NRK Meny
Normal

Tjener mer utenfor landslaget: – Synes det er helt feil

BEITOSTØLEN (NRK.no): For Tord Asle Gjerdalen ble det en økonomisk lettelse å gå fra landslaget til et privat langrennslag, men han synes ikke det burde være sånn.

Tord Asle Gjerdalen på trening på Beitostølen

Tord Asle Gjerdalen satser videre for fullt, selv om han ikke lenger er en del av det norske landslaget. Han har som mål å få gå i verdenscupen og hevde seg der.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

gjerdalen går for privatlag etter åtte år på landslaget

Gjerdalen hadde nærmest klippekort på landslaget i åtte år på rad, men fjoråret ble for svakt til at han fikk fornyet kontrakt denne vinteren.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
– Jeg tjener bedre nå når jeg står utenfor landslaget, og det synes jeg er synd. For meg blir det helt feil at det er sånn, sier Tord Asle Gjerdalen.

Den rutinerte langrennsløperen står utenfor landslaget for første gang på åtte år. Resultatene i forrige sesong var ikke gode nok til å få bli med videre.

Etter å ha meldt overgang til Team Aukland, oppdaget Gjerdalen kjapt at det ikke bare var nye lagkamerater som skulle utgjøre en forskjell. Også lønningsposen ble litt større enn før.

– Burde ha det beste opplegget

Gjerdalen setter naturligvis pris på lønnsøkningen. Det er mer prinsipielle grunner til at han synes det er synd at man tjener mer ved å gå på ski for private lag enn for landslaget.

– Landslaget er for de beste, og burde ha det beste opplegget, inkludert det økonomiske, forklarer Gjerdalen.

Han fikk 200.000 kroner i årslønn under tiden på landslaget. Det er lagt opp til at løperne skal tjene det de ellers trenger gjennom personlige sponsoravtaler. Problemet er at det er for store forskjeller på hvor attraktive løperne er på sponsormarkedet.

Løpere som Therese Johaug, Marit Bjørgen og Petter Northug kan velge og vrake i sponsorer, mens andre ikke er i nærheten av å få like lukrative tilbud. Det gjør det gjerne vanskeligere å satse for fullt.

– Det er så klart en fordel å ha nok til å kunne betale regninger og lån. Rent økonomisk er man tryggere ved å stå utenfor landslaget, sier Gjerdalen, som ikke vil si hvor mye mer han tjener nå.

– Men jeg får nok i lønn fra laget til at jeg klarer meg uten å måtte ha egne sponsoravtaler i tillegg, sier han.

Skinstad uenig

åge skinstad

Langrennssjef Åge Skinstad er ikke enig i at landslaget burde lønne løperne bedre.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Gjerdalen mener forbundet godt kunne prioritert litt annerledes når de fordeler ressursene, og at mer av inntekten burde gå rett til løperne. Langrennslandslaget budsjetterer med 75 millioner kroner i omsetning i året.

– Det er nok mange grunner til at løperne ikke får mer, men det handler først og fremst om hvordan man prioriterer å bruke pengene, sier Gjerdalen, som satser for fullt med sitt nye lag.

Målet hans er å få gå verdenscup, og han har naturligvis også lyst å være en av de som kjemper om å få gå renn i Falun-VM.

– Det går veldig fint å satse på et privatlag. Vi har hatt en topp oppkjøring, og det er moro å få være med og styre opplegget i større grad, forteller den tidligere stafettverdensmesteren.

Langrenssjef Åge Skinstad er ikke helt enig med Gjerdalen i at landslagsløperne tjener for lite. Han mener forbundet betaler nok til løperne.

– Vi betaler mer for løperne alt i alt, for man må ta med samlingene og reisene vi betaler for dem også, sier han.

Han synes det er utelukkende positivt at det finnes private lag som kan gi gode løpere attraktive tilbud.

– Det gjør at enda flere løpere kan satse på heltid, og dermed får enda flere sjansen til å bli gode. Vi har rekruttert flere løpere fra private lag, for eksempel fikk vi inn Chris Jespersen denne sesongen, sier Skinstad.

Siste nytt

 • Sverige møter Italia i VM-playoff

  Sverige kan vente seg to tøffe kamper når de i november skal møte Italia i toeromspillet til fotball-VM i Russland. Det ble klart da trekningen i FIFA-regi ble gjort i Zürich tirsdag.

  SVT-eksperten Daniel Nannskog sier at det ikke kunne blitt verre.

  FBL-WC-2018-QUALIFIER-BUL-SWE
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • Norge møter Makedonia og Slovakia

  Norges landslagsherrer i fotball avslutter sesongen med bortekamper mot Makedonia og Slovakia.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck sier i en pressemelding at han er veldig fornøyd med at de har fått på plass to treningskamper i november.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Bratt Tour de France i 2018

  Neste års ritt, som starter på øya Noirmoutier på den franske vestkysten, inneholder ingen flat, individuell tempo.

  Mot slutten av Touren blir det særlig tøft med seks fjelletapper og fire andre kuperte etapper før selve avslutningen opp Champs-Élysées i Paris.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Se reaksjoner etter kampen