Hopp til innhold

Gavepakke til Norge – her tenner Montenegro nytt VM-håp

PODGORICA/OSLO (NRK): Montenegro blåste nytt liv i Norges VM-håp med et comeback av de sjeldne mot gruppeleder Nederland. – Vi lever, sier landslagssjef Ståle Solbakken til NRK.

RYSTET STORMAKTEN: Montenegro kom knallsterkt tilbake mot Nederland lørdag kveld. Her sikrer Nikola Vujnovic 2-2.

Norges VM-sjanser fikk seg en kraftig støkk med 0-0 mot Latvia lørdag kveld.

World Cup - UEFA Qualifiers - Group G - Montenegro v Netherlands

UTLIGNET: Her feirer Montenegro 2-2-scoringen til Nikola Vujnovic.

Foto: STEVO VASILJEVIC / Reuters

De fleste hadde regnet med at Nederland ville sikre gruppeseier og VM-billett med seier over Montenegro senere lørdag.

Ikke minst nederlenderne selv.

NRK møtte flere supportere før kampstart i Montenegro, og samtlige var naturligvis storfornøyd med resultatet på Ullevaal.

– Ja! Nå kvalifiserer vi oss, ropte én, mens en annen var skråsikker på VM-billett.

Nederland-trener Louis van Gaal forteller at også han og spillerne omfavnet nyhetene fra Ullevaal.

– Det var fantastisk, fordi vi trodde også at vi kunne vinne denne kampen. Dessverre klarte vi bare uavgjort, sier van Gaal til NRK.

– Vi lever

Nederland tok vel å merke ledelsen ved Memphis Depay etter 25 minutter, og samme mann økte til 2-0 etter 54 minutters spill.

Men så, med bare åtte minutter igjen, våknet hjemmelaget.

Innbytter Ilija Vukotic reduserte før Nikola Vujnovic utlignet med kun fire minutter igjen på klokka.

Poengdelingen er meget gode nyheter for Norge.

– Vi lever, men akkurat nå er irritasjonen enda større etter å ha sett sjansebonanzaen i 2.-omgang om igjen, sier landslagssjef Ståle Solbakken til NRK.

Hvis Norge hadde fått hull på byllen mot Latvia, ville Solbakkens menn vært á poeng med Nederland før tirsdagens kamp i Rotterdam.

Endrer premisset

Likevel har Montenegros comeback stor betydning for avslutningen. Med nederlandsk seier ville de oransje vært garantert 1.-plass og direktebillett til VM.

Nå kan imidlertid både Nederland, Norge og Tyrkia vinne gruppa.

– Som lag er vi veldig skuffet nå. Vi hadde mulighet til å ta VM-billetten. Man skal aldri gi bort en tomålsseier med ti minutter igjen, sa Frenkie de Jong på pressekonferansen etter kampen.

«Nederland dummet seg ut og grep ikke den første VM-sjansen», skriver avisen De Telegraaf etter kampen.

– Jeg tror vi mistet ballen for enkelt. Montenegro spilte deres fotball på kontringer, og de kan score på det. Og de gjorde det. To ganger, oppsummerte van Gaal nøkternt overfor NRK.

– Dette er ikke en gave for Norge eller Tyrkia, men en gave til våre fans. Vi vil gjøre våre fans fornøyde. Vi spilte bra, denne forestillingen er bra for vår fremtid. Det var mange unge spillere, og positivt for fremtiden for laget. Vi spilte for oss, ikke for noen andre. For oss og våre fans. Vi skal spille på samme måte som i kveld mot Tyrkia, sa Montenegro-trener Miodrag Radulović.

Slik er status før de siste kampene:

Nederland: 20 poeng.
Tyrkia: 18 poeng (+10 i målforskjell).
Norge: 18 poeng (+9 i målforskjell).

Hvis Norge vinner i Rotterdam, vil det garantert gi 2.-plass og playoffplass.

En seier kan også gi 1.-plass hvis Tyrkia enten 1) avgir poeng mot Montenegro 2) Norge vinner med minst to mål mer enn Tyrkia.

Her kan du lese alt om de ulike scenariene.

– Det er utilgivelig fra Nederland å gi bort ledelsen. Nå går de inn i kampen mot Norge med en dårlig følelse. De rotet det bort, og med det resultatet kan de nå ende på 3.-plass. Det er helt sykt hvor jevn gruppa er nå, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Samtidig venter et heltent og skjerpet Nederland for Norge.

– Vi har én finale mot Norge, og vi må vinne, sier Barcelona-spiller Frenkie de Jong til NRK.

Siste nytt

 • Sverige slo tilbake etter stortap – Pavard-perle i fransk seier

  De svenske fotballherrene vant oppskriftsmessig 5-0 hjemme mot Aserbajdsjan i den andre runden i EM-kvalifiseringen mandag kveld.

  RB Leipzig-spiller Emil Forsberg scoret 1-0 i første omgang, før et selvmål fra gjestene sørget for 2-0 etter 65 minutter.

  Med ti minutter igjen la Viktor Gyökeres på til 3-0, før Jesper Karlsson og Anthony Elanga scoret 4-0 og 5-0 helt på tampen.

  Dermed fikk Sverige en solid opptur etter 0-3-tapet mot Belgia i forrige kvalifiseringskamp.

  I Dublin stanget Frankrike mot den irske forsvarsveggen i de første 45 minuttene. Like etter hvilen fikk bortelaget endelig hull på byllen da forsvarsspiller Benjamin Pavard serverte de fremmøtte et kremmerhus av et mål.

  Begge lagene skapte farligheter mot slutten av oppgjøret, men det ble ikke flere nettkjenninger i Dublin. Frankrike har dermed vunnet begge sine første kamper på veien mot EM-sluttspill neste år.

  De øvrige resultatene i mandagens EM-kvalifiseringskamper:

  Nederland 3-0 Gibraltar, Polen 1-0 Albania, Moldova 0-0 Tsjekkia, Østerrike 2-1 Estland, Ungarn 3-0 Bulgaria, Montenegro 0-2 Serbia.

  Emil Forsberg
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Storhamar best i amper semifinale – Vålerenga med kniven på strupen

  Det femte oppgjøret mellom Storhamar og Vålerenga i semifinaleserien i NM-sluttspillet endte med 3-0-seier til hjemmelaget, som dermed leder 3-2 sammenlagt.

  Det betyr at Vålerenga må vinne hjemme i Jordal Amfi førstkommende onsdag for at drømmen om NM-finale mot Stavanger Oilers skal leve videre.

  Allerede før to minutter var unnagjort av mandagens kamp på Hamar, tente det til etter en tøff takling fra hjemmelagets Martin Rønnild. Hele fire spillere måtte ta en tur ut på sidelinjen i kjølvannet av klammeriet på isen.

  – Ikke glad i hverandre Storhamar og Vålerenga, konkluderte TV 2s hockeyekspert Erik Follestad på Twitter underveis i kampen.

  Kort tid etter tumultene åpnet vertene scoringsballet. David Booth satte pucken i mål etter slurvete forsvarsspill fra bortelagets Stefan Espeland.

  Drøye ti minutter senere maktet Storhamar å utnytte én mann mer på isen da Jacob Berglund la på til 2-0, som også var resultatet etter første periode.

  I andre periode var begge lag farlig frempå ved flere anledninger, men verken Storhamar eller Vålerenga fant veien til nettmaskene. Tross målløs andreperiode gikk det som i den første tidvis hardt for seg mellom de to kamphanene.

  Gjestene forsøkte febrilsk å skaffe seg en viktig redusering i den tredje og siste perioden, og fikk en gylden mulighet med 5 mot 3 i en liten periode. Det klarte de imidlertid ikke å utnytte, og til slutt var det Storhamar som satte inn 3-0 på tampen.

  – Det er svakt 5 mot 3. Da er denne kjørt. Et Vålerenga som av en eller annen grunn virker blottet for selvtillit - og har gjort det siden 1-0, skrev Viaplays Kasper Wikestad på Twitter i den tredje perioden.

  Samtlige av de fem oppgjørene så langt har endt med hjemmeseier. For Vålerengas del må den trenden fortsette på onsdag dersom det skal bli NM-finale for Oslo-laget.

  NM sluttspill menn ishockey mellom Storhamar og Vålerenga
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Emil Iversen opereres - mister NM

  Langrennsløper Emil Iversen skal operere bihulene tirsdag. Det forteller han til VG.

  Operasjon innebærer full narkose og to uker uten fysisk aktivitet. Dermed ryker også NM på Tolga for trønderen.

  – Sesongen er over. Jeg håpet å komme meg til NM del to. Men med de ukene jeg har hatt og med mine bihuler så går det ikke mer. Det er bare å innse nederlaget. Jeg har prøvd alt. Lagt treningsplaner hele vinteren. Formkurven går bare nedover. Det har gått til helvete, sier Iversen til avisen.

  Landslagsløperen har hatt en svært tung sesong, og tidligere denne måneden fortalte han til NRK at han forbereder seg på en tid utenfor landslaget.

  Emil Iversen
  Foto: Fredrik Tombra / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste