Hopp til innhold

FIS langet ut mot Vikersund - så ble hoppbakken vraket denne sesongen

ZÜRICH/OSLO (NRK) Tonen mellom norske ledere og toppene i Det internasjonale skiforbundet om Vikersunds skjebne har tidvis vært knallhard. Nå er dommen klar: Bakken blir tatt av terminlisten for kommende hoppsesong.

Vikersundbakken.

MANGLER SERTIFIKAT: Verdens største hoppbakke mangler fortsatt papiret som gjør at det er lov til å arrangere hopprenn i den.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det bekrefter Ståle Villumstad, arrangementsansvarlig for hopp i Norges Skiforbund, til NRK i 15.30-tiden i Zürich fredag.

Men alt håp er ikke ute. Villumstad understreker at det har skjedd før at en bakke har kommet inn igjen på programmet i løpet av sesongen og et slikt arbeid starter for Vikersunds del nå.

Les også: Her er detaljene for Vikersunds bakkeproblemer

Til angrep på Vikersund

For i dag skulle hoppkomiteen i FIS avgjøre det hele. Vikersund har ikke fått såkalt sertifikat, eller lisens, for kommende verdenscupsesong på grunn av mangler med bakken.

Før det ble landet på å ta bakken av terminlisten, ble det også full krangel og utsettelse på møterommet, hvor NRK var til stede. Bertil Pålsrud, som er norsk representant i FIS’ hoppkomité, avbrøt Hans-Martin Renns presentasjon. Renn er leder av FIS’ bakkekomité, som skal gi sin anbefaling om hvorvidt Vikersund egner seg som konkurransedestinasjon.

– Jeg er ikke villig til å gjøre en inspeksjon i siste minutt som i fjor. Vikersund får ikke sertifikat, slo Renn fast etter avbrytelsen.

– Jeg er forvirret, repliserte Pålsrud.

Deretter la ikke Hans-Martin Renn noe imellom. Han var forbannet på Vikersund og eierne.

– Vi lager reglene. Vi er ikke eiernes slaver. Jeg er ikke fornøyd med situasjonen. Vi kan ikke utstede sertifikater i siste minutt hvert år. Jeg er ansvarlig for sikkerheten i bakken og jeg kan ikke akseptere dette, sa Renn under møtet.

HOPPKALENDER

IKKE PÅ LISTA: 16. og 17. mars skulle det ha vært renn i Vikersund. I stedet er det blanke felter i terminlista.

Foto: FIS

Ba om ekstraordinært møte

RAW AIR finalen Vikersundbakken.

FIS-TOPP: Renndirektør Walter Hofer, her fra Raw Air i Vikersund i mars i år.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

FIS’ mektige renndirektør i hopp, Walter Hofer, brøt inn underveis og meldte at «saken går tilbake til sub-comitee (underkomité) og de diskuterer det på sitt neste møte».

Fra norsk hold ble det deretter gjort et poeng ut av at denne komiteen ikke har møte før neste år. Pålsrud oppfordret derfor til at komiteen skulle møtes til ekstraordinært møte for å konkludere i saken. Men nå har FIS altså landet på at Vikersund er tatt av kalenderen.

– Arrogante

Renn møter NRK under den dramatiske fredagen. Han er i harnisk over oppførselen fra norsk hold.

– De har vært arrogante, sier han.

– De har hatt flere måneder på å ta kontakt med meg, forbedre og utbedre dette. I kjent Vikersund-stil, og det virker som om det er en strategi fra deres side, det er å komme i siste liten, sier Renn - og understreker at han er lei av situasjonen.

– Jeg orker ikke at utøvere og trenere skal fortelle meg at vi har et problem med bakken. Min signatur står på sertifikatet og det er jeg som får problemer, sier han.

Derfor er Vikersund i trøbbel

Bakgrunnen for Vikersunds problemer er at bakken, sammen med Lillehammer og Trondheim, stod uten gyldig sertifikat for kommende sesong. For de to sistnevnte så det hele tiden lyst ut, mens situasjonen var atskillig mindre oversiktlig for Vikersund.

De fikk – til tross for at problemene med bakken ikke var rettet opp – karret seg med på terminlista i verdenscupen for 2018/2019. Blant annet må man endre bakkeprofilen. Det har blitt krevd en høyere svevkurve.

Løsningen til Vikersund var å skave av en meter masse på kulen, men det var ikke mulig å gjøre, forklarte Torgeir Nordby, det norske innslaget i bakkekomiteen, til NRK for bare to dager siden. I tilegg ønsket FIS endringer i utkjøringen i verdensrekordbakken. Selv om det ble testet løsninger, står bakken uforandret og bakkekomiteen er misfornøyd.

Nå som Vikersund ryker ut som konkurransedestinasjon betyr det altså at avslutningen på Norges storsatsing Raw Air strykes.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal