NRK Meny
Normal

Gir Skinstad hovedæren for millionfesten

Norsk langrenn økte budsjettet fra 20 millioner til 80 millioner med Åge Skinstad som sjef. Nå gir han seg.

Skinstad

GULLALDER: Åge Skinstad (t.v.) var arkitekten og skipresident Sverre Seeberg, konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker og Petter Northug smilte, da Aker gikk inn en gullkantet avtale med norsk langrenn i 2010.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I OL-sesongen 2005/06 hadde norsk langrenn et budsjett på 20 millioner kroner. Det ble null gull i Torino.

Den våren overtok Åge Skinstad som sportssjef for langrenn i Norges skiforbund. De påfølgende årene har norsk langrenn vokst rett til himmels, både sportslig og økonomisk.

I løypa har Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug vært spydspissene.

I kontorene på Ullevaal er det Skinstad som har vært den ubestridte lederen. Siden 2011 har han også hatt stillingstittel «langrennssjef».

80 millioner

Og under hans ledelse, har langrennsbudsjettet vokst og vokst. I inneværende sesong har norsk langrenn hatt 80 millioner kroner å rutte med.

– Åge er den som kanskje fremfor noen, sammen med noen administrative grep, som har bidratt til å gjøre langrennssporten mer kommersielt interessant, sier tidligere skipresident Sverre Seeberg til NRK.

Det var han som i sin tid ansatte Skinstad.

Strateg med kremmerånd

– Mye av inntektsløftet norsk langrenn har fått, som også har bidratt til svært gode resultater, det er muliggjort ved Åges innsats, skryter Seeberg.

Og fortsetter:

– Han har en fantastisk blanding av både kremmerånd og trening, og er en usedvanlig likandes person, samtidig som han er en strateg. Det har nok vært det viktigste bidraget hans.

Seeberg framhever også Skinstad evne til å stå opp for dem under seg, særlig landslagstrenere som i perioder har vært utsatt for tøff kritikk.

– Når det har blåst som verst, har han vist sin styrke ved å stole på trenerne sine og som sjef gi dem den nødvendige støtte år mange andre ikke gjorde det. Da tenker jeg det ikke minst er hans fortjeneste at Egil Kristiansen, som var i hardt vær, fortsatte. Og det har vi sett resultatet av i de senere år, påpeker Seeberg.

Til NHO

– Tror du norsk langrenn hadde vært det det er i dag om det ikke hadde vært for Skinstad?

– Det er vanskelig å si, men at han har vært den viktigste bidragsyteren på den kommersielle siden, og inspirator, det er det ingen tvil om. Han har en meget, meget stor del av æren.

Åge Skinstad skal nå over i en jobb som er regiondirektør i NHO Innlandet.

Siste nytt

 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK
 • Tre Toppseriekamper utsatt

  Kampen mellom Avaldsnes og Stabæk i serieåpningen i Toppserien i fotball er utsatt på grunn av utfordrende baneforhold. Det samme gjelder kampene Avaldsnes–Klepp og Kolbotn–Røa i runde to, skriver NTB.

  Avaldsnes
  Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal