Hopp til innhold

Frustrert Heiberg krever handling: – Dette kan vi ikke akseptere

Russland overholdt ikke fristen til verdens antidopingbyrå (Wada), og fremtiden til en av verdens største idrettsnasjoner er fortsatt uviss. Det liker Gerhard Heiberg svært dårlig.

Gerhard Heiberg

UHOLDBART: Gerhard Heiberg er lite fornøyd med at Russland ikke overholdt fristen til Wada.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Det blir en uholdbar situasjon fremover, er jeg redd. Noen vil at russerne skal tas inn i varmen igjen, til tross for det som skjedde. Andre vil at man skal straffe dem, og vise at man må holde det man lover. Her er det duket for problemer i lang tid fremover, dessverre, sier Gerhard Heiberg til NRK.

I 2015 kom det frem at Russland hadde drevet med institusjonalisert doping, og de ble utesteng fra verdens antidopingbyrå. I september 2018 ble de tatt inn i varmen igjen, med betingelse om at Wada skulle få tilgang til dopingprøver fra laboratoriet i Moskva, innen 31. desember 2018.

Den avtalen har de nå brutt, og Heiberg, som var medlem av den internasjonale olympiske komité (IOC), fra 1994 og frem til 2017, synes det er svært skuffende.

Russia Doping Double Life

DOPINGLABORATORIET: Det er dette dopinglaboratoriet i Moskva WADA skulle ha fått tilgang til.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

– Jeg syns det er forferdelig leit. Jeg hadde håpet og trodd at de ville følge det de selv hadde gått med på. Jeg ble enormt skuffet da vi fikk det resultatet.

Noe må gjøres

WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC) skal møtes 14–15. januar for å diskutere veien videre for Russland, frem til da er fremtiden for Russland uviss, det liker Heiberg dårlig.

LES OGSÅ: Vil fremskynde russlands skjebnemøte.

– Jeg føler at dette kan vi ikke akseptere. Vi er nødt til å foreta oss noe. Det må Wada og IOC gå sammen om, sier Heiberg som ved sin avgang i 2017 ble utnevnt til æresmedlem i den internasjonale olympiske komité.

– Er det først og fremst idretten som vil ta Russland inn i varmen igjen?

– Det er mange. Vi har som et utgangspunkt at vi skal beskytte de rene utøverne. Det er mange russere som er rene, og de kommer til å lide nå. Det er ingen enkel problemstilling. Derfor syns jeg det er leit at mange av de russiske rene utøverne må lide.

LES OGSÅ: Russland lurte en hel idrettsverden – nå har de brutt ny avtale

Er ikke fremmed for utestengelse

Det er for tidlig å si hva som kommer til å skje med Russland, men det tidligere IOC-medlemmet utelukker ikke en utestengelse.

OLYMPICS-2018-OPENING/

NØYTRALT FLAGG: Russiske utøvere under nøytralt flagg under fjorårets OL i Pyeongchang.

Foto: ROB SCHUMACHER / Reuters

– Jeg er ikke fremmed for å se på den muligheten etter at de har klart brutt det man gikk med på før 31. desember.

Samtidig håper Heiberg at vi får se russiske utøvere i vinterens ski-VM i østerrikske Seefeld.

– Jeg håper at russiske utøvere får delta, men ikke under russisk flagg. De påviselig rene utøverne, kan få delta. Under OL er det IOC-flagget. Her er det FIS-banneret. Men jeg håper man finner en løsning.

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal