Hopp til innhold

Gjert om egne utbrudd: – Det er ikke som å ha vært på fylla

Pappa Ingebrigtsen har roet seg ned etter fredagens kaos i Doha.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

I SITT ESS: En lag og kaotisk fredagskveld ble avsluttet med et bredt smil for Gjert Ingebrigtsen. Nå forklarer han NRK hvordan han tenker når det står på som verst.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hva skjer, Gjert?

– Han er diskvalifisert.

Fredag klokken 20.25. Landets største TV-kanaler og aviser fotfølger Gjert Ingebrigtsen. Sønnen Jakob er nettopp blitt diskvalifisert fra forsøket på 5000 meter. Avgjørelsen er anket.

– Kom igjen, kom igjen! Roper Gjert til Jakob.

– Hva er det du vil for noe?

– Du må komme inn her!

Sønnen blir med inn til juryen for å forklare seg. To timer senere blir det klart at anken har ført frem. Jakob får løpe mandagens finale med brødrene Henrik og Filip. Pappa kan puste lettet ut.

To dager senere kan Gjert se tilbake på utbruddene og kaoset. Med hvilepuls.

– Det er ikke som å ha vært på fylla. Jeg er normalt sett ved mine fulle fem når disse utbruddene kommer, forteller Gjert.

I tillegg til å ha avlet frem Norges raskeste sønner er det nettopp utbruddene, den kjappe replikken og ærligheten som har gjort Gjert Ingebrigtsen til allemannseie i Norge.

– Det er utbrudd av engasjement. Jeg føler ikke jeg er ufin på noe vis og kan stå inne for disse utbruddene.

Usikker på Henrik

På mandag skal Gjert se sønnene løpe for medaljer i Doha. Brødrene utgjør tre av femten startende i finalen på 5000 meter. Dagen før dagen har nervene roet seg. Gjert blir alltid mest nervøs før forsøket. Nå er gutta plassert for å kjempe om de øverste plassene. Yngstemann Jakob er favoritt hos flere bookmakere. Filip spås å komme rett bak.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

FAVORITT: Jakob Ingebrigtsen er en av de største favorittene på 5000 meter.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg vil likestille de to. Alt avhenger av hvordan løpet utvikler seg. Filip er favoritt hvis det går sakte og så maksfart de siste 300 meterne. Går det fort de siste 1500–2000 vil jeg kanskje holde en liten knapp på Jakob.

Eldstemann er ikke blant favorittene til verken bookmakerne eller pappa. Henrik sliter med en svært vond tå.

– Det var ikke et pent syn da han sto opp i går og skulle begynne å gå. På en smerteskala fra 1 til 10 hadde han en jevn tier.

– Hvordan ser tåa ut?

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

SMERTER: En vond tå fortsetter å plage Henrik Ingebrigtsen

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Den er ikke særlig pen, men vi prøver å ikke tenke for mye på det.

– Tror du Henrik er klar for jobben som må gjøres i finalen?

– Det er jeg veldig usikker på. Sånn som jeg kjenner Henrik er han klar på mandag, men det blir ut ifra hans egne forutsetninger.

– De må få seg noen på trynet

Helt siden Henrik tok EM-gull på 1500 meter i 2012 har familien preget internasjonal friidrett. Kaoset rundt Jakob på fredag er ikke noe nytt for Gjert. De to andre gutta var gjennom mye av det samme da de var yngre.

– Henrik hadde noen år der han ofte havnet i klammeri. Filip kom i situasjoner nærmest på samme tidspunkt i karrieren. Nå er det Jakob som skal gjennom den læreprosessen.

Sommer-OL i Rio 2016. Olypic Stadium Friidrett 5000m

BRYTEKAMP: Filip Ingebrigtsen ble diskvalifisert for denne manøveren i Rio-OL.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I 2016 ble Filip diskvalifisert under OL i Rio etter å ha brøytet seg frem i forsøket på 1500 meter. Samme mann gikk i bakken under fjorårets forsøk i EM.

– De må få seg noen på trynet før de lærer. Det er en del ting du bare må erfare.

På mandag gjelder det å ikke ta noen feilsteg. Da kan medaljene ryke og neste mulighet kommer først i 2021. Gjert kommer ikke til å blande seg i taktikken. Han bryr seg ikke med hvordan de velger å legge opp løpet, men han er klar på at de ikke trenger å ta sjanser.

– Det går an å komme seg til medalje i VM uten å ta risiko. Det er jeg helt overbevist om, avslutter Gjert Ingebrigtsen.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi om helomvendingen.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De hadde lyktes med å overtale ham til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    – Det har vært en kompleks situasjon, men vi har en trener som alltid tenker på det beste for klubben. Det er gode nyheter for oss, sa Laporta under pressekonferanse.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben i lengden var for slitsom.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og han vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal