Gjert spår historisk VM for Jakob: – Bare et tidsspørsmål før det går hele veien

MONACO/OSLO (NRK): Ingen nordmann har tidligere blitt verdensmester i mellomdistanseløping. Det tror Gjert Ingebrigtsen kan endre seg til høsten.

Jakob Ingebrigtsen, Filip Ingebrigtsen

Jakob og Filip Ingebrigtsen har begge muligheter for å ta VM-medalje til høsten.

Foto: Jeff Chiu / AP

– Rent teoretisk kan Jakob definitivt bli verdensmester. Det er langt dit, men han seiler opp som en klar kandidat til en medalje i VM, sier Gjert Ingebrigtsen.

Han står og ser på at sønnene Jakob og Filip jogger ned på gressbanen utenfor friidrettsstadion i Monaco fredag kveld. Der løp Jakob inn til andreplass på 1500-meteren med tiden 3.30,47 – hans nest beste tid noensinne.

Det til tross for at Gjert mente at konkurrentene boikottet løpet.

Verdens nest beste

Brødrene Ingebrigtsen har lenge jaktet den magiske grensen på tre og et halvt minutt på 1500 meter.

Jakob (18) har nå løpt på 3.30-tallet to ganger på rad. Fredag var målet å bli sjette europeer noen gang som løp under den tiden, men løpet utviklet seg slik at det nærmest ble umulig.

– At Jakob har under 3.30 i kroppen, det kan alle se. Men det krever et visst løpsopplegg, sånn som vi hadde i Lausanne. Gi han et år eller to til, så har han en løpsstyrke som gjør han i stand til å gjøre de løpene selv, sier pappa Gjert.

jakob I

Jakob Ingebrigtsen var fornøyd med gårsdagens løp i Monaco. Der gjorde han sin nest beste 1500-meter noensinne.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Selv om grensen foreløpig ikke er brutt, har Jakob denne sesongen vært helt i toppsjiktet i verden. Han har årets nest beste tid utendørs, og har to annenplasser på rad i Diamond League. Kun fredagens vinner, Timothy Cheruiyot, har vært bedre i år.

– Er Jakob nå verdens nest beste 1500-metersløper?

– Ja, det er han vel egentlig. Det kan ikke være mye om å gjøre. Det kan godt hende statistikken ikke helt viser det, men de siste løpene viser at han er det.

Mulig VM-gull?

Og til høsten er det altså VM i Qatar. Kun én mannlig norsk løper har tatt VM-gull tidligere, det var Karsten Warholm for to år siden, da han vant 400 meter hekk.

Filip Ingebrigtsen tok VM-bronse samme år, men ingen nordmann har tatt sølv eller gull i VM i mellomdistanseløping tidligere.

Trond Mohn Games 2019

Gjert Ingebrigtsen har potensielt tre sønner som kan ta VM-medalje til høsten. Akkurat nå er den yngste av de tre, Jakob, den som ligger best an.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Nå har jeg to løp under 3.30,5 på rappen. Jeg er i ekstremt bra form. Det lover veldig bra for de neste løpene og ikke minst et viktig mesterskap mot slutten av sesongen, sier Jakob.

Pappa Gjert ser altså ikke på en medalje som utenkelig.

– Vi ser at vi tar nye steg. Det å stabilisere seg på det nivået her, da er det bare et tidsspørsmål før det går hele veien, mener trenerpappaen.

Siste nytt

 • Asgautsen vann Oslo maraton

  Thomas Asgautsen frå Stavanger vann suverent den lengste etappen i Oslo Maraton. Etter 42,2 kilometer gjennom gatene i hovudstaden kryssa han målstreken etter 2.26.54.

  Sebastian Conrad Håkansson kom sterkt på slutten og tok 2. plassen med ny personleg rekord, 1,21 bak vinnartida. Magnus Warvik frå NTNUI sikra seg 3.-plassen.

  Mezgebu Alemu Molla frå Etiopia leia maratonen heilt fram til ti kilometer stod att, men fekk det tungt på slutten og var nesten ni minutt bak vinnartida i mål.

  Russiske Marfa Troeva vann kvinneklassen med tida 2.54,12. Gaia Elisabeth Mathisen vart beste norske kvinne på ein 2.-plass, 2.21 bak Troeva.

 • VAR-annullert King-mål

  Bournemouth tok sin aller første bortesiger mot Southampton med 3-1 i sørkyst-derbyet i Premier League fredag kveld, og kleiv opp til ein sterk tredjeplass på tabellen.

  Joshua King kom ikkje på scoringslista. Han avslutta eit angrep med å setje ballen i mål, men var hårfint offside. King rakk å juble, men det var før dommaren konsulterte VAR og annullerte.

  Då leia allereie Bornemouth 1-0 etter scoring av Nathan Aké. Like før pause sette Harry Wilson inn 2-0. James Ward-Prowse reduserte på straffe, og Southampton pressa for utlikning det meste av andre omgang, men lykkast ikkje.

  I staden utnytta Callum Wilson ein gigatabbe av Bournemouth-keeper Angus Gunn og kunne trille inn 3-1 fire minutt på overtid.

  Joshua King
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal