NRK Meny
Normal

Målkongen Brattbakk: – Jeg ville heller sittet bak i kabinen

Den gamle storscoreren Harald Martin Brattbakk fraktet Norge til Budapest.

Det norske landslaget drar til Ungarn hvor de skal spille den viktige returkampen mot Ungarn på søndag. Reporter: Arnfinn Fagerli, foto: Tobias Prosch Simonsen/Tommy Barstein og redigering: Nuno Duarte.

Fredag kveld dro det norske landslaget i fotball til Budapest hvor de skal spille den viktige returkampen mot Ungarn på søndag.

Og da landslagsspillerne gikk ombord på flyet møtte de et kjent ansikt. For mannen som hadde fått ansvaret for å fly Norge til den ungarske hovedstaden var nemlig tidligere storscorer og landslagsspiller Harald Martin Brattbakk.

– Vi skal bringe dem trygt til Budapest, slik at de er klar til kamp, fortalte Brattbakk da NRK snakket med ham før avgang.

Spøkte på callinganlegget

Ut fra målteften de norske spillerne viste på Ullevaal torsdag, så hadde det nok også vært greit om Rosenborg-legenden kom med noen råd til de norske spissene.

Da han tok ordet fra cockpiten, åpnet han først med de vanlige kaptein-beskjedene om klokkeslett og værforhold. Så ble det tydeligere at en tidligere landslagsspiss talte.

– Spilleforholdene skal bli bra til søndag. Jeg har blitt spurt av noen i pressen om jeg kunne snakke litt om det å score mål, og det kunne jeg sikkert gjort. Men jeg har stort sett hvert opptatt av å treffe midt på, så jeg regner med dere bak her klarer det. Nyt turen, lykke til på søndag og så skal vi sørge for at dere får en optimal oppladning.

Harald Martin Brattbakk

PILOT: Harald Martin Brattbakk har selv en landslagskarriere bak seg. Her sammen med Nils Johan Semb.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Tror på avansement

Han var selv med da Norge røk for Spania i EM-playoffen i 2003. Rosenborg-legenden innrømmer at han savner gamet - og gjerne skulle byttet ut pilotuniformen med den norske landslagsdrakten.

– Ja, definitivt. Jeg skulle gjerne vært med bak i kabinen, istedenfor fremme i cocpiten. Men det er en tid for alt, og jeg får ta ansvaret for flyturen. Men selvsagt – fotballen har vært en stor del av livet mitt, og den følelsen vi kjenner på nå er deilig, sier han.

I likhet med resten av Norge er han skuffet over hva han så på Ullevaal torsdag. Men 44-åringen har langt fra gitt opp håpet om avansement til EM.

– Det er en spesiell nerve i en slik playoff-kamp. Og vi har fortsatt muligheten til å vinne dette. Vi må dra til Ungarn og ha troen på det, for det er absolutt mulig, sier han.

Men skal et EM-sluttspill bli en realitet er de norske spillerne nødt å finne veien til nettmaskene.

Brattbakk selv står med fem fulltreffere med flagget på brystet. Det er mer enn noen av spillerne i dagens tropp. Alexander Tettey er Norges toppscorer med tre mål i kvaliken.

På spørsmål om hvem den gamle angriperen helst ser på topp fra start i søndagens oppgjør, hvor Norge trenger to mål for å avansere, smiler han lurt og svarer:

– En som scorer mål.

Landslaget

UNDER PRESS: Det norske landslaget på Gardermoen før avreise til Ungarn.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Siste nytt

 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters
 • Nytt tap for Jarstein

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin skal få det hardt med å gå videre i europaligaen. Torsdag kom det andre tapet på tre kamper da det ble 2-1 borte mot Zorya Lugansk.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal