Gjert Ingebrigtsen klar til å knuse sønnenes høydedrøm

BISLETT (NRK): Jakob, Filip og Henrik vil til St. Moritz så fort nye reiseråd gjelder fra 15. juli. Men trenerpappa Gjert er klar til dra i nødbremsen.

Høydetrening for Team Ingebrigtsen.

HER TRIVES DE: Sveitsiske St. Moritz har blitt brødrene Ingebrigtsens andre hjem. Men pappa Gjert lar ikke sønnene dra om han ikke er helt sikker på at det er trygt.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Systematisk høydetrening har vært trukket fram som en av hovedårsakene til at Sandnes-brødrene Henrik, Filip og Jakob alle har blitt europamestere på 1500-meter.

Reiserestriksjonene som koronapandemien har utløst, har stukket kjepper i hjulene for dem i 2020. Høydeopphold i både Flagstaff og St. Moritz er blitt avlyst.

Men fra og med 15. juli gjelder nye retningslinjer. Regjeringen åpner for reiser til Schengen-land.

Overfor NRK bekrefter alle de tre brødrene etter sine løp på Bislett denne uka at de da vil til Sveits så raskt som mulig.

Vil dra med én gang

– Både jeg, Henrik og Jakob har lyst til å dra med én gang de åpner. Da får vi akkurat fire uker i høyden før løpet i Monaco, og det er akkurat det vi trenger. Det blir godt å få litt ro, og litt kontinuitet sammen. Det kan ha mye å si, sier Filip Ingebrigtsen.

– Jeg vil benytte meg av høydetrening så fort jeg får muligheten. Vi vet det har en god effekt, og det har vært en stor del av vår trening i mange, mange år, sier Jakob Ingebrigtsen.

Også trenerpappa Gjert vil gjerne ha sønnene til St. Moritz. Men han vil selv overvåke situasjonen før han gir dem klarsignal.

– Vi venter til det blir anbefalt. Tiden fram til 15. juli vil vi bruke på å se at verden blir stabil. Og klart, blir det tilbakefall i en del av de europeiske landene og ting begynner å gå feil vei, så blir det ikke aktuelt å reise noen plass, fastslår han.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

VISTE STYRKE: Jakob og Filip Ingebrigtsen løp fortere enn noen gang før i Boysen Memorial. Nå vil de til høyden så fort som mulig.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix

– Karriereødeleggende

Og det er ikke bare lydighet mot retningslinjer som er hans agenda.

– Vi ønsker ikke å oppsøke risiko hvis Europa snur i feil retning. Det viktigste er at vi holder oss friske. For som mellom- og langdistanseløpere, vil det være ekstremt kritisk å bli syke med koronavirus. Det kan være karriereødeleggende for en toppidrettsutøver, så vi kan ikke ta noen form for risiko, fastslår han.

Samme holdning har han når det gjelder konkurranser.

Familien Ingebrigtsen håper og tror på en god konkurransehøst, med stevnet i Monaco 14. august som det første høydepunktet.

– Men vi vet jo ikke om vi skal springe i Monaco heller. Vi gjør aldri dumme ting. Det kan være vi springer i Monaco, det kan være vi springer i Brussel hvis det byr seg en anledning, det kan godt være vi, med all verdens forbehold, reiser til Stockholm. Så blir det NM. Så er det Ostrava, Zagreb. Det er muligheter til å løpe, men vi må sikre at vi gjør dette på en god måte, sier Gjert Ingebrigtsen.

Samtidig erkjenner han at denne sesongen har vist at ikke alt står og faller med høydetrening.

– Vi ser jo at vi kan holde et rimelig bra nivå bare ved å være hjemme og gjøre god trening. Vi skal ikke for enhver pris verken hit eller dit. Før vi reiser, må vi vite at vi får gjort det vi skal på en god måte, fastslår han.

Siste nytt

 • Lyon knuste Ronaldos mesterligadrøm

  Cristiano Ronaldos mesterligareise stoppet allerede i åttedelsfinalen. Etter 2-2 mellom Juventus og Lyon over to kamper, gikk det franske laget ti kvartfinale på bortemålsregelen. For Lyon er dette ett steg vekk fra økonomisk krise.

  Memphis Depay scoret returoppgjørets første mål etter bare 12 minutter. Men mot slutten av første omgang fikk Ronaldo blod på tann. Først scoret han like før pause, deretter satte han mål nummer to etter en time.

  Det holdt likevel ikke. Lyon er klare for kvartfinale, mens Juventus' reise stoppet i åttedelsfinalen.

  Ronaldo
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • City sendte ut Real Madrid

  Manchester City er klare for kvartfinale i mesterligaen etter 4-2 sammenlagt mot Real Madrid. City ledet 2-1 før returoppgjøret, men 13 ganger mesterligavinner Real Madrid er likevel ingen lett motstander.

  Men de lyseblå fikk den beste starten. Raheem Sterling satte inn kampens første etter ni minutter, deretter tente Karim Benzema håpet for Real Madrid med en redusering et kvarter før pause.

  Det gikk likevel ikke riktig vei for den spanske klubben. Gabriel Jesus sendte de enda lenger ned i gjørma, med Citys andre scoring for kvelden. Dermed er det ingen mulighet for mesterligatrofe nummer 14 for Real Madrid i år.

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Oli Scarff / AP
 • Hovland kan klare cuten

  Viktor Hovland hadde ikke sin beste dag på golfbanen og avsluttet annen runde fredag på ett slag over par. Det kan holde til videre spill i PGA-mesterskapet.

  Etter to birdie, tre bogey og resten par på mesterskapets annen dag, ligger Hovland på -1 etter to dagers spill.

  Det holdt til en delt 37.-plass før resten av golfeliten hadde gjort seg ferdig med sine runder i San Francisco fredag.

  PGA Championship - Round Two
  Foto: Harry How / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal