NRK Meny
Normal

Samlet igjen etter ti år: – Får frysninger

Gullmedaljer, samhold og jubel. Kroppsfokus på godt – og vondt. Fire legender samlet for å gjenoppleve et historisk øyeblikk. Og for å snakke om den andre siden av medaljen.

Marit Bjørgen, Hilde Gjermundshaug Pedersen, Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira

TI ÅR SENERE: I 2005 gjenreiste Marit Bjørgen, Hilde Gjermundshaug Pedersen, Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira Norges ære som verdens beste langrennsnasjon på kvinnesiden.

Foto: Marte Nyløkken Helseth / NRK

– Jeg husker jeg var veldig, veldig spent. Det var fryktelig mange år siden Norge hadde tatt VM-gull. Vi var favoritter. Å gå ut først ... Jeg hadde nerver, sier Vibeke Skofterud (35).

– Jeg husker ikke så veldig mye. Men det var jo min første stafett i et mesterskap, så jeg kan nok tenke meg at nervene var godt til stede. Jeg tror jeg gledet meg, sier Kristin Størmer Steira (34).

– Jeg husker det var først VM uten Bente Skari. Det var nytt. Jeg skulle gå andre, som Bente alltid hadde gått. Jeg var spent, men klar for å gjøre et godt løp, sier Hilde Gjermundshaug Pedersen (51 år i dag).

– Jeg fikk beskjed om å holde meg bak russeren. Jeg visste jeg hadde en god finish. Så rykket jeg i den berømte bakken i Oberstdorf. Jeg følte ikke noe press, som jeg kan huske. Jeg var ung og naiv, så ikke mørkt på noen ting, sier Marit Bjørgen (35).

De sitter tett i tett i en sofaen utenfor Studio 1 på Marienlyst, kvinnene som gjenreiste Norges status som verdens beste langrennsnasjon på kvinnesiden. Det er ti år siden de sikret Norge det første mesterskapsgullet i stafett på 21 år, under VM i Oberstdorf i 2005.

De er samlet for å gjenoppleve den historiske stafetten. For å mimre. For å oppsummere.

Fire jenter, fire historier

Lengst til venstre sitter Vibeke Skoftreud, født i 1980, hun som var ventet å ta over etter Bente Skari som Norges ener. Lengst til høyre sitter Marit Bjørgen, også født 1980, jenta som var den fødte sprinter men som mange eksperter ikke levnet all verdens muligheter i «vanlig» langrenn (så feil kan man ta).

Mellom dem sitter altså Kristin Størmer Steira og Hilde Gjermundshaug Pedersen. Steira, hun som var den evige firer, men som til slutt fikk sin individuelle OL-medalje i Sotsji. Og legenden Hilde GP, som gikk sitt første verdenscuprenn i 1984 og sitt siste 24 år senere, i 2008. Som var juniorstjerne, men som trakk seg ut av langrennsmiljøet på grunn av slankepress. Som kom tilbake, tok ny pause og ble tvillingmamma, og som kom tilbake igjen og tok både VM- og OL-medalje etter at hun passerte 40 år.

Det er rett og sett et stort stykke norsk skihistorie som rammes inn av fire NRK-kameraer denne novemberkvelden.

Hvordan jentene opplevde gjensynet med seg selv, kan du se i videoen rett nedenfor.

Men i denne teksten skal vi videre til etterpåsnakket. Det som handlet om Hilde GPs hestemelk. Om hvordan Bjørgen opplevde å bli beskyldt for doping. Om kroppsfokuset som gjorde at Vibeke Skofterud måtte erkjenne både overfor seg selv og andre at hun hadde så store problemer med ernæring at det gikk på selvbildet løs. Og om å satse på langrenn som mamma.

Til helgen er det sesongstart på Beitostølen. Dette er langrennsjentene som skal forsvare Norge denne sesongen.
For 10 år siden gikk disse åtte beina VM-stafetten for Norge. Marit Bjørgen, Hilde Gjermundshaug Pedersen, Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira sto for det som ble startskuddet for tidenes norske gullrush på kvinnesiden.
Men hvordan var det egentlig å takle presset fra en hel nasjon, kroppsfokus og dopingbeskyldninger?
Vi samlet dem for å gjenoppleve et historisk øyeblikk - og for å snakke om baksiden av medaljen.

Det var faktisk helt jævlig. Men jeg ble ikke redd. Stakkars fyr.

Vibeke Skofterud om sex-sjikanen

Politi på VM-hotellet

Det er avisklippene fra Oberstdorf-dagene som styrer samtalen. Det media valgte å fokusere på.

Det første handler om noe såpass kuriøst som at Hilde GP drakk hestemelk hver dag under mesterskapet. Det får jentene – hovedpersonen inkludert – til å bryte ut i latter.

– Jeg gjorde det rett og slett for å holde meg frisk, men det klarte jeg jo ikke. Hestemelka har mye bra i seg, sier GP.

Den smakte imidlertid ikke særlig godt. Derfor står den heller ikke lenger på menyen.

Et annet klipp viser en alvorstynget Vibeke Skofterud som forteller at hun har vært utsatt for grov sex-sjikane.

– Jeg visste det klippet kom. Forholdet ble anmeldt, faktisk. Det var ingen hyggelig sak. Jeg tror jeg fikk besøk av tysk politi på hotellet. Det ble slutt på sjikanen, så det kom noe godt ut av det. Jeg husker jeg ble veldig overrasket da politiet kom på hotellet, sier Skofterud, mens hun leser VGs artikkel.

«Forferdelige henvendelser.» Ja, det var faktisk helt jævlig. Men jeg ble ikke redd. Stakkars fyr. Men man har så godt støtteapparat at jeg var ikke bekymra.

– Var det et engangstilfelle, eller har du opplevd lignende ting?

– Man opplever at folk tar kontakt på godt og vondt. Heldigvis er det oftest positive tilbakemeldinger, og så har man enkelttilfellene der man opplever at noe ikke er så hyggelig. Men ikke så grovt som det her.

Steira, Skofterud, Bjørgen, Pedersen

GULLJENTENE: Kristin Størmer Steira, Vibeke Skofterud, Marit Bjørgen og Hilde Gjermundshaug Pedersen etter VM-triumfen.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Les også:

Beskyldt for doping

Det neste klippet er også alvorlig. Etter at Marit Bjørgen satte den russiske superstjernen Julia Tsjepalova ettertrykkelig på plass i stafetten, gikk Tsjepalovas far Anatolij Tsjepalov ut og mer enn antydet at Bjørgen ikke hadde rent blod i årene.

– Jeg husker at det var en episode. Men jeg husker ikke at det var etter den stafetten. Det har vært episoder der jeg har fått spekulasjoner mot meg, sier Bjørgen.

– Hvordan opplevde du det?

– Jeg tror jeg sto godt i meg sjøl og visste hva jeg hadde gjort. Jeg var trygg på det.

– Opplevde du det som urettferdig?

– Jeg gjorde nok det, jeg tipper jeg ble såret, men jeg hadde gode folk rundt meg. Man vet jo hva man gjør sjøl. Jeg var 25, jeg var halvvoksen, men jeg ble litt såret, sier Bjørgen.

Ironisk nok ble Julia Tsjepalova, som så mange andre russere, senere tatt for doping. Anatolij Tsjepalov ble dømt for å ha bidratt til at flere utøvere hadde dopet seg.

Det neste klippet viser en meget muskuløs Marit Bjørgen som poserer for VG. Hun viser fram maskineriet som altså skulle vise seg å bli ustoppelig i Oberstdorf.

Bjørgen må dra på smilebåndet.

– Ikke rart det ble spekulasjoner, sier hun.

Jeg var 25, jeg var halvvoksen, men jeg ble litt såret.

Marit Bjørgen om dopingbeskyldningene

Kropp, kropp, kropp

Det har vært noen sånne oppslag gjennom årene. Bjørgen har etter hvert også sagt ifra om at hun synes det har vært nok fokus på musklene. Mer enn nok. Men hun angrer ikke på bildene.

– Jeg har vært stolt av den kroppen jeg har, og den har hjulpet meg til de resultatene jeg har. Jeg hadde ikke kommet dit jeg er i dag om jeg ikke hadde hatt denne kroppen. Den har vært redskapet mitt.

Det fortsetter med avisoppslag om kropp. Og om eksponering av den. I Oberstdorf følte langrennsjentene at TV-fotografene ble for nærgående. Mens de skiftet.

Bjørgen husker at særlig en av de tyske jentene fikk føle kameraenes granskende lys litt for ofte og litt for tett på.

– Det var vel da vi så på TV i ettertid at de heller filmet at folk skiftet enn at folk gikk i mål, at vi kanskje sa fra. Da skjønte vi at det var litt feil fokus, sier Vibeke Skofterud.

Det neste klippet handler om Hilde Gjermundshaug Pedersen. Og om kropp. Nærmere bestemt slankepresset tidlig på 1980-tallet som gjorde at GP trakk seg ut av langrennsmiljøet.

– Slankepresset på juniorlandslaget. Det var ikke ålreit å være en del av det, erkjenner hun.

– Men det var historie, sjølsagt. Det står her også. Da jeg kom inn igjen i 2000 følte jeg at fokus var helt annerledes.

Slankepresset på juniorlandslaget. Det var ikke ålreit å være en del av det.

Hilde Gjermundshaug Pedersen om slankepresset
Skofterud, Steira, Hilde GP og Bjørgen

GOD STEMNING: Mange smil underveis VM-stafetten fra 2005.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Var hysj-hysj

Men selv om fokus var annerledes, var ikke problemet borte. Beviset på det sitter i den samme sofaen. I april skrev Vibeke Skofterud en særdeles åpenhjertig blogg om de alvorlige problemene som etter hvert preget karrieren – og livet – hennes.

– Jeg spiste for lite over tid, og jeg spiste for mye, jeg kastet opp og jeg trente på natten for å forbrenne. Alt endte med en personlighetsforstyrrelse, fordi jeg ikke klarte å se hvem jeg helt var. Fokuset mitt var ikke lengre på å prestere, men å prøve å bli fin nok til å kunne gå i skidress, skrev Skofterud under overskriften «Når mat blir dop».

– Akkurat i Oberstdorf hadde jeg veldig lite fokus på det. Det var vel sesongen etter det ble verre og verre for min del. I laget generelt hadde vi et sunt forhold til det da, etter hva jeg kan huske, sier Skofterud.

Det var lenge et hysj-hysj-tema, vanskelig å snakke om, og man følte seg kanskje litt aleine om det.

Vibeke Skofterud om spiseproblemene

Mens Hilde GP opplevede et slankepress utenfra, oppfattet Skofterud sine utfordringer som et personlig problem.

– Det er først og fremst individuelt. Og så er det litt vanskelig å vite hvordan man skal angripe det. Det var lenge et hysj-hysj-tema, vanskelig å snakke om, og man følte seg kanskje litt aleine om det. Når en først begynner å snakke om det, så er man kanskje ikke så aleine likevel, påpeker Skofterud.

Selv sa hun fra internt om sine problemer.

– Jeg husker en uttalelse fra en i skiforbundet som gikk ut og sa at det ikke eksisterer spiseforstyrrelser i langrenn. Da tenkte jeg at da vet ikke han helt hva som foregår det. Da bestemte jeg meg for å si det som det var om min egen situasjon.

– Ikke artig å få kommentarer

Det var i forbindelse med verdenscupen i Falun i 2008 at Vibeke Skofterud sa fra.

– Jeg sa på et kveldsmøte at jeg ikke kom til å konkurrere den helga. Jeg kom til å reise hjem fordi jeg hadde en utfordring med fokus på mat og kropp som tok altfor mye av tida mi, og det var ikke forenelig med å prestere i skisporet. Da hadde jeg tøyd strikken veldig langt, og kjente at det var på tide å si fra. Da kutta jeg sesongen, forteller hun.

– Det var tøft, sier Kristin Størmer Steira om å lese Skofteruds blogg.

– Jeg visste jo en del, men bloggen var utrolig åpen og ærlig. Man vet litt, og så får man litt mer innblikk. Å vite at man har vært så nært uten å kunne hjelpe eller støtte mer enn man kanskje kunne ...

Steira hadde selv utfordringer knyttet til å få i seg nok næring gjennom karrieren. I VM-stafetten de akkurat har sett, har NRKs kommentatorlegende Kjell Kristian Rike gjort et poeng av hvor tynn Steira er.

– Det er ikke artig å få kommentarer i offentlighet, uansett hvem det kommer fra. Jeg synes aldri det har vært morsomt å få kommentarer på det, erkjenner hun.

Det er ikke artig å få kommentarer i offentlighet, uansett hvem det kommer fra.

Kristin Størmer Steira om å bli kalt tynn

– Skal passe seg for hva man sier

I noen minutter har smilene vært borte i sofakroken utenfor Studio 1 på Marienlyst. Det er på tide å runde av med noe mer muntert. Tre avisklipp går ut samtidig. Ett om supermammaen Hilde GP. Ett om at Bjørgen kan være gulljente i 10 år til. Og ett der Marit Bjørgen gjør det fullstendig klart at det aldri blir aktuelt å satse videre som skiløper etter at hun eventuelt blir mamma en gang i framtiden.

– Man skal passe seg for hva man sier, det slår som regel tilbake, smiler Bjørgen.

Hun sitter der, som alle vet, men en liten gutt i magen. Rundt juletider kommer han til verden. Og så fort som mulig skal han begynne å reise rundt på skirenn.

For nå har den vordende mor ingen ambisjoner om å gi seg. Planen er å vinne gull i VM i Lahti i 2017. Og i 2018 er det veldig aktuelt å pynte ytterligere på medaljestatistikken i OL for tidenes kvinnelige vinterolympier.

– Det er ti år siden jeg sa dette. At jeg fortsatt skulle ha motivasjon til å holde på på høyt nivå, det hadde jeg sikkert ikke sett for meg. Jeg ser det står «orker bare fem år til» her også, sier Bjørgen, fortsatt med et bredt smil.

– Ting endrer seg underveis og jeg har en jobb jeg trives utrolig godt i, jeg er fortsatt motivert for å utvikle meg.

– Ser vi deg i VM i Trondheim?

– Jeg bør si minst mulig! Du ser nok meg på tribunen i VM i Trondheim, sier Bjørgen.

– Den lille bestemmer

Hilde Gjermundshaug Pedersen ser i hvert fall ingen begrensninger for Bjørgen.

– Det er den lille der inne som bestemmer det, og mye rundt. Men det er fullt mulig. Jeg tror ikke jeg skal gi noen råd. Marit må stole på seg sjøl, sier GP.

– Jeg hadde gode støttespillere, en snill mann og snille jenter, fastslår hun.

Gode støttespillere kan også Bjørgen regne med. «Nanny Skofterud og nanny Steira» har allerede stilt seg til disposisjon.

– Jeg har barnevakter, så dette skal gå bra, konstaterer Bjørgen.

Apropos «gå bra». Vi må tilbake til stafetten. At det gikk bra, er ingen hemmelighet.

Skofterud tapte enda litt mer enn hun husket på første etappe, men hun måtte ut i fiskebein i de samme bakkene på TV som i sitt eget hode. Hilde GP tettet det meste av luka. Men det var ikke ved å henge i rygg på Virpi Kuitunen, som hun trodde. GP gjorde jobben sjøl.

Steira gjorde det hun mente å huske – nemlig å sende ut Marit Bjørgen i drømmeposisjon, i rygg på Tsjepalova.

Resten er, som det så forslitt heter, historie.

Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira, Hilde Gjermundshaug Pedersen og Marit Bjørgen

GÅR DETTE, DA? Selv når man vet sluttresultatet kan det være spennende nok å se skirenn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Gode minner

– Det er gøy å se tilbake på det, selvfølgelig. Det er vondt å se når man begynner å tape sekunder. Men jeg sa jo det, jeg gjorde så godt jeg kunne, da får man ikke gjort mer, påpeker Skofterud.

– Det var artig å se. Vi husket ikke riktig hvordan det gikk, erkjenner Steira.

– Det vart artig å se igjen. Du husker ikke så mye. Jeg husket at jeg gikk et godt løp, og det stemte, fastslår GP.

– Selve løpet var som jeg husket. Jeg var utålmodig da jeg gikk bak Tsjepalova. Bestemte meg for å rykke i bakken og fikk klarsignal av Svein Tore Samdal. Jeg husker rykket, sier Bjørgen.

Kanskje ikke så rart at hun husker det best. Hun ble VM-dronning for første gang. Men langt fra siste.

– Det er gode minner. Jeg får frysninger når jeg ser tilbake, sier hun som ti år senere er den aller største.

Siste nytt

 • Seier for Sagosen og PSG

  Sander Sagosens klubb Paris-Saint Germain leverte en glimrende 1. omgang og vant den første kvartfinalen i mesterligaen over polske Kielce 34-28. Til pause ledet laget hele 22-10. Sagosen noterte seg med to scoringer.

  HANDBALL-FRA-D1-MONTPELLIER-PARIS
  Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP
 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP
 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: London Marathon
Sportssøndag: London Marathon
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen