– Hvis det blir VM-kamp uten Magnus, kommer vi til å havne i det samme uføret som på 90-tallet, et uføre det tok 20 år å komme ut av, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.
De siste dagene har NRK.no avslørt at det er alvorlig fare for at Magnus Carlsen mister VM-tittelen i sjakk på walkover. En ny verdensmester vil i så fall bli kåret - selv om alle er enige i at Carlsen er verdens beste.
En slik situasjon, med to ulike verdensmestre, kan sende sjakkverdenen ut i en konflikt som kan ta årevis å reparere.
– Det er vel sannsynlig at Magnus Carlsen kommer til å etablere et helt nytt VM-system, litt som Garri Kasparov gjorde. Da vil vi igjen få flere verdensmestre på én gang, sier Torstein Bae.
– Det ville være en katastrofe på verdensbasis og en tragedie for norsk sjakk med en ny splittelse, sier han.
Skapte kaos i årtier
Garri Kasparov gikk ut av sjakkforbundet i 1993. Han slet med å arrangere vellykkede VM-matcher på egen hånd. Her har han akkurat tapt mot datamaskinen Deep Blue i 1997.
Foto: APForrige gang sjakken ble delt i to, var da verdensmester Garri Kasparov og VM-motstanderen Nigel Short bestemte seg for å arrangere VM-kampen på egen hånd i 1993.
Det fikk Det internasjonale forbundet til å se rødt, og de dannet sin egen konkurrerende VM-kamp. Dermed endte sjakken med to verdensmestre: Én på papiret og én i praksis.
Situasjonen i dag er ikke ulik.
– Det er mange av de samme faktorene som er til stede denne gangen. For eksempel er det ingen tvil om at Magnus er best, akkurat som det var med Kasparov, sier Bae.
Kan feste seg ved Carlsen
Kasparov fant veien tilbake til FIDE i 2000, men har aldri blitt kvitt stempelet som utbryter. Det ble blant annet brukt mot ham i presidentkampen i FIDE tidligere i sommer.
Frykten er at det samme kan skje med Carlsen.
– Dette har skadet Kasparov. En slik splittelse er veldig, veldig uheldig, sier Torstein Bae.
Øst vs. vest
En slik splittelse vil trolig skje mellom østlige og vestlige krefter i sjakken. Det har i lang tid eksistert et skille mellom de russiske kreftene i FIDE og en del av den vestlige sjakkverdenen.
Den norske sjakkpresidenten frykter at VM-konflikten kan forsterke disse skillelinjene.
Norges sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.
Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix– Det vil bidra til å eskalere den polariseringen vi har sett i sjakken en stund nå. Mange sjakkforbund jeg snakker med deler min bekymring. Vi ser for eksempel at omtrent alt av arrangementer i det siste har blitt lagt til høyre for Sverige, for å si det sånn, sier Jøran Aulin-Jansson til NRK.no.
FIDE er i all hovedsak styrt av russere og østlige krefter. Det er ingen hemmelighet at mange vestlige spillere og ledere misliker at sjakken har tatt en «russisk» retning.
Magnus Carlsen har for eksempel flere ganger påpekt at han er skuffet over at FIDE ikke har greid å øke sjakkinteressen og sponsorinntektene i Vesten, men i stedet henvendt seg til «rike onkler» i øst.
- Les også: Frykter FIDE gir blaffen i Carlsen
Russisk reserve kan gjøre skillet større
Hvis Carlsen skulle trekke seg, kommer russeren Sergej Karjakin (24) inn som reserve, fordi han ble nummer to i VM-kvaliken.
Det kan gjøre hele blandingen enda mer eksplosiv, mener sjakkekspert Atle Grønn.
– Hvis Karjakin blir verdensmester, vil det bli en splittelse i sjakken som er ekstremt uheldig. Og den splittelsen vil gå veldig dypt, sier han.
Med Karjakin som verdensmester vil russerne i FIDE ha sin egen mann på sjakktronen. Karjakin er nemlig uttalt Putin-tilhenger.
– Vi ønsker ikke en situasjon som i boksing eller en del kampsporter, hvor det finnes mange verdensmestre. Et av hovedargumentene for å ha et internasjonalt sjakkforbund, er å samle sjakkverdenen om én verdensmester, sier Grønn.
Sergej Karjakin, mannen som kan bli verdensmester for FIDE hvis Carlsen ikke stiller i VM. Her er han i Tromsø-OL.
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRKKan være en fordel for Carlsen
All bekymringen til tross - det er ikke noen selvfølge at Magnus Carlsen kommer dårlig ut av en splittelse av sjakken. Carlsen og manager Espen Agdestein har i lang tid irritert seg over den sittende FIDE-ledelsen, og en VM-konflikt kan være en mulighet til å sprenge i stykker gamle bindinger.
– Dette trenger ikke være negativt for Magnus. Det kan kanskje føre til en ny lederkamp i FIDE - og kanskje «the good guys» vinner denne gangen, sier Jøran Aulin-Jansson.
Både Agdestein og Aulin-Jansson avviser at de spiller et spill for å endre sjakken.
– Her er det ikke noen lure strategier, sier den norske sjakkpresidenten.