Hopp til innhold

Fikk OL-plassen til tvillingsøsteren: – Et unikt eksempel på fair play

SOTSJI (NRK.no): Da amerikanske Lanny Barnes (31) plutselig ble syk under uttaksrennene til OL bestemte tvillingsøsteren Tracy (31) seg for å gi OL-plassen til sin uheldige søster og bestevenn. Nå har Lanny bestemt seg for å gi en eventuell OL-medalje til søsteren som takk for at hun ofret seg.

Lanny Barnes

Amerikanske Lanny Barnes er klar for fredagens 15 kilometer. På tribunen sitter da hennes tvillingsøster som ga sin OL-plass til Lanny.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

  • Følg kvinnenes normaldistanse (15 km) og chat med Liv Grete Skjelbreid Poirée fra kl 15.00 her!

NRK møter den OL-uttatte søsteren under trening på OL-stadion i fjellene utenfor Sotsji. Etter en rolig økt med flere skytinger stiller Lanny Barnes fra Durango i Colorado gladelig opp til intervju for å fortelle den uvanlige historien.

– Det var veldig emosjonelt da skjedde, sier hun og tenker tilbake på IBU-cupen i italienske Ridnaun i begynnelsen av januar.

Lanny Barnes

Lanny Barnes under trening på OL-stadion tidligere denne uken.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Landslagsledelsen hadde bestemt seg for å kjøre et amerikansk uttak etter de fire rennene i Italia der de med best resultat ville få OL-plass. Få dager før det første rennet ble 31 år gamle Lanny slått ut av en kraftig forkjølelse.

– Jeg var sengeliggende med feber, forteller hun.

Litt bedre enn søsteren

Tvillingsøsteren var imidlertid frisk og gikk alle fire rennene. Mens feberen herjet i kroppen så Lanny OL-plassen forsvinne i det fjerne. Hun bestemte seg derfor for å prøve og gå ett renn.

– Men det gjorde bare ting verre. Jeg var helt utslått etterpå, sier hun.

Dermed ble det en enkel avgjørelse for landslagsledelsen. Tracy vant kampen mot tvillingsøsteren om den siste OL-plassen.

Men Tracy var alt annet enn glad. Hun mente at søsteren hadde større mulighet til å gjøre det bra i OL og hadde ikke samvittighet til å ta plassen hennes. Ifølge landslagstrener Jonne Kähkönen har de to alltid vært jevngode, men denne sesongen har Lanny vært et lite hestehode foran søsteren.

– Du gjør det for meg

– Etter rennene i Ridnaun pleier alltid Tracy og jeg å jogge en rolig tur i fjellene, det var da hun fortalte meg det, sier Lanny.

– Det ble veldig mange følelser for oss begge.

Skiskytteren som nå er i sitt tredje OL forteller at de diskuterte mye frem og tilbake om hva som var riktig. Ifølge treneren er de to som erteris og har fulgt hverandre i tykt og tynt gjennom 31 år. Lanny selv fortelle at de er hverandres viktigste støttespillere.

Jonne Kähkönen

Landslagstrener for de amerikanske skiskytterkvinnene, Jonne Kähkönen, mener det Tracy Barnes har gjort er fair play.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Først følte jeg at det ble feil. Det var tross alt Tracy som hadde kvalifisert seg. Dette var hennes sjanse og hun fortjente å gå, men hun var veldig tydelig på at hun ville at jeg skulle reise. «Du gjør dette for meg» sa hun. Til slutt gikk jeg med på det.

Overrasket treneren

Ifølge Lanny har hun blitt kontaktet av mange medier i USA som vil fortelle historien til de to tvillingene fra byen Durango sør i Colorado.

– Først så følte jeg det ble helt feil å ta plassen til Tracy. Hun hadde jo gjort seg fortjent til den og fortjente å gå i OL. Dette ville være hennes sjanse. Vi diskurte det hele veldig lenge og Tracy sa «Du gjør dette for meg». Til slutt gikk jeg med på det og sa «Ok, jeg gjør det for deg», forteller Tracy.

Siden det var de to søstrene det sto mellom var det ikke noen formelle problemer med at de byttet seg imellom.

Landslagstreneren innrømmer at han ble tatt litt på senga, men hevder han raskt gikk med på byttet.

– Jeg ble overrasket, men det ga tross alt mening siden Lanny har vært litt foran denne sesongen, sier Kähkönen til NRK.

– Dette er et unikt eksempel på fair play, legger han til.

Søsteren på tribunen

Tvillingsøster Tracy kom til Sotsji torsdag og skal følge Lanny fra tribunen på fredagens 15 kilometer.

– Jeg gjør det alltid bedre når Tracy er til stede så det er stort at hun kommer. Vi har alltid trent sammen og støttet hverandre, sier Lanny.

31-åringen regner med at dette blir hennes siste OL. 15-kilometeren blir hennes første OL-konkurranse i Sotsji, og kanskje den siste. Uttaket for de neste rennene er foreløpig ikke gjort.

– Målet mitt er å forbedre 23.-plassen fra Vancouver, sier hun.

Frem til lørdagens sprint da Susan Dunklee gikk inn til 14.-plass var Lanny Barnes’ prestasjon i Vancouver tidenes beste OL-resultat av en kvinnelige amerikansk skiskytter.

Dersom det skulle gå over all forventning og Barnes tar medalje fredag har hun tidligere fortalt britiske Telegraph at hun ikke er i tvil om hva hun skal gjøre med den.

– Den skal jeg gi til Tracy, sier hun.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal