Hopp til innhold

Carlsen-konflikt kan splitte sjakken i øst og vest

Konflikten rundt Magnus Carlsens VM-kamp gjør at sjakkverdenen stålsetter seg for en ny splittelse. Den forrige preget sjakken i 20 år.

Kirsan Iljumzjinov og Magnus Carlsen

Den nye østblokken og vestblokken i sjakken? FIDE-president Kirsan Iljumzjinov og Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Hvis det blir VM-kamp uten Magnus, kommer vi til å havne i det samme uføret som på 90-tallet, et uføre det tok 20 år å komme ut av, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

De siste dagene har NRK.no avslørt at det er alvorlig fare for at Magnus Carlsen mister VM-tittelen i sjakk på walkover. En ny verdensmester vil i så fall bli kåret - selv om alle er enige i at Carlsen er verdens beste.

En slik situasjon, med to ulike verdensmestre, kan sende sjakkverdenen ut i en konflikt som kan ta årevis å reparere.

– Det er vel sannsynlig at Magnus Carlsen kommer til å etablere et helt nytt VM-system, litt som Garri Kasparov gjorde. Da vil vi igjen få flere verdensmestre på én gang, sier Torstein Bae.

– Det ville være en katastrofe på verdensbasis og en tragedie for norsk sjakk med en ny splittelse, sier han.

Skapte kaos i årtier

COMPUTER CHESS

Garri Kasparov gikk ut av sjakkforbundet i 1993. Han slet med å arrangere vellykkede VM-matcher på egen hånd. Her har han akkurat tapt mot datamaskinen Deep Blue i 1997.

Foto: AP

Forrige gang sjakken ble delt i to, var da verdensmester Garri Kasparov og VM-motstanderen Nigel Short bestemte seg for å arrangere VM-kampen på egen hånd i 1993.

Det fikk Det internasjonale forbundet til å se rødt, og de dannet sin egen konkurrerende VM-kamp. Dermed endte sjakken med to verdensmestre: Én på papiret og én i praksis.

Situasjonen i dag er ikke ulik.

– Det er mange av de samme faktorene som er til stede denne gangen. For eksempel er det ingen tvil om at Magnus er best, akkurat som det var med Kasparov, sier Bae.

Kan feste seg ved Carlsen

Kasparov fant veien tilbake til FIDE i 2000, men har aldri blitt kvitt stempelet som utbryter. Det ble blant annet brukt mot ham i presidentkampen i FIDE tidligere i sommer.

Frykten er at det samme kan skje med Carlsen.

– Dette har skadet Kasparov. En slik splittelse er veldig, veldig uheldig, sier Torstein Bae.

Øst vs. vest

En slik splittelse vil trolig skje mellom østlige og vestlige krefter i sjakken. Det har i lang tid eksistert et skille mellom de russiske kreftene i FIDE og en del av den vestlige sjakkverdenen.

Den norske sjakkpresidenten frykter at VM-konflikten kan forsterke disse skillelinjene.

Jøran Aulin-Jansson

Norges sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Det vil bidra til å eskalere den polariseringen vi har sett i sjakken en stund nå. Mange sjakkforbund jeg snakker med deler min bekymring. Vi ser for eksempel at omtrent alt av arrangementer i det siste har blitt lagt til høyre for Sverige, for å si det sånn, sier Jøran Aulin-Jansson til NRK.no.

FIDE er i all hovedsak styrt av russere og østlige krefter. Det er ingen hemmelighet at mange vestlige spillere og ledere misliker at sjakken har tatt en «russisk» retning.

Magnus Carlsen har for eksempel flere ganger påpekt at han er skuffet over at FIDE ikke har greid å øke sjakkinteressen og sponsorinntektene i Vesten, men i stedet henvendt seg til «rike onkler» i øst.

Russisk reserve kan gjøre skillet større

Hvis Carlsen skulle trekke seg, kommer russeren Sergej Karjakin (24) inn som reserve, fordi han ble nummer to i VM-kvaliken.

Det kan gjøre hele blandingen enda mer eksplosiv, mener sjakkekspert Atle Grønn.

– Hvis Karjakin blir verdensmester, vil det bli en splittelse i sjakken som er ekstremt uheldig. Og den splittelsen vil gå veldig dypt, sier han.

Med Karjakin som verdensmester vil russerne i FIDE ha sin egen mann på sjakktronen. Karjakin er nemlig uttalt Putin-tilhenger.

– Vi ønsker ikke en situasjon som i boksing eller en del kampsporter, hvor det finnes mange verdensmestre. Et av hovedargumentene for å ha et internasjonalt sjakkforbund, er å samle sjakkverdenen om én verdensmester, sier Grønn.

Sergej Karjakin

Sergej Karjakin, mannen som kan bli verdensmester for FIDE hvis Carlsen ikke stiller i VM. Her er han i Tromsø-OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Kan være en fordel for Carlsen

All bekymringen til tross - det er ikke noen selvfølge at Magnus Carlsen kommer dårlig ut av en splittelse av sjakken. Carlsen og manager Espen Agdestein har i lang tid irritert seg over den sittende FIDE-ledelsen, og en VM-konflikt kan være en mulighet til å sprenge i stykker gamle bindinger.

– Dette trenger ikke være negativt for Magnus. Det kan kanskje føre til en ny lederkamp i FIDE - og kanskje «the good guys» vinner denne gangen, sier Jøran Aulin-Jansson.

Både Agdestein og Aulin-Jansson avviser at de spiller et spill for å endre sjakken.

– Her er det ikke noen lure strategier, sier den norske sjakkpresidenten.

Siste nytt

 • Kaptein Mbappé herjet

  Kylian Mbappé feiret sin første kamp som kaptein for Frankrike med to mål da Nederland ble knust 4-0 i den første kampen i EM-kvalifiseringen i fotball.

  Mbappé scoret vertenes tredje mål allerede etter 20 minutter. Da hadde Antoine Griezmann og Dayot Upamecano sørget for 2-0-ledelse etter åtte minutter. Med tre minutter igjen av ordinær tid fintet Mbappé ut to Nederland-forsvarere før han hamret ballen i hjørnet.

  Paris Saint-Germain-stjernen ble nylig valgt ut som landslagets nye kaptein etter at keeper Hugo Lloris ga seg.

  Nederland slet stort og greide aldri å sette det franske forsvaret på nevneverdige prøver. På overtid fikk de straffe, men Memphis Depay ble stoppet av Mike Maignan. (NTB)

  France Netherlands Euro 2024 Soccer
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Lukaku-hattrick da Belgia slo Sverige

  Romelu Lukaku scoret alle målene da Belgia fikk en kjempeåpning i EM-kvalifiseringen i fotball med 3-0-seier over Sverige på bortebane fredag.

  Dermed fikk Domenico Tedesco en strålende debut som Belgia-trener. Tysk-italieneren tok over for Roberto Martínez, som ikke forlenget sin kontrakt etter et skuffende VM i fjor. Martinez trener nå det portugisiske landslaget.

  Lukaku stusset først inn 1-0 like før pause, før han tidlig i 2. omgang doblet ledelsen da ballen gikk via standfoten hans og i nettet. Begge gangene hadde Dodi Lukebakio målgivende pasning. Lukebakio var svært aktiv og god for Belgia fram til han ble byttet ut etter en times spill.

  Med ti minutter igjen fullbyrdet Lukaku hattricket etter å ha blitt spilt fri foran åpent mål. Spissen ble byttet ut like etterpå.

  Sverige slet med å komme à jour med Belgia i banespillet og skapte ikke de største sjansene. Til slutt ble det en komfortabel kvalifiseringsåpning for Belgia og Lukaku.

  Zlatan Ibrahimovic fikk spille de siste 20 minuttene mot Belgia. Veteranspissen har nylig kommet tilbake fra en kneskade og ble som 41-åring tidenes eldste til å spille i en EM-kvalifisering i fotball. (NTB)

  Romelu Lukaku
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Norge rett til semifinale i curling-VM

  Norges curlingkvinner slo Tyskland 6-3 og tok seg med det direkte til semifinalen i VM i svenske Sandviken.

  Med norsk seier, samt at Sverige tapte for Danmark, tok skip Marianne Rørvik og hennes lag den siste semifinaleplassen bak gullfavoritt Sveits.

  Norge hadde overtaket i store deler av kampen mot Tyskland og vant til slutt 6-3. VM-vert Sverige måtte tåle 4-9-tap for Danmark, og dermed kunne det norske laget juble for avansement til semifinale.

  Det norske laget består av skip Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye.

  Etter to poengløse omganger tok Norge to poeng i den tredje omgangen. Tyskland tok ett i den femte, men Norge ledet 3-1 etter seks av ti omganger.

  Etter åttende omgang hadde det norske laget økt ledelsen til 5-2, og kampen var langt på vei avgjort.

  De to beste etter grunnspillet gikk rett semifinale. Lag tre møter lag seks, mens lag fire møter lag fem i kampen om de to siste semifinaleplassene. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste