Gir Sundby kun én VM-sjanse

FALUN/OSLO (NRK): NRKs ekspert mener det blir for risikabelt å gi Martin Johnsrud Sundby (30) en plass på Norges stafettlag.

Sundby

IKKE FRISK: Her er Martin Johnsrud Sundby på den siste pressekonferansen før VM i starten av februar. Noen dager senere ble han syk.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Når du har andre som har vist form, blir det gambling å satse på en som har vært ute såpass lenge, sier Carl-Henning Gran til NRK.

Carl-Henning Gran

TROR STAFETTEN RYKER: NRK-ekspert Carl-Henning Gran.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mandag ble det bekreftet at Sundby ikke er frisk nok til å rekke 15-kilometeren. 30-åringen er imidlertid på bedringens vei, og landslagsledelsen holder døren fortsatt åpen for stafetten (fredag) og 50-kilometeren (søndag).

Men Gran, som er tidligere landslagstrener, mener en usikker Sundby havner bak de andre norske stafett-kandidatene.

Han understreker at hvileperioden kan gi Sundby overskudd på en eventuell stafett, men det er nettopp usikkerheten som gjør at han mener det er best å stå over.

Tøff konkurranse

– Det trenger ikke å ødelegge for laget, men det kan gjøre det. Når du er usikker, vil du bruke de sikre kortene dine. Det har ingenting med Martins kapasitet som skiløper å gjøre, men han har vært uheldig, sier Gran.

– Finn (Hågen Krogh) peker seg ut. Også får vi se hva Chris Jespersen får til. Men du har også Anders Gløersen, så vi er godt forspent på skøyteetappene, påpeker Gran.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn peker også på de gode kandidatene. Han vurderer Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth som sikre på de klassiske etappene. Petter Northug er selvskreven på ankeretappen.

– Martin må være i nærheten av toppform for å styrke det norske stafettlaget, fastslår Bjørn.

– Jeg stoler på at Martin klarer å vurdere det. Det er ikke optimalt å hoppe inn på stafetten på sin første VM-øvelse, men det forutsetter at testene bekrefter god form, sier Bjørn.

Nystad: – Fremdeles håp

Landslagstrener Trond Nystad forteller til NRK at Sundby har gått en rolig tur mandag, og han skal gå enda en tur mandag kveld.

Men det er fortsatt for tidlig å si om han blir vurdert for stafetten.

– Vi må se hvordan formen utvikler seg. Når Martin er frisk, vet vi at han går veldig fort. Vi må ta en testøkt, og hvis han klarer seg bra, er han aktuell, sier Nystad.

– Femmila er det siste håpet, men vi har fremdeles et håp om stafetten. Det kan også hende vi får et VM uten Martin denne gangen, sier landslagstreneren.

Siste nytt

 • Utsatte kamp etter skyting

  Mandagens NHL-kamp mellom Minnesota Wild og St. Louis Blues er utsatt som følge av at politiet i helgen skjøt en svart mann i en forstad til Minneapolis.

  Det opplyser Wild, klubben til den norske ishockeystjernen Mats Zuccarello, mandag kveld norsk tid.

  «Av respekt for den hjerteskjærende episoden som oppsto i Brooklyn Center i går, er kveldens Minnesota Wild-kamp utsatt», heter det i en uttalelse.

  Kampen har allerede fått ny dato. Den skal spilles 12. mai.

  Også baseballkampen mellom Minnesota Twins og Boston Red Sox ble mandag utsatt. Major League Baseball bekrefter beslutningen.

 • Annullering skapte VAR-forvirring

  West Bromwich slo Southampton 3-0 i Premier League mandag, men et annullert mål i første omgang stjal mye av oppmerksomheten.

  Situasjonen som havnet i søkelyset oppsto etter bare fire minutters spill. Da trodde Mbaye Diagne at han hadde gitt West Brom ledelsen etter forarbeid av Darnell Furlong.

  Assistentdommeren hadde imidlertid løftet flagget og markerte for offside. TV-bildene viste at den avgjørelsen var mer enn tvilsom.

  Den som ventet på at VAR-dommerne skulle godkjenne målet, ble imidlertid skuffet. Ifølge Sky Sports kunne ikke VAR «trekke noen definitiv linje» som sikkert kunne fastslå om Diagne var i offside. Årsaken var at en annen West Brom-spiller blokkerte kameravinkelen.

  Målet forble dermed annullert.

  West Bromwich Albion's Senegalese striker Mbaye Diagne (C) heads past Southampton's English goalkeeper Fraser Forster (L)
  Foto: Michael Steele / AFP
 • Jarstein på bedringens vei

  Landslagskeeper Rune Almenning Jarstein er i bedring etter å ha vært koronasyk. Hvordan fotballprofilen ble smittet er helt uvisst.

  Det opplyser landslagslege Ola Sand til Dagbladet.

  – Han har vært litt sykere enn mange andre som har fått lette symptomer. Men nå er han på bedringens vei, sier han til avisen.

  Jarstein avga positiv virustest etter at han returnerte til klubblaget Hertha Berlin i kjølvannet av den siste landslagssamlingen.

  Jarstein
  Foto: Donovan Torres

Sendeplan

Kl. Program Kanal