Hopp til innhold

Mener familien reddes av OL-utsettelse: – Det hadde vært kritisk

Med to sønner på skade- og sykdomslista priser Gjert Ingebrigtsen seg lykkelig over at det ikke ble OL i 2020. Men Jakob Ingebrigtsen synes fortsatt det er forsmedelig at Tokyo-lekene ble utsatt.

hNOzGeoIfG0

BEKYMRET: Mens Jakob Ingebrigtsen har levert en supersesong, har brødrene Filip og Henrik skapt bekymringer for Gjert Ingebrigtsen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

– Sportslig sett er det på en måte Jakob som har vært Team Ingebrigtsen i sommer, sier Gjert Ingebrigtsen etter å ha sett den yngste av løpersønnene fullføre utendørssesongen på bane med NM-gull på både 1500 og 800 meter.

Jakob Ingebrigtsen fylte 20 år søndag, og gjennom sin siste sommer som tenåring rakk han både å sette europarekord på 1500 meter (3.28,68) og europeisk bestenotering på 2000 meter (4.50,01). Han har også satt norsk rekord på 3000 meter (7.27,05) og norsk bestenotering på 5 km gateløp (13.28). I tillegg har han satt personlig rekord på 800 meter (1.46,44).

Riktig nok har han ikke klart å slå sin kenyanske rival Timothy Cheruiyot de to gangene de har møttes. Likevel er han ikke glad for å få et ekstra år på å forberede seg til OL, slik det ble etter at Tokyo-lekene ble flyttet til 2021 på grunn av koronapandemien.

– Jeg er ikke glad for OL-utsettelsen. Jeg tror fortsatt jeg kunne slått Cheruiyot i OL om det hadde vært. Og neste år er det uansett VM, så jeg hadde ikke tapt noe på å få enda et mesterskap, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

To på skadelista

Men faren er altså av en annen oppfatning. For Filip og Henrik Ingebrigtsen hadde det nemlig blitt vanskelig å hevde seg i Tokyo. Filip har ikke konkurrert siden han brøt 1500-meteren i Stockholm 23. august, mens Henrik ikke har vært å se på en løpebane siden han brøt 5000-meteren i Monaco 14. august.

– Totalt så er vi glade, på vegne av flere av dem, for at det ikke ble noe OL. Det hadde vært kritisk, fastslår Gjert Ingebrigtsen.

Slik forklarer han hva som har holdt to av sønnene borte fra banen i høst:

– Filip er ikke fornøyd. Han sliter med pusten sin, og Henrik har en liten sak i foten vi ikke helt skjønner.

– Er du bekymret for dem?

– Ja, det er ikke til å legge skjul på at vi gjerne skulle sett at det var annerledes. Det er en hårfin balansegang, sier Gjert Ingebrigtsen, som samtidig tror på at begge får kontroll på problemene før neste sesong.

Han påpeker dessuten at Filip har løpt sin nest beste 1500 meter i år, i tillegg til å ha satt norsk bestenotering på 1000 meter og personlig rekord på 800 meter.

Har knust egne målsettinger

Team-sjefen tar også med seg at Narve Gilje Nordås og Per Svela, som har vært en del av Team Ingebrigtsen i år, har tatt store steg i løpet av sesongen.

NM friidrett 2020

SUPERSESONG: Det ble ingen internasjonale mesterskap å vinne medaljer i. Likevel har Jakob Ingebrigtsen levert sin beste sesong.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Men det store lyspunktet har uansett vært Jakob, som har overgått sine egne forventninger til framgang.

– Jeg er veldig godt fornøyd. Jeg har løpt ekstremt mye fortere enn målet, og perset på det meste. Jeg kan ikke forvente mer. Det motiverer meg ekstremt til neste år, sier han til NRK.

Målet var å komme under 3.30 på 1500 meter.

Gjert Ingebrigtsen er fornøyd med at Jakob Ingebrigtsen enda et år har gjort dystre spådommer om stagnasjon til skamme. Men nå erkjenner også han at kurven snart kan komme til å flate ut, rett og slett fordi sønnen har kommet på et så høyt nivå som bare ytterst få tidligere har gjort.

Han er nå nummer åtte på verdensstatistikken gjennom alle tider.

Det vil snart ikke lenger være fysisk mulig å forbedre seg med halvannet sekund for året på 1500 meter.

– Men om han kan klare et halvt sekund i året ... Han har nok ennå litt å gå på. Når han er 24–25 skal han få ut potensialet, så da får vi se, sier Gjert Ingebrigtsen.

Nærmer seg verdensrekorden

Til slutt, en liten oversikt over hvordan Jakob Ingebrigtsen har utviklet seg fra år til år på 1500 meter:

  • 2014: 4.05,49
  • 2015: 3.48,37
  • 2016: 3.42,44
  • 2017: 3.39,92
  • 2018: 3.31,18
  • 2019: 3.30,16
  • 2020: 3.28,68

For ordens skyld: Verdensrekorden, som tilhører Hicham El Guerrouj, er på 3.26,00.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    Fredrikstad tok seg også videre torsdag kveld etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal