NRK Meny
Normal

Gikk fire måneder uten å bli testet: – Uheldig

Therese Johaug gikk over fire måneder uten å bli dopingtestet. Det kan svekke hennes pågående dopingsak, mener NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland.

Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping.

UHELDIG: NRKs langrennsekspert mener det er uheldig for Therese Johaugs sak at at det har vært et opphold på fire måneder mellom de to siste dopingtestene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Uheldigvis for Johaugs sak virker det som det har vært et ekstremt langt opphold. Det er et litt overraskende opphold også må jeg si. Slik jeg kjenner systemet er det tette kontroller av de beste utøverne, sier Fredrik Aukland.

Aftenposten meldte tirsdag at det er fire måneder siden Therese Johaug sist ble testet. Advokaten til Johaug, Christian Hjort, bekrefter opplysningene overfor NRK.

– Johaug testes hyppig og opptellingen viser at hun er testet 20 ganger i løpet av det siste året. Seks av disse testene har vært uanmeldte. Siste gang var 10. mai i år, sier Hjort.

Det er et overraskende og ekstremt langt opphold, mener langrennsekspert Aukland. Han tror nettopp dét er uheldig for Johaugs pågående sak.

Er vant til at det testes jevnere

– Jeg kjenner til mange toppidrettsutøvere og vet at det er et tett regime. De beste langrennsløperne i verden blir testet jevnlig og det er ikke uvanlig at det er ukentlig, legger Aukland til.

Aukland

OVERRASKET: NRKs langrennsekspert mener er overrasket over at det er fire måneder mellom Therese Johaugs to siste dopingtester.

Foto: Skjermdump: NRK

– Sånn sett er det uheldig at det har gått så lang tid og at man ikke kan bevise sin uskyld. Det hadde vært en fordel for Johaug at hun kunne vist til tidligere tester.

Advokaten til Johaug derimot er av en helt annen oppfatning.

Vil det tale mot Johaugs sak at det er fire måneder mellom de to siste dopingtestene?

– Jeg kan ikke se at det taler mot hennes sak. Det er fordi jeg tror det ikke vil være stor bevistvil knyttet til at det er salven som har forårsaket den positive prøven, svarer Hjort.

Har etterlys mer testing utenfor konkurranse

Langrennsløper Anders Aukland synes antidopingmyndighetene prioriterer riktig når de tester mindre i det halvåret det ikke er konkurranse, men synes fire måneder høres mye ut.

– Går man verdenscuprenn og er på landslaget, blir man testet hyppig. En landslagsutøver som er på pallen blir testet på alle renn, og på det halvåret utenfor konkurranse er det rundt fem eller seks tester, sier 44-åringen til NRK.

Når du hører at det er fire måneder siden Therese Johaug har blitt testet. Hva tenker du?

– Det er ganske lenge, men jeg synes det er viktig å prioritere de rette periodene. Samtidig er fire måneder kanskje litt lenge for så god som hun er, legger han til.

Onsdag reiser landslagsutøverne på høydesamling til Val Senales, men der blir ikke Johaug å se. Hun bestemte seg i helgen for å bli hjemme i Oslo for å trene på egen hånd.

Anders Aukland

TESTES OFTE: Stafettmesteren fra OL i Salt Lake City, Anders Aukland, er vant med hyppige dopingkontroller, og synes fire måneder høres mye ut.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Moan blir med på verdenscupfinalen

  Kombinertløper Magnus Moan avsluttet egentlig sesongen etter rennene i Granåsen sist uke. Nå har han gjort helomvending. Veteranen ønsker å bidra til at Norge kan vinne nasjonscupen. Norge ligger 40 poeng bak Tyskland før helgens finale i Tyskland.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Norges tropp mot Nord-Irland

  10. april spiller fotballkvinnene EM-kvalifiseringskamp borte mot Nord-Irland. Her er troppen:

  Ingrid Hjelmseth, Cecilie Fiskerstrand, Ingrid Moe Wold, Maria Thorisdottir, Kristine Leine, Ingrid Ryland, Ina Gausdal, Elise Thorsnes, Maren Mjelde, Vilde Bøe Risa, Ingvild Isaksen, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Guro Reiten, Emilie Haavi, Lisa-Marie Karlseng Utland, Kristine Minde, Caroline Graham Hansen, Isabell Herlovsen.

  Fotball damer
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sejersted vant NM i utfor

  Adrian Smiseth Sejersted vant NM i utfor i Hafjell onsdag. OL-mesteren i utfor, Aksel Lund Svindal, endte på bronseplass 0,39 bak, mens Kjetil Jansrud tok NM-sølv 0,19 bak.

  Henrik Kristoffersen endte på 20.-plass 2.60 sekunder bak. Kristoffersen kjører NM for å sikre seg FIS-poeng slik at han blir aktuell for fartsøvelser i verdenscupen neste sesong.

  I kvinneklassen sikret Marte Berg Edseth seg NM-gullet.

  Adrian Smiseth Sejersted
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk med håndball kvinner Kroatia - Norge