Tårevåt Kasparov: – Dette er tragisk for sjakk

TROMSØ (NRK.no): Garry Kasparov satt sjokkert tilbake etter Kirsan Iljumzjinovs knusende seier i presidentvalget i sjakk.

Garry Kasparov

Garry Kasparov var tydelig preget i sekundene etter valgnederlaget i presidentkampen i FIDE.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

NRK.no var blant de aller første mediene som snakket med Garry Kasparov i sekundene etter valgnederlaget ble klart.

Den russiske stormesteren var fuktig i øynene.

– Det er veldig skuffende. Jeg synes det er veldig tragisk for sjakk. Nå trenger jeg tid til å slappe av og komme meg igjen, sier Kasparov til NRK.no.

Knusende nederlag

Kirsan Iljumzjinov

Kirsan Iljumzjinov var strålende blid da han ble intervjuet etter valget.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

51-åringen, som av mange er regnet som tidenes sjakkspiller, har reist jorden rundt de siste månedene for å velte det 19 år lange regimet til Kirsan Iljumzjinov.

Han har dekket Tromsø med plakater og holdt tordentaler.

Men dommen fra de 174 delegatene var knallhard: 110 av dem ville ha fire nye år med Iljumzjinov, mannen som hevder han ble bortført av romvesener i 1997. Det overlegne resultatet er knusende for vinnerskallen Kasparov.

– Hva betyr dette nederlaget for deg personlig?

– Dette har vært en vanskelig valgkamp. Jeg har jobbet hardt og er utslitt. Jeg har vært for engasjert i denne valgkampen, nå må jeg tenke meg om og finne ut hva jeg skal gjøre, sier Kasparov til NRK.no.

Tatt på senga av millionløfte

Den normalt selvsikre og brautende stormesteren, som lenge har drømt om å lykkes i russisk politikk, ble satt ut av den sittende presidentens overraskende pengeløfte på selve valgdagen.

Kasparov fremførte storslått sin plan om å sprøyte inn 10 millioner dollar i FIDE allerede i morgen, men bare minutter senere kom trumfkortet fra Iljumzjinov:

Han lovte å overføre 20 millioner dollar - allerede i dag.

– Jeg skulle likt å se bevis for det store pengeløftet som ble gjort. Det er et latterlig løfte. Disse 19 årene med løfter viser at han over hva som helst, og at de bare er løfter. Jeg er sikker på at det kommer til å bli akkurat det samme. Om noen måneder vil folk skjønne at delegatene stemte for stagnasjon og for fortiden. De hadde en sjanse for fremtiden, men takket nei. Det er trist å se hvor mange som tror på disse løftene, sier Kasparov til NRK.no.

– Var dette et rettferdig valg?

– Det var ikke en rettferdig valg i det hele tatt. De kontrollerte prosessen fra start til slutt. Helt fram til avgjørelsen her. Så det var tøft, men det visste jeg at det kom til å bli. Man må regne med juks i FIDE-valg, det er akkurat som vanlig. Jeg mislyktes i å overkomme dette, sier Kasparov.

– Jeg vil bruke hele livet mitt på FIDE

Iljumzjunov måtte svare på kritiske spørsmål fra et samlet norsk pressekorps etter valgseieren. Han fikk spørsmål om korrupsjonsanklagene, om anklagene om løgn og om hvordan han skal forvalte sjakkens gullkalv, Magnus Carlsen.

Han svarte på de fleste spørsmålene ved å vise til hvor mye han har gjort for sjakken. Han sier også at alle bøkene hans er åpne, og fremhevet at pressen var tilstede og så at ting gikk greit for seg på valgdagen.

– Jeg er stolt av dette, og jeg vil bruke hele livet mitt på FIDE. Jeg vil også takke den største sjakkspilleren gjennom tidene, Garry Kasparov, for at han var med, sier Iljumzjinov.

– Team Carlsen er redde for at du ikke finner nok vestlige sponsorer. Skal dere gjøre mer for å nå det vestlige markedet nå?

– Vi har mange vestlige sponsorer. Vi har fått selskaper i både Sveits og Frankrike til å støtte oss med store summer. Vi har også mange interessenter før VM-kampen mellom Anand og Carlsen, sier han til NRK.no.

Siste nytt

 • Gull til Vilde Nilsen

  Vilde Nilsen tok gull på 7,5 km langrenn i para-VM søndag. Hun var 10,3 sekunder foran ukrainske Liudmila Liashenko. Oleksandra Kononova ble nummer tre.

  – Jeg er stolt og rørt og hadde alle følelser på en gang, sier hun.

  Birgit Skarstein sikret også en medalje da hun tok bronse på 5 km sittende på den første dagen av para-VM i Prince George i Canada.

  Vilde Nilsen
  Foto: Norges Skiforbund
 • Strålende Moen-comeback i Monaco

  Sondre Nordstad Moen løp søndag for første gang siden EM i sommer. Der løp han inn til 13,36 og andreplass på fem kilometer gateløp i Monaco.

  Det er den beste tiden på distansen noensinne, melder Norges Friidrettsforbund.

  Sondre Moen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • VM-bronse til Skarstein

  Birgit Skarstein gikk inn til bronse på første dag av Para-VM i Prince George i Canada. Hun var ett minutt bak Oksana Masters (USA) som tok gullet.

  – Utrolig kult, det var et skikkelig jobbeløp. Jeg hadde en klar taktikk, og det gikk fint, sier hun.

  Birgit skarstein
  Foto: Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal