NRK Meny
Normal

Gjør det elendig på fysiske tester – likevel er han en av verdens beste

Marcus Kleveland (18) er en av verdens største snowboardstjerner og blant Norges gullhåp i OL. Dette til tross for at han dropper å trene styrke.

kleveland

GULLHÅP: Marcus Kleveland er et av Norges største gullhåp i snowboard i OL, selv om den fysiske formen ikke er helt på topp.

Denne 18-åringen er blant verdens beste, og det er på grunn av helt andre egenskaper.

– Romforståelsen til Marcus er unik. Uansett hva han prøver på, så vet han hvor han er. Han har en sinnssyk fartsforståelse. Han er som en katt som alltid lander på beina. Vanskelig å beskrive hvordan han blir god på det, sier Stian Lauritzen, som jobber som osteopat for snowboardlandslaget.

Kleveland, som fra før av har både sølv i slopestyle og gull i BigAir i X-games, forklarer nærmere.

– La oss si det går feil på hoppet. Du får en rar utgang, og du blir kastet i en annen akse, så må du prøve å redde deg inn. Da kommer romforståelsen og kroppsbeherskelsen inn, sier Kleveland som tilbringer mye tid på trampoline og skateboard.

klev

X-GAMES: Snart er det klart for X-games i Aspen. Like etter følger OL. Marcus Kleveland er en stor favoritt. Bildet er fra X-games i Hafjell.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Øystein Bråten lar seg imponere av lagkompisen.

– Han er helt oppe i verdenstoppen. For han, og for min del, har lek fungert, sier fristilkjøreren.

– Jeg har jo nesten ikke muskler

Kleveland er i gang med de siste forberedelsene før X-games i Aspen og OL, og Dombås-gutten innrømmer at den fysiske formen ikke er på topp.

– Jeg er ikke sterk. Jeg har jo nesten ikke muskler. Man tenker jo litt på det, iallfall når man ser andre trene. Jeg føler kanskje at jeg skulle gjort det selv.

Men snowboardstjernen vil ikke trene styrke før han må.

– Slik som jeg føler det nå, så har jeg ikke et behov for styrketreningen. Jeg burde nok gjort det, men kroppen føles helt grei. Jeg kjører snøbrett og har det gøy. Venter til den tiden hvor jeg trene, sier Kleveland.

Presterer dårlig på fysiske tester

Men skaderisikoen øker i takt med at Kleveland stadig prøver seg på større hopp.

lauritzen

UNIK: Osteopat på snowboardlandslaget Stian Lauritzen sier Kleveland ikke presterer så bra på de fysiske testene, men har en enorm romforståelse.

– Jeg er litt redd. Det må jeg innrømme. Det verste er om man lander på hodet eller brekker beinet, sier Kleveland.

Luritzen presierer at det er veldig ofte at snowboardkjørere og skikjørere ikke lærer å trene styrke eller rehablitering før de har hatt en skade.

– Olympiatoppen kjører tester av alle idrettsutøvere før OL for å få en grunnlinje på hvordan de ligger an i form osv. Marcus tester ikke kjempebra på de testene, sier Lauritzen.

Testene til Olympiatoppen går ut på spenst, hurtighet, og styrke. Kleveland ble klart sist, da han testet formen sammen lagkompisene Ståle Sandbech og Torgeir Bergrem.

– De testene ... jeg hater dem, ler Kleveland.

Siste nytt

 • Østberg fortsetter i Citroën

  Mads Østberg tok over som VM-fører i Citroën i slutten av mai, og får nå fortsette i de siste fem VM-løpene, melder Citroën i en pressemelding.

  Neste VM-runde går i Finland 26.–29. juli.

  Mads Østberg
  Foto: Micke Fransson / TT / NTB scanpix
 • – Lukter trolig på mentolsalve

  Flere TV-seere la merke til at de russiske spillerne luktet på noe i spillertunellen før andre omgang. I NRKs VM-studio forklarte ekspert Carl Erik Torp hva de trolig luktet på:

  – Det er sannsynligvis en mentolsalve som de lukter på for å åpne litt luftveier og kvikne litt ekstra til. Dette har vi sett ofte med forskjellige idrettsutøvere, sier Torp.

  VM-studio fra Kontraskjæret.
 • West Ham sikret seg franske Diop

  West Ham har signert den franske midtstopperen Issa Diop. 21-åringen hentes fra Toulouse og har signert en femårskontrakt. Premier League-klubben har ikke oppgitt overgangssummen, men ifølge britiske medier er den rundt 22 millioner pund (238 millioner kroner).

   Issa Diop
  Foto: Regis Duvignau / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Veien til VM: Portugal og Australia
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Portugal - Marokko
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Saudi-Arabia
FIFA Fotball-VM 2018: Iran - Spania