Går hardt ut mot OL-ballen – mener forbundet «tror på julenissen»

TOKYO (NRK): Thorir Hergeirsson er ikke imponert over OL-ballen i Tokyo, og kaster seg inn i klister-debatten.

Stine Bredal Oftedal

SLET: Stine Bredal Oftedal fortalte at de slet med å sprette ballen mot Ungarn.

Foto: Martin Bernetti / AFP

Ballen har tidvis oppført seg annerledes i håndballarenaen i Tokyo enn spillerne er vant med. Camilla Herrem gikk tidlig ut og sa at det kom til å bli lite trickskudd fra henne i OL, fordi ballen skrur og ruller på en uvanlig måte.

Og i kvartfinalen mot Ungarn reagerte NRKs kommentatorer på at ballen stoppet helt opp ved flere anledninger, og ble liggende klistret til gulvet når spillerne forsøkte å stusse den.

Det kunne Stine Bredal Oftedal bekrefte, som alene stod for fem tekniske feil.

– Jeg sleit litt med ballen i dag. Jeg lurer på om det har vært litt varmere, litt seigere og vi fikk litt klisterklumper og sånn. Jeg vil egentlig ikke skylde på noe, men det merket vi fort, at den hang igjen mer i gulvet og vi sleit med å sprette den, sa den norske kapteinen.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson sier OL-ballen i praksis er utviklet for å brukes uten klister, og at det skaper utfordringer. Særlig i den høye luftfuktigheten i Tokyo.

– Klisterbruken stiger hvert år. Så med baller som ikke er lagd for mye klister, så er det nødt til å skjære seg en plass. Sånn er livet. I 2021 prøver de (IHF) å lage baller som ikke skal bruke klister, men det er utenkelig for toppspillere, for de har vendt seg til det, sier Thorir Hergeirsson etter at NRK har tatt opp tematikken på pressekonferansen dagen før OL-semifinalen.

Sommer-OL i Tokyo 2021

REAGERER: Thorir Hergeirsson mener at en fremtid uten klister er som å tro på julenissen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Som å tro på julenissen

Reaksjonene var mange da presidenten i det internasjonale håndballforbudet (IHF), Hassan Moustafa, allerede i 2016 gikk ut og sa at han ønsket en klisterfri håndball. Han ønsker at spillerne skal bruke en selvklebende ball ala den som er i OL, uten produkter som skitner til underlaget.

Men håndball helt uten klister tror Hergeirsson er umulig i praksis.

– Jeg tror det er som å tro på julenissen, men det er det noen som gjør. Klister blir en del av håndballen på samme måte som verktøy i andre idretter. Ballene er veldig annerledes nå enn for noen år siden, sier Hergeirsson til NRK.

Stine Skogrand blir også spurt om hun er enig med Hergeirsson om at klisterfri håndball er som å tro på julenissen, og svarer kontant «ja».

Det Internasjonale Håndballforbundet (IHF) forteller i en e-post til NRK at det er den samme ballen som brukes under OL i Tokyo, og at det kun er designet som er endret. De skriver at ballen er ment til å spilles med klister.

De legger til at en klisterfri ball er under utvikling og testes, men at den ikke er klar for en turnering som OL enda.

Ballprodusent Molten bekrefter til NRK at ballen er den samme som ble brukt i Rio 2016 samt under årets verdensmesterskap.

Påvirker kontringsspillet

Rutinerte Herrem, som har scoret beskjedne elleve mål på seks OL-kamper, forteller at den omdiskuterte ballen har påvirket spillet. For hennes del har det blitt mindre kontringer og ikke et eneste trickskudd siden åpningskampen.

– Du så jo det mot Japan også. Hun ene japanske spilleren skulle bare stusse ballen, og så ville den ikke komme opp igjen. Det er dessverre litt sånn det har blitt. Det er litt annerledes. Det gjelder når man skal gå på hel-kontra også, at du alltid må ha med deg noen å springe med, fordi det er vanskelig å stusse den ballen helt opp selv, sier Herrem.

Tokyo 2020 Olympics, day 2, Handball, Norway - South Korea

ANNERLEDES BALL: For Camilla Herrem har det ikke vært like enkelt å kontre og trikse som tidligere.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Det var først på treningsleiren i Frankrike i juni at håndballjentene fikk testet ut den nye OL-ballen, produsert av japanske Molten.

– Vi fikk en del tid i Frankrike til å bli kjent med ballen. Vi så i kampen i går (mot Ungarn) at det var trøbbel, og det kan skyldes klister og våte partier på banen, sier Henny Reistad.

– Vi har blitt bedre på å takle det. Noen ganger er bare ballen ikke vår bestevenn, og sånn er det, sier Skogrand.

Men ballen er rund og lik for alle, påpeker Hergeirsson.

– Det laget som er flinkest til å håndtere det har en fordel. Det regner jeg med blir Norge i morgen, sier landslagssjefen.

 • Norge møter ROK (den russiske olympiske komité) i OL-semifinalen fredag kl. 14. Hør kampen på NRK Sport.

Siste nytt

 • USA knuste Europa i Ryder Cup

  USA har dominert hele helgen, og avsluttet med stil også på den siste dagen av Ryder Cup. Colin Morikawa satt vinnerputten i duell med Viktor Hovland.

  På hull 17 slo Hovland en lang birdieputt som stoppet rett foran hullet. Morikawa hadde levert et fantastisk innspill, og da han senket sin birdieputt fra en snau meter var USA garantert halvpoenget som holdt til sammenlagtseier.

  Dermed ble det tap for Hovland i hans Ryder Cup-debut. Han var én av tre som spilte alle fem kampene.

  Ryder Cup er stort, noe Rory McIlroy viste i intervjuet etter sin kamp. Oppløst i tårer sa han følgende på Vsport sin sending:

  – Det har vært ekstremt skuffende at jeg ikke har bidratt mer for laget. Det har vært en tøff uke. Det er den beste turneringen i golf, og jeg håper å få spille mange flere.

  USA gikk inn i turneringen med tidenes høyeste gjennomsnittlig verdensranking, og vant tilbake trofeet etter at Europa vant sist Ryder Cup i 2018.

  The 2020 Ryder Cup
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • VM-sølv til Borch

  Kjetil Borch slo til med sølv, bak Italia, i verdensmesterskapet i kystroing i Portugal søndag. Medaljen kom i strandsprint, og øvelsen skal inn på OL-programmet i 2028.

  – Det er litt rart. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg kom hit og hadde ikke lagt inn så mye trening. Det er en ny konkurranseform, en avart av roing, så det er kult å kunne gjøre det nokså bra på første forsøk, sier han til NRK.

  Borch fortalte nylig at han var lei roing etter OL, og la på seg 10 kilo siden sølvet i Tokyo.

  – Fett er fart. Jeg har jo gått opp en del og trent i snitt én økt i uka, så jeg er ikke i sykt god form. Men det er en kort konkurranse, så kravet til aerob kapasitet er ikke like stort, sier han.

  Kjetil Borch
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal