NRK Meny
Normal

Gjør det elendig på fysiske tester – likevel er han en av verdens beste

Marcus Kleveland (18) er en av verdens største snowboardstjerner og blant Norges gullhåp i OL. Dette til tross for at han dropper å trene styrke.

kleveland

GULLHÅP: Marcus Kleveland er et av Norges største gullhåp i snowboard i OL, selv om den fysiske formen ikke er helt på topp.

Denne 18-åringen er blant verdens beste, og det er på grunn av helt andre egenskaper.

– Romforståelsen til Marcus er unik. Uansett hva han prøver på, så vet han hvor han er. Han har en sinnssyk fartsforståelse. Han er som en katt som alltid lander på beina. Vanskelig å beskrive hvordan han blir god på det, sier Stian Lauritzen, som jobber som osteopat for snowboardlandslaget.

Kleveland, som fra før av har både sølv i slopestyle og gull i BigAir i X-games, forklarer nærmere.

– La oss si det går feil på hoppet. Du får en rar utgang, og du blir kastet i en annen akse, så må du prøve å redde deg inn. Da kommer romforståelsen og kroppsbeherskelsen inn, sier Kleveland som tilbringer mye tid på trampoline og skateboard.

klev

X-GAMES: Snart er det klart for X-games i Aspen. Like etter følger OL. Marcus Kleveland er en stor favoritt. Bildet er fra X-games i Hafjell.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Øystein Bråten lar seg imponere av lagkompisen.

– Han er helt oppe i verdenstoppen. For han, og for min del, har lek fungert, sier fristilkjøreren.

– Jeg har jo nesten ikke muskler

Kleveland er i gang med de siste forberedelsene før X-games i Aspen og OL, og Dombås-gutten innrømmer at den fysiske formen ikke er på topp.

– Jeg er ikke sterk. Jeg har jo nesten ikke muskler. Man tenker jo litt på det, iallfall når man ser andre trene. Jeg føler kanskje at jeg skulle gjort det selv.

Men snowboardstjernen vil ikke trene styrke før han må.

– Slik som jeg føler det nå, så har jeg ikke et behov for styrketreningen. Jeg burde nok gjort det, men kroppen føles helt grei. Jeg kjører snøbrett og har det gøy. Venter til den tiden hvor jeg trene, sier Kleveland.

Presterer dårlig på fysiske tester

Men skaderisikoen øker i takt med at Kleveland stadig prøver seg på større hopp.

lauritzen

UNIK: Osteopat på snowboardlandslaget Stian Lauritzen sier Kleveland ikke presterer så bra på de fysiske testene, men har en enorm romforståelse.

– Jeg er litt redd. Det må jeg innrømme. Det verste er om man lander på hodet eller brekker beinet, sier Kleveland.

Luritzen presierer at det er veldig ofte at snowboardkjørere og skikjørere ikke lærer å trene styrke eller rehablitering før de har hatt en skade.

– Olympiatoppen kjører tester av alle idrettsutøvere før OL for å få en grunnlinje på hvordan de ligger an i form osv. Marcus tester ikke kjempebra på de testene, sier Lauritzen.

Testene til Olympiatoppen går ut på spenst, hurtighet, og styrke. Kleveland ble klart sist, da han testet formen sammen lagkompisene Ståle Sandbech og Torgeir Bergrem.

– De testene ... jeg hater dem, ler Kleveland.

Siste nytt

 • Rosenborg vant årets første kamp

  Rosenborg slo 3.divisjonslaget Kolstad 4-1 i en treningskamp. Erik Botheim og Erlend Sørhøy scoret hvert sitt mål, mens Andreas Helmersen scoret tre.

  Laster Twitter-innhold
 • Walcott klar for Everton

  Theo Walcott (28) går fra Arsenal til Everton. Han har signert en avtale som strekker seg til juni 2021.

  – Jeg ønsker å ta klubben til et nytt nivå, sa Walcott da han ble presentert for de blåkledde.

  Arsenal's Theo Walcott
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Carlsen-remis mot Kramnik

  Magnus Carlsen sto svakt, men reddet til slutt remis mot Vladimir Kramnik i Wijk aan Zee onsdag kveld. Spillerne ble enige om remis etter 63 trekk.

  Carlsen har en seier og fire remis etter fem runder.

  Magnus Carlsen, VM lynsjakk
  Foto: Christian Kråkenes / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal