Hopp til innhold

Gir opp kampen om proffboksing: – Satser på et regjeringsskifte

Hverken Norges Bokseforbund eller Norges Idrettsforbund vil ta nye initiativ overfor politikerne for å få opphevet forbudet mot proffboksing.

Brækhus

Cecilia Brækhus (t.v.) vant storkampen mot Anne Sophie Mathis overlegent på poeng i Fredrikshavn lørdag. Nå har Norges Bokseforbund gitt opp kampen om å la Brækhus bokse på hjemmebane.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Proffboksing har vært en evigvarende problemstilling, og det er ikke noe vits i at politikere bruker noe mer tid på det. Det kommer ikke flere initiativ fra oss, vi setter vår lit til nye politikere, sier president i Norges Bokseforbund Odd Haktor Slåke til NRK.no.

  • Synes du proffboksing bør bli tillatt i Norge? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Lørdag blåste Cecilia Brækhus ny vind i debatten om proffboksing etter en knusende seier over sin antatt største konkurrent, franske Anne-Sophie Mathis.

Hadia Tajik, som i dag har sin første arbeidsdag som statsråd i Kultur- og idrettsdepartementet, ga Brækhus den første offisielle gratulasjonen av norske myndigheter noensinne.

– Forhåpentligvis nytt flertall

Tajik avviste samtidig at det er aktuelt å tillate profesjonell boksing i nærmeste fremtid.

– Kort og brutalt mener vi at det ikke er noe poeng i å gjøre noe med proffboksing før vi får et regjeringsskifte. Forhåpentligvis er partiet med flertall nå i mindretall etter høstens valg, sier Slåke.

Rognlien

President Børre Rognlien i Norges Idrettsforbund har lenge kjempet for å fjerne forbudet mot proffboksing.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I mai tok Norges Idrettsforbund og Idrettsstyret et endelig standpunkt i loven om proffboksing: De ønsker den fjernet.

Men en knapp måned senere stoppet prosessen da Stortinget stemte ned Fremskrittspartiets forslag om å tillate proffboksing. Både Fremskrittspartiet og Høyre har uttrykt et sterkt ønske om å fjerne forbudet.

Venter på departementet

I kjølvannet av Idrettsforbundets standpunkt er Kultur- og idrettsdepartementet i ferd med å opprette et mandat til et utvalg som skal vurdere det gjeldende lovverket.

– Stortinget vedtok å beholde forbudet mot proffboksing. Nå får vi se hva departementet kommer frem til, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Idrettsforbund Martin Hafsahl til NRK.no.

– Idrettsstyret har allerede bestemt seg. Vi vil ikke ta flere initiativ i denne saken nå, legger han til.

– Hvor stor tro har dere på at departementets utvalg vil konkludere annerledes enn Stortinget?

– Foreløpig avventer vi opprettelsen av selve utvalget og vår eventuelle deltagelse der, svarer Hafsahl.

Norges Idrettsforbund er ikke like overbevist om at døren er helt stengt med den nåværende fordelingen på Stortinget.

Gerhardsen

Statssekretær Mina Gerhardsen (Ap) i Kulturdepartementet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det kan vi ikke forskuttere. Men når departementet først nedsetter et utvalg så tyder jo det på at man ønsker å se på proffboksing med nye øyne, sier Hafsahl.

Mulig forenkling av regelverket

Statssekretær Mina Gerhardsen (Ap) i Kulturdepartementet sier at utvalget kun vil forholde seg til tekniske lovjusteringer.

– Vi ser behovet for en opprydning i regelverket. Idrettsstyret sitt forslag om å samordne og forenkle regelverket for idretter som tillater knockout er sånn sett interessant, skriver Gerhardsen i en e-post til NRK.no.

Hun peker på at det kan være vanskelig å forholde seg til forbudet som er regulert både i proffbokseloven fra 1981 og i knockoutloven fra 2001.

– Utvalget skal blant annet se på de juridiske sidene av en eventuell sammenslåing av de to lovene, skriver Gerhardsen.

– Men regjeringen forholder seg til de gjeldende anbefalingene fra medisinsk hold om proffboksing og andre idretter der knockout er tillatt.

Departementets utvalg vil med andre ord ikke ta stilling til om proffboksing bør tillates eller ikke.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal