Ga Ferguson oppskriften til Tottenham-suksessen?

KOMMENTAR: Mauricio Pochettino har gitt Tottenham en gruppe unge spillere som nå modner sammen. Det er en kvalitet som har kjennetegnet flere av tidenes beste lag.

Pochettino

SUKSESS: Tottenham-manager Mauricio Pochettino og målmaskinen Harry Kane har kommet et skritt nærmere Premier League-tittelen for hver sesong de tre siste årene.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

For rundt ett år siden satte Mauricio Pochettino seg ned til middag med Sir Alex Ferguson på en sjømatrestaurant i London. I to timer drakk de vin og pratet om fotball.

– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse, sa Pochettino.

Ferguson

LAGBYGGER: Tidligere Manchester United-manager Sir Alex Ferguson.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Ferguson var Pochettinos store inspirasjon da han startet som trener for Espanyol i 2009. I tillegg til den offensive spillestilen beundret Pochettino hvordan skotten bygget lagene sine rundt unge spillere.

Så Tottenham-sjefen spurte nok om råd. Kanskje svarte Ferguson at det var talentutvikling som bygget opp Manchester United-laget som vant trippelen i 1999.

Og kanskje la han til at samme oppskrift har skapt flere av tidenes største lag.

Revolusjon i Amsterdam

Historien viser nemlig at spesielle ting kan skje når en gruppe spillere holder sammen i lang tid.

Ajax vant Europacupen tre ganger på rad mellom 1971 og 1973, med revolusjonerende «Totalfotball», som krevde mye av spillerne. De mestret stilen, delvis fordi mange av dem hadde vært i klubben lenge og kjente hverandre så godt.

Ikke alle var jevnaldrende, men både Johan Cruyff, Sjaak Swart og Piet Keizer startet i Ajax-akademiet på 1950-tallet. Samtlige hadde debutert innen 1965, sammen med Wim Suurbier. De fire ble med frem til 1973, og tre av dem er i dag på topp-fem-listen over antall kamper for Ajax.

Sammen med forsterkninger på slutten av 60-tallet skapte de et av historiens beste klubblag.

Cruyff

GIGANT: Her holder Johan Cruyff Europacup-trofeet fra 1972 etter å ha slått Inter Milan 2-0 i finalen.

Foto: STAFF / Afp

Baresis forsvarsmur

Så har man det som sannsynligvis er tidenes beste forsvarsrekke: Mauro Tassotti, Franco Baresi, Alessandro Costacurta og Paolo Maldini.

De fire dannet grunnmuren da AC Milan vant Europacupen i 1989, 1990 og 1994, samt Serie A i 1988, 1992, 1993, 1994, 1996. Både Baresi, Costacurta og Maldini hadde vært i akademiet siden 70-tallet, mens Tassotti kom fra Lazio i 1980.

De hadde altså spilt sammen i sju år før suksessen virkelig startet.

Real Madrid er kjent for sine galácticos, men et av deres mest sagnomsuste lag, kalt La Quinta del Buitre, var anført av fem spillere fra akademiet: Emilio Butragueño, Sanchís, Rafael Martín Vázquez, Míchel og Miguel Pardeza. Sammen vant de fem strake ligatitler fra 1986 til 1990.

Glem heller ikke Barcelona under Pep Guardiola. Treneren gjorde sitt, men nøkkelen var at en stor gruppe akademiprodukter spilte på førstelaget samtidig: Sergio Busquets, Carles Puyol, Lionel Messi, Xavi, Pedro, Gerard Piqué, Victor Valdés og Andres Iniesta.

Alle disse legendariske lagene har vært basert på ungdomsarbeid.

Barcelona

SAMKJØRTE: Her er det fryktede Barcelona-laget før møtet med Real Madrid i april 2011. Bare Daniel Alves, David Villa og Adriano Correia hadde ikke vært en del av Barcelona-akademiet.

Foto: ANDRES KUDACKI / Ap

Den beste klassen

Samme prinsipp har vært grunnlaget for Fergusons karriere. Da han trente St. Mirren og Aberdeen i Skottland, etablerte han lokale kontaktnettverk, flerdoblet antallet speidere og kjørte milevis for å se talenter i aksjon.

Det samme gjaldt da han ankom United i 1986. Innen 1992 hadde han hentet seks unggutter til akademiet ved navn David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt, Gary Neville og Phil Neville.

Innen 1998 hadde de dannet kjernen i laget som vant engelsk fotballs eneste trippel. De var i midten av 20-årene, men hadde spilt sammen i sju år.

Den stammen ga United eventyrlig suksess helt til sistemann, Giggs, la skoene på hyllen i 2014.

«The Class of ‘92» vil forbli et prakteksempel på hva satsning på talenter kan føre til.

I Fergies fotspor

Så det er ikke rart Pochettino har latt seg inspirere. Nylig brukte han talentutviklingen bak det United-laget som et referansepunkt.

– Det skapte ryggraden i et lag som vant alt. Dette er et godt eksempel for meg, sa han.

Han har prøvd å gjøre noe lignende. Allerede i Espanyol ga Pochettino flere unggutter debuter. I Southampton forbedret han spillere som Luke Shaw, Morgan Schneiderlin, Adam Lallana og Nathaniel Clyne.

Luke Shaw

TIL UNITED: Luke Shaw var en av flere Southampton-spillere som blomstret under Mauricio Pochettino og ble solgt videre.

Foto: OLI SCARFF / AFP

Da han ankom Tottenham i 2014, hadde klubben lenge satset ungt og britisk. Kyle Walker hadde blitt Premier Leagues unge spiller i 2012, og Gareth Bale det samme i 2013.

Men det fantes ingen større gruppe talenter. Det ønsket Pochettino å endre.

Opp, opp, opp

Så han kastet ut en rekke etablerte spillere og erstattet dem med sultne unggutter. Siden det har Harry Kane (2015) og Dele Alli (2016, 2017) blitt årets unge spillere.

Men nå har Spurs også flere unge profiler samtidig. Blant de som har vært der siden Pochettinos ankomst, finner vi Walker (26), Danny Rose (26), Eric Dier (23), Christian Eriksen (25), Ben Davies (24) og Kane (23). Ett år senere kom Alli (21), Son Heung-min (24).

Dette er en gruppe som har vokst sammen i to-tre år. Og resultatene har vokst sammen med dem.

Faktisk har fremgangen vært konstant. Spurs kom på femteplass i 2015, sloss med Leicester om tittelen i fjor, og legger nå press på lederne Chelsea. Deres 74 poeng er deres beste fangst siden Premier League ble dannet i 1992 – og det gjenstår ennå fem kamper.

Her er videre tall som gjenspeiler veksten (i rekkefølge 2014/15, 2015/16, 2016/17):

 • Poeng per kamp: 1,68,1,84, 2,24.
 • Mål per kamp: 1,53,1,82, 2,09.
 • Mål imot per kamp: 1,39, 0,92, 0,67.

Alle pilene peker oppover. Underveis har stallen også blitt sterkere mentalt.

– Vi er klare til å slåss denne sesongen. Neste sesong kommer vi til å bli enda bedre, sa Pochettino onsdag, etter lagets åttende strake ligaseier.

Vertonghen

MØTES IGJEN: Søndag er det duket for et nytt London-derby mellom Arsenal og Tottenham. Nå sitter imidlertid Spurs i førersetet.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Rom for vekst

Dette er «Ferguson-effekten» i full sving; en sammensveiset gruppe talenter som modnes sammen og som når sitt potensial samtidig.

Dette vil sette Spurs i en egen situasjon i sommer. Mens lag som Manchester City og United søker forsterkninger utenfra, har Pochettino løsningene sine internt. Spurs kan konsentrere seg om å utvikle det de har.

Denne sesongen har fremgangen skjedd uavhengig av fjorårets kjøp. Kun Victor Wanyama har slått til, mens Vincent Janssen og Mousa Sissoko har floppet totalt.

Pochettino er i ferd med å få lønn for strevet. Kjernen av laget er i konstant utvikling, og ingen av stallens utespillere er over 30 år.

Det er nok en stund igjen før toppen er nådd.

Siste nytt

 • Syk Ingebrigtsen dropper løp

  Jakob Ingebrigtsen stiller ikke til starte i det 10 km lange gateløpet Hytteplanmila lørdag. Gjert Ingebrigtsen bekrefter fredag overfor NRK at europamesteren på 1500 og 5000 meter sliter med forkjølelse. Derimot stiller brødrene Henrik og Filip til start. Søndag reiser alle tre til Flagstaff, Arizona, på høydesamling.

  Jakob Ingebrigtsen i Ostrava
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Håndballens superstjerne mister VM

  Ifølge avisen L'Equipe ser Nikola Karabatic ut til å miste håndball-VM i januar. Den franske storavisen mener å vite at Karabatic skal opereres i foten fredag og blir borte fra spill i fire måneder. Dette kan føre til at PSG-spilleren ikke kommer til å spille i mesterskapet i Danmark og Tyskland 10. til 27. januar.

  HANDBALL-GOLDEN-LEAGUE-FRA-NOR
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Norge til kvartfinalen i mixed-VM

  Norge slo Ungarn 8-1 i den siste gruppespillkampen og er klar for kvartfinalen i mixed-VM i curling i Kelowna i Canada. Kvartfinalen spilles natt til lørdag norsk tid, og det er ikke klart hvem som blir Norges motstander. Seieren over Ungarn var Norges sjette av sju mulige i mesterskapet

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag