NRK Meny
Normal

Får 200 millioner

Næringslivet og det offeentlige i Nord-Norge gir idretten 200 millioner kroner for å holde liv i søknaden om statsgaranti for Tromsø-OL i 2018.

OL i Tromsø

Tromsø-ordfører Arild Hausberg (Ap) er mye mer optimistisk nå enn etter Veritas-slakten tidligere denne uken.

Det var nordlys.no som fredag kunne melde at næringslivet i Nord-Norge gir idretten 200 millioner kroner for å holde liv i søknaden om statsgaranti for Tromsø-OL i 2018. Fredag ettermiddag presenteres pakken på en pressekonferanse på Grand Hotel i Oslo.

- Jeg har større tro nå enn jeg hadde en halv time etter pressekonferansen tirsdag. Vi har vært nede i bunnen for lenge siden. For meg tok det en time å komme over det der, og jobben har startet og den går flott! sier en entusiastisk Hausberg til NTB før presentasjonen i Oslo.

Smertegrense

Idrettens uttalte smertegrense på bygging av OL-anlegg ligger på 650 millioner kroner. Men den drepende kvalitetssikringsrapporten som blant andre Veritas presenterte tirsdag, viste at idretten må ut med cirka 200 millioner kroner mer enn det som var først antatt.

Den ferske gavepakken fra Nord-Norge gjør dermed at kostnadene blir redusert til summen som idretten er villig til å bidra med.

Tromsø-ordføreren mener det er for galt om idrettsfesten strander på 200 millioner kroner, og oppfordrer idretten til å tenke på idrett, så skal politikerne tenke samfunn. OL i Tromsø må ses i et lengre perspektiv.

Hausberg har jobbet sammen med næringslivet i landsdelen for å finne en løsning.

Spleiselag

Ordføreren sier til NTB at de ferske pengene kommer fra et spleiselag som i hovedsak kommer fra landsdelens næringsliv, men som også omfatter kommune, fylkeskommune, idrettskretser i Nord-Norge.

- Det er altså et spleiselag mellom det offentlige, idrettslige og næringslivet i Nord-Norge. Men klarer næringslivet å ta alt, så er det veldig bra. Og det tror vi at de gjør.

Kontakt med Norges Idrettsforbund og idrettspresident Tove Paule ?

- Ikke om den siste tids utvikling. Torsdagen gikk i ett i 16-18 timer. Da var vi opptatt av å samle næringslivet, og det fungerte kjempeflott.

Hvorfor har ikke næringslivet kommet på banen før?

- Man har vel sett på OL som en sak som skal finansieres slik OL alltid har vært finansiert. Men når det nå ble en skvis på 200 millioner kroner i dette svære prosjektet, så blir det for dumt. Og da våkner Nord-Norge. Jeg er veldig imponert over det som har skjedd.

Alle med

Han hevder det har vært stor giverglede i næringslivet i nord i denne saken.

- Alle vil være med, sier Hausberg

Vil det si at dere kan overskride de 200 millionene om det trengs?

- Vi har vært inne og sett på hva hver enkelt hall koster og lurt på om vi skulle kjøpe en av dem...

Vil det si at dere kan regne med at det står enda flere millioner klar, hvis det trengs?

- Vi skal garantere for det som trengs, og ikke noe mer. Dette er et OL som skal finansieres og arrangeres på vanlig måte. Men vi skal hjelpe til der det kniper. Styret i Norges Idrettsforbund kan avslå en mulig OL-søknad på mandagens styremøte.

Siste nytt

 • Johaug undertegnet skiavtale

  Therese Johaug har undertegnet en ny avtale med skiprodusenten Fischer. Det bekrefter Johaugs manager, Jørn Ernst, overfor NRK fredag morgen. Kontrakten med Fischer ble satt på vent under Johaugs dopingutestengelse.

  Therese Johaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Martinsens VM-sjansar minkar

  Andreas Martinsen hadde ei målgivande pasning då Rockford slo Chocago 4-3 og gjekk til 2. runde i AHL-sluttspelet i natt.

  Det betyr at Martinsen ikkje blir klar til dei første kampane i VM i Danmark, der Norge opnar mot Latvia 5. mai. Men han kan kome inn seinare i VM.

  Andreas Martinsen
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP
 • Norsk billettrush til friidretts-EM

  Karsten Warholm ligger får solid støtte fra tribunene når han løper for EM-gull på 400 meter hekk i Berlin i august.

  Foreløpig billettsalg viser nemlig at arrangøren allerede har solgt mer enn 2500 billetter til nordmenn, melder friidrett.no.

  Karsten Warholm og Bislett Games.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag