Hopp til innhold

Ingen har klart det på 25 år: – Vil overraske meg om han ikke klarer det

ÅRHUS (NRK): Gjert Ingebrigtsen legger press på sønnen Jakob før lørdagens VM-løp.

Jakob Ingebrigtsen og Gjert Ingebrigtsen

IKKE PÅ HYGGETUR: Jakob og Gjert Ingebrigtsen er i Danmark for å gjøre det de kan aller best, nemlig å bryte barrierer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Fredag kveld ankom far og sønn danske Århus. Uten å ha sett løypa på forhånd, skal den norske 18-åringen bryne seg på knallsterke konkurrenter i U20-klassen i VM i terrengløp.

– Hvis jeg stiller opp i løp, har jeg lyst til å vinne. Og da er det bare medaljer som gjelder i mitt hode, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK rett etter ankomst.

  • Se løpet på NRK1 lørdag fra kl. 12.10

Det kan høres ut for et helt naturlig mål for mannen som tok to gull i senior-EM utendørs sist sommer, som tok gull og sølv i senior-EM innendørs i vinter, som tok to medaljer i U20-VM på bane sist sommer og som har vunnet U20-EM i terrengløp tre år på rad.

Men ser man på statistikken fra U20-VM i terrengløp, har han omtrent alle odds imot seg.

Europeisk tørke

Ingen europeiske løpere tatt en medalje siden spanske Pere Casacuberta vant i 1984, altså for 35 år siden.

Faktisk har ingen europeere vært inne blant de ti beste på 25 år.

– Det vil overraske meg hvis han ikke klarer å bli topp ti. Den skal vi i hvert fall slå, sier trenerpappa Gjert Ingebrigtsen.

– Og klarer han det, er det ikke så langt opp til topp tre, påpeker han.

På de 13 siste mesterskapene, har bare løpere fra Kenya (23), Etiopia (10) og Uganda (6) tatt medaljer.

Jakob Ingebrigtsen i Århus

I GOD FORM: Jakob Ingebrigtsen føler seg sprek før VM i terrengløp.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Spurt fra start

Derfor vet Jakob Ingebrigtsen at det blir knalltøft.

– Jeg har sett litt video av tidligere mesterskap og løp. Det som pleier å skje er at man spurter de første 200 meterne for gode plasseringer, og så fortsetter bare spurten helt til folk blir slitne. Det er ikke en heldig situasjon for min del, jeg skulle gjerne ønsket en litt roligere åpning og heller økning mot slutten, sier han.

– Det kan være litt farlig å slippe seg for langt bak, men samtidig må jeg kjøre mitt eget løp. Jeg kan ikke henge på hvis det er idioti, fastslår han.

– Mordvåpen

Mens Jakob snakket med dansk TV2 og NRK på utøverhotellet, begynte Gjert også med andre forberedelser – som å sjekke den medisinske beredskapen.

Han regner med at sønnen løper seg så tom at han kan komme til å trenge hjelp, og er også forberedt på at skader kan inntreffe.

– De løper med ni, tolv og kanskje 15 millimeter pigger. Det er mordvåpen, vet du, i feil setting. Det er greit å ha beredskapen klar i tilfelle et eller annet skulle skje, sier Gjert Ingebrigtsen.

Gjert og Jakob Ingebrigtsen

SEN ANKOMST: Først fredag kveld var Jakob Ingebrigtsen på plass i VM-byen sammen med trenerpappa Gjert.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal