Hopp til innhold

Går hardt ut mot OL-ballen – mener forbundet «tror på julenissen»

TOKYO (NRK): Thorir Hergeirsson er ikke imponert over OL-ballen i Tokyo, og kaster seg inn i klister-debatten.

Stine Bredal Oftedal

SLET: Stine Bredal Oftedal fortalte at de slet med å sprette ballen mot Ungarn.

Foto: Martin Bernetti / AFP

Ballen har tidvis oppført seg annerledes i håndballarenaen i Tokyo enn spillerne er vant med. Camilla Herrem gikk tidlig ut og sa at det kom til å bli lite trickskudd fra henne i OL, fordi ballen skrur og ruller på en uvanlig måte.

Og i kvartfinalen mot Ungarn reagerte NRKs kommentatorer på at ballen stoppet helt opp ved flere anledninger, og ble liggende klistret til gulvet når spillerne forsøkte å stusse den.

Det kunne Stine Bredal Oftedal bekrefte, som alene stod for fem tekniske feil.

– Jeg sleit litt med ballen i dag. Jeg lurer på om det har vært litt varmere, litt seigere og vi fikk litt klisterklumper og sånn. Jeg vil egentlig ikke skylde på noe, men det merket vi fort, at den hang igjen mer i gulvet og vi sleit med å sprette den, sa den norske kapteinen.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson sier OL-ballen i praksis er utviklet for å brukes uten klister, og at det skaper utfordringer. Særlig i den høye luftfuktigheten i Tokyo.

– Klisterbruken stiger hvert år. Så med baller som ikke er lagd for mye klister, så er det nødt til å skjære seg en plass. Sånn er livet. I 2021 prøver de (IHF) å lage baller som ikke skal bruke klister, men det er utenkelig for toppspillere, for de har vendt seg til det, sier Thorir Hergeirsson etter at NRK har tatt opp tematikken på pressekonferansen dagen før OL-semifinalen.

Sommer-OL i Tokyo 2021

REAGERER: Thorir Hergeirsson mener at en fremtid uten klister er som å tro på julenissen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Som å tro på julenissen

Reaksjonene var mange da presidenten i det internasjonale håndballforbudet (IHF), Hassan Moustafa, allerede i 2016 gikk ut og sa at han ønsket en klisterfri håndball. Han ønsker at spillerne skal bruke en selvklebende ball ala den som er i OL, uten produkter som skitner til underlaget.

Men håndball helt uten klister tror Hergeirsson er umulig i praksis.

– Jeg tror det er som å tro på julenissen, men det er det noen som gjør. Klister blir en del av håndballen på samme måte som verktøy i andre idretter. Ballene er veldig annerledes nå enn for noen år siden, sier Hergeirsson til NRK.

Stine Skogrand blir også spurt om hun er enig med Hergeirsson om at klisterfri håndball er som å tro på julenissen, og svarer kontant «ja».

Det Internasjonale Håndballforbundet (IHF) forteller i en e-post til NRK at det er den samme ballen som brukes under OL i Tokyo, og at det kun er designet som er endret. De skriver at ballen er ment til å spilles med klister.

De legger til at en klisterfri ball er under utvikling og testes, men at den ikke er klar for en turnering som OL enda.

Ballprodusent Molten bekrefter til NRK at ballen er den samme som ble brukt i Rio 2016 samt under årets verdensmesterskap.

Påvirker kontringsspillet

Rutinerte Herrem, som har scoret beskjedne elleve mål på seks OL-kamper, forteller at den omdiskuterte ballen har påvirket spillet. For hennes del har det blitt mindre kontringer og ikke et eneste trickskudd siden åpningskampen.

– Du så jo det mot Japan også. Hun ene japanske spilleren skulle bare stusse ballen, og så ville den ikke komme opp igjen. Det er dessverre litt sånn det har blitt. Det er litt annerledes. Det gjelder når man skal gå på hel-kontra også, at du alltid må ha med deg noen å springe med, fordi det er vanskelig å stusse den ballen helt opp selv, sier Herrem.

Tokyo 2020 Olympics, day 2, Handball, Norway - South Korea

ANNERLEDES BALL: For Camilla Herrem har det ikke vært like enkelt å kontre og trikse som tidligere.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Det var først på treningsleiren i Frankrike i juni at håndballjentene fikk testet ut den nye OL-ballen, produsert av japanske Molten.

– Vi fikk en del tid i Frankrike til å bli kjent med ballen. Vi så i kampen i går (mot Ungarn) at det var trøbbel, og det kan skyldes klister og våte partier på banen, sier Henny Reistad.

– Vi har blitt bedre på å takle det. Noen ganger er bare ballen ikke vår bestevenn, og sånn er det, sier Skogrand.

Men ballen er rund og lik for alle, påpeker Hergeirsson.

– Det laget som er flinkest til å håndtere det har en fordel. Det regner jeg med blir Norge i morgen, sier landslagssjefen.

  • Norge møter ROK (den russiske olympiske komité) i OL-semifinalen fredag kl. 14. Hør kampen på NRK Sport.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal