NRK Meny
Normal

Geniale Conte står overfor sin største EM-utfordring

Italia-trener Antonio Conte har kledd motstanderne sine taktisk nakne i hele EM. Er det Tyskland som blir stående i keiserens nye klær i kveld?

FBL-EURO-2016-MATCH43-ITA-ESP

GENIAL? Antonio Contes Italia har imponert så langt i EM. Det har sjefen selv også.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Om det fantes noen tvil om verdien av glødende lagånd og et effektivt system, ga Wales oss en påminnelse med seieren mot Belgia i går kveld.

Italias suksess er ikke like sensasjonell som walisernes, men det finnes fellestrekk. Stallen er nærmest ribbet for individualister, og spesielt midtbaneleddet har mer løpskraft enn teknikk. Selv Italias egne spillere innrømmer at troppen er svakere enn rivalenes på papiret.

– Vi har blitt reddet av hardt arbeid, ydmykhet og ferdighetene til treneren vår, har Gianluigi Buffon sagt, ifølge ESPN.

Den største faktoren har vært det strategiske. Conte har brukt et system som utnytter Italias disiplin og arbeidskapasitet, og som har rundlurt sterkere lag som Belgia og Spania.

I kveld kan de ta en ny skalp. Men vil tyskerne bli like enkle å stoppe?

Contes mesterverk

Det var taktisk utklassing da Conte stoppet Belgia fullstendig. Belgia-trener Marc Wilmots må samtidig ta en stor del av skylden. Belgias samspill var dårlig og bevegelsene forutsigbare. Det hjalp heller ikke at Wilmots satte sin fremste playmaker, Kevin De Bruyne, på høyrekanten til fordel for Marouane Fellaini.

Soccer Euro 2016 Italy

LEGGER PLANEN: Antonio Conte la den siste planen for å slå Tyskland på fredagens trening.

Foto: Antonio Calanni / Ap

Derfor var Spania-kampen mer imponerende, selv om systemet lignet det mot Belgia.

Vicente del Bosque brukte 4-1-4-1, men Contes 3-5-2 hadde en mekanisme som gjorde at forsvaret alltid var i overtall mot Spanias vinger og alenespiss. Italienerne lå tett samlet og nektet rom sentralt, mens midtbaneankeret Sergio Busquets ble markert for å forstyrre pasningsrytmen.

Samtidig beholdt Italia to spisser på topp slik at de kunne kontre, og vant fortjent 2–0.

Det hele var et taktisk mesterverk fra Conte.

Spanske problemer

Samtidig viste kampen Spanias svakheter. Tapet i gruppespillet mot Kroatia avslørte hvor sårbare de kan være mot gode kontringslag. Før EM var det store spørsmålet hvorvidt de ville klare å bryte ned tette forsvar, siden de tapte 0–1 hjemme mot Georgia i siste treningskamp.

Spanjolene fikk problemer mot italienernes organiserte og intensive press. Det ble mange pasninger på tvers, for få smarte løp, for mange ballvekslinger uten fremgang.

Conte trengte ikke catenaccio for å frustrere spanjolene.

Men Tyskland har ikke de samme svakhetene. Så hva får vi se i kveld? Kan Conte kle av Tyskland-trener Joachim Löw også? I så fall vil det være hans største prestasjon i dette EM.

Tre playmakere

Hva er da grunnen til at Tyskland har en bedre sjanse mot Conte og Italia?

Den fremste er variasjonen i angrepet. Spania hadde for eksempel tre playmakere i Andrés Iniesta, Cesc Fàbregas, David Silva. Styrken er at disse kan kombinere med en enorm hurtighet og presisjon på små flater i farlige soner, slik som mot Tyrkia og, til tider, mot Kroatia.

Ulempen er at alle tre foretrekker å spille sentralt samt motta ballen i beina. Det kan bli forutsigbart mot et lag som virkelig klarer å eliminere rommene sentralt – som Italia.

Det at Busquets lå bak trioen som anker, betydde at Spania kun hadde én ving og én spiss som alternative offensive våpen, i tillegg til backene.

Dette skjer neppe med Tyskland, fordi de har fordelen av å ha flere ulike spillertyper.

Özil og romforskeren

Sjekk bare den sannsynlige lagoppstillingen. De har en ballvinner (Sami Khedira) og en playmaker (Toni Kroos). De har en teknisk dribler på venstre kant (Julian Draxler), en slags hengende spiss på høyre (Thomas Müller), en offensiv playmaker sentralt (Mesut Özil) og en sterk spiss (Mario Gómez).

Rollefordelingene er klare. Systemet, som er 4-2-3-1, gir Löw flere strenger å spille på.

Spesielt Müller og Özil er viktige. De er særegne spillertyper som spesialiserer seg i å finne rom mot kompakte lag. Özil beveger seg fra sentral posisjon og ut på kant – det motsatte av de fleste andre playmakere – og drar ofte forsvaret ut av posisjon med lure løp og skarpe kombinasjoner.

PRESSER-FBL-EURO-2016-GER

KLARE: Tysklands langdslagsjef Joachim Löw og Mesut Özil på pressekonferansen før kvartfinalen.

Foto: HANDOUT / Afp

Müller har også evnen til å finne små hull mellom forsvar og angrep. Kallenavnet på tysk er Der Raumdeuter: «Romforskeren».

Han spiller kant for landslaget, men ligger nærmere Gómez og Özil fordi Tysklands sidebacker står så høyt. Kanskje det er bevegelsen uten ball som gjør at Löw nekter å bruke ham på topp, til tross for at laget lenge har hatt en spisskrise.

Alt i alt skaper dette en balanse og variasjon som overgår Belgia og Spania. Spesielt da de valset over Slovakia i forrige kamp (3–0), kombinerte Tyskland høy ballbesittelse med mer direkte og effektivt spill i angrepets siste fase.

De skapte også flest sjanser både i kvaliken og i gruppespillet, ifølge tall fra ESPN, og kun sjansesløseri har forhindret flere mål.

Italias fordeler

Betyr dette at Italia nødvendigvis vil tape? Selvsagt ikke. Forsvaret er for sterkt og Conte for slu til å kunne forutsi noe slikt.

La oss heller ikke glemme Italias historikk mot Tyskland. Lagene har møttes i åtte offisielle kamper og Italia har aldri tapt. Så nylig som i semifinalen i EM i 2012 slo de ut Löws mannskap.

Taktisk sett har Italia også prestert best mot EM-lagene som angriper. De kontret Belgia og Spania i senk (2–0, 2–0), men slet mer mot defensive motstandere som Sverige (1–0) og Irland (0–1; Italia brukte reservelaget).

Likevel: Tyskland bør gi dem flere problemer, og fremstår som det største hinderet på vei til finalen.

Nå spørs det om Conte kan klekke ut en ny mesterlig plan.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal