Hopp til innhold

Gjert Ingebrigtsen klar til å knuse sønnenes høydedrøm

BISLETT (NRK): Jakob, Filip og Henrik vil til St. Moritz så fort nye reiseråd gjelder fra 15. juli. Men trenerpappa Gjert er klar til dra i nødbremsen.

Høydetrening for Team Ingebrigtsen.

HER TRIVES DE: Sveitsiske St. Moritz har blitt brødrene Ingebrigtsens andre hjem. Men pappa Gjert lar ikke sønnene dra om han ikke er helt sikker på at det er trygt.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Systematisk høydetrening har vært trukket fram som en av hovedårsakene til at Sandnes-brødrene Henrik, Filip og Jakob alle har blitt europamestere på 1500-meter.

Reiserestriksjonene som koronapandemien har utløst, har stukket kjepper i hjulene for dem i 2020. Høydeopphold i både Flagstaff og St. Moritz er blitt avlyst.

Men fra og med 15. juli gjelder nye retningslinjer. Regjeringen åpner for reiser til Schengen-land.

Overfor NRK bekrefter alle de tre brødrene etter sine løp på Bislett denne uka at de da vil til Sveits så raskt som mulig.

Vil dra med én gang

– Både jeg, Henrik og Jakob har lyst til å dra med én gang de åpner. Da får vi akkurat fire uker i høyden før løpet i Monaco, og det er akkurat det vi trenger. Det blir godt å få litt ro, og litt kontinuitet sammen. Det kan ha mye å si, sier Filip Ingebrigtsen.

– Jeg vil benytte meg av høydetrening så fort jeg får muligheten. Vi vet det har en god effekt, og det har vært en stor del av vår trening i mange, mange år, sier Jakob Ingebrigtsen.

Også trenerpappa Gjert vil gjerne ha sønnene til St. Moritz. Men han vil selv overvåke situasjonen før han gir dem klarsignal.

– Vi venter til det blir anbefalt. Tiden fram til 15. juli vil vi bruke på å se at verden blir stabil. Og klart, blir det tilbakefall i en del av de europeiske landene og ting begynner å gå feil vei, så blir det ikke aktuelt å reise noen plass, fastslår han.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

VISTE STYRKE: Jakob og Filip Ingebrigtsen løp fortere enn noen gang før i Boysen Memorial. Nå vil de til høyden så fort som mulig.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix

– Karriereødeleggende

Og det er ikke bare lydighet mot retningslinjer som er hans agenda.

– Vi ønsker ikke å oppsøke risiko hvis Europa snur i feil retning. Det viktigste er at vi holder oss friske. For som mellom- og langdistanseløpere, vil det være ekstremt kritisk å bli syke med koronavirus. Det kan være karriereødeleggende for en toppidrettsutøver, så vi kan ikke ta noen form for risiko, fastslår han.

Samme holdning har han når det gjelder konkurranser.

Familien Ingebrigtsen håper og tror på en god konkurransehøst, med stevnet i Monaco 14. august som det første høydepunktet.

– Men vi vet jo ikke om vi skal springe i Monaco heller. Vi gjør aldri dumme ting. Det kan være vi springer i Monaco, det kan være vi springer i Brussel hvis det byr seg en anledning, det kan godt være vi, med all verdens forbehold, reiser til Stockholm. Så blir det NM. Så er det Ostrava, Zagreb. Det er muligheter til å løpe, men vi må sikre at vi gjør dette på en god måte, sier Gjert Ingebrigtsen.

Samtidig erkjenner han at denne sesongen har vist at ikke alt står og faller med høydetrening.

– Vi ser jo at vi kan holde et rimelig bra nivå bare ved å være hjemme og gjøre god trening. Vi skal ikke for enhver pris verken hit eller dit. Før vi reiser, må vi vite at vi får gjort det vi skal på en god måte, fastslår han.

Sportsnyheter

Fernandes til NRK om banestormeren: – Fikk ikke med meg det som skjedde

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

Siste nytt

 • Avis: Arrestert iransk fotballprofil løslatt mot kausjon

  Den iranske fotballspilleren Voria Ghafouri skal ha blitt løslatt mot kausjon. Det skriver Iran International som viser til domstolens nyhetsbyrå.

  Ghafouri skal ha blitt arrestert i Iran forrige uke for «propaganda mot regimet». 31-åringen skal være svært populær blant iranere og har 3,3 millioner følgere på Instagram. Ghafouri er ikke en del av Irans landslagstropp i VM i Qatar, men har spilt for landslaget tidligere.

  Voria Ghafouri.
  Foto: - / AFP
 • Fifa bekrefter: Ronaldo scoret ikke mot Uruguay

  Bruno Fernandes slo et fint innlegg mot Cristiano Ronaldo i forkant av Portugals 1-0-scoring mot Uruguay mandag kveld. Ronaldo steg til værs og ballen gikk inn i mål. Men var Ronaldo selv nær ballen? Portugiseren jublet vilt etter scoringen, men løp også rett bort til Fernandes og gjorde ikke sin sedvanlige feiring.

  Ronaldo ble først kreditert målet, men senere ble det korrigert til at det var Fernandes sitt mål. Til ESPN bekrefter nå Fifa, på vegne av utstyrsleverandør Adidas, at Ronaldo ikke var nær ballen.

  De skriver at de gjennom sensorene i ballen kan bevise at det ikke var noen form for kontakt fra Ronaldo.

  Edu Aguirre, kjent som både personlig venn av Ronaldo og journalist, hevdet på sendingen til kjente El Chiringuito at det portugiske fotballforbundet har planlagt å legge frem bevis på at scoringen var Ronaldos. Ifølge den portugisiske avisen O Jogo skal det imidlertid ikke stemme.

  Portugal vant til slutt kampen 2-0, etter at Bruno Fernandes scoret lagets andre mål fra straffemerket på overtid.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Portugal v Uruguay
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • 16 kombinertløpere er tatt ut til verdenscupen på hjemmebane

  Norsk kombinert stiller med fem kvinner og elleve herrer under verdenscuprennene i Lillehammer til helgen.

  – Vi har tatt ut en solid tropp der mange løpere bør hevde seg i toppen på hjemmebane. Flere av gutta leverte varene i Finland under World Cup-åpningen, sier sportssjef Ivar Stuan og legger til:

  – På kvinnesiden blir det World Cup-start. Vi gleder oss til å se fem utøvere på startstreken. Gyda og jentene har fått mye oppmerksomhet i sesonginnledningen etter OL-markeringene på Beitostølen. I helgen hev internasjonale løpere seg på i Ruka, og vi håper dette får snøballen til å rulle og åpne døra for kvinnene til Italia-OL i 2026. Sportslig blir det en spennende helg der flere av våre kvinner forhåpentlig blir å se i toppen, sier Stuan.

  Kvinnene skal i aksjon fredag og lørdag, herrene lørdag og søndag.

  Sesongåpning langrenn - kombinert kvinner
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste