Kristiansen.

  Også en Koné-heading på tampen strøk tverrliggeren, og Sarpsborg lyktes ikke i å vinne i Bohinens trenerdebut.

  For Brann fikk Niklas Jensen Wassberg (17) sin første kamp fra start. Han er barnebarnet til Roald "Kniksen" Jensen, som også Brann-debuterte som 17-åring, skriver BT.

  diLSqske_Q8
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Sørli-dobbel sendte Glimt til topps

  Bodø/Glimt kjempet mot Mjøndalen-muren i nesten en hel omgang. Så utnyttet Sondre Sørli en gratissjanse på vei mot 2-0-seier i Eliteserien. I forkant av 1-0 gjorde nemlig Nikolas Walstad en grov feilvurdering som ryddet vei for Sørli. Ulrik Saltnes sto bak Sørlis andre mål for kvelden. Et frispark fant Sørli som kontant overlistet Makani.

  Sørli
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Rødt kort og straffedrama på Åråsen

  Lillestrøm vant fortjent 2-1 mot Haugesund søndag kveld.

  Lillestrøm har fått mye kritikk for forsvarsspillet denne sesongen, og med rette. LSK-trener Geir Bakke eksperimenterte før kampen og la om til tre stoppere og en 3-4-3-formasjon, men forsvarstrøbbelet forsvant nemlig ikke av den grunn.

  Etter 21 minutters spill skulle Lars Ranger heade ballen tilbake til Philip Slørdahl, men klønet det til og sendte i stedet Sondre Liseth alene gjennom. Alene med Mads Hedenstad Christiansen satte han inn 1-0.

  – Herregud, Lillestrøm. Hvis dere lurer på hvorfor dere ligger på nedrykkssplass, er svaret der. fryktelig forsvarsspill, et nedrykks-forsvarsspill, sa Eurosport-ekspert Joacim Jonsson etter scoringen.

  – Klovner i kamp, illustrerte Bengt Eriksen.

  Thomas Lehne Olsen slo tilbake kort tid senere og utlignet til 1-1 for LSK da en heading fra spissen skiftet retning og havnet i mål.

  Samme mann økte til 2-1 på straffespark rett før pause. Dommeren pekte korrekt på ellevemeteren da Alexander Stølås hadde felt Lars Ranger i boksen.

  LSK kunne øke til 3-1 da Lehne Olsen gikk i bakken i starten av andre omgang, men Egil Selvik reddet forsøket fra Kaan Kairinen enkelt.

  Alioune «Badou» Ndour ble byttet inn for Haugesund i det 72. minutt, men etter kun åtte minutter ble han utvist etter å ha havnet i tumulter med LSK-spillere.

  – Det er fullstendig hodemist av oss som lag å havne i slike situasjoner. Når du jager mål lager du ikke frispark eller løper bort og dytter på folk. Det er for dårlig, sa Haugesunds Sondre Liseth etter kampen til Eurosport.

  Dermed ebbet kampen ut med fortjent 2-1-seier til hjemmelaget.

  LRq-v6qqb-E
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal