Normal

Russerne slakter folkehelten: – Denne invaliden har bragt skam over oss

SOTSJI (NRK.no): Jevgenij Plusjenko (31) går inn i skøytehistorien som en av tidenes kunstløpere. Men i russernes øyne har hans siste beslutning blitt en stygg skamplett på CVen.

Jevgeni Plusjenko

Jevgenij Plusjenko tar seg til ryggen, hvor han har lagt inn en kunstig ryggvirvel. Den legendariske russeren greide ikke takle smertene, og måtte trekke seg fra OL.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Plusjenko

Et av OLs mest dramatiske øyeblikk så langt: Jevgenij Plusjenko trasker bort til sekretariatet og trekker seg fra herrenes individuelle konkurranse i kunstløp.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Sekundene da Jevgenij Plusjenko skøytet bort til sekretariatet kan bli stående som det tyngste øyeblikk for Russland i hele Sotsji-OL.

En hel nasjon ventet på heltens avgjørelse - og han tok den avgjørelsen de fryktet.

Den tredoble verdensmesteren, den store stjernen i vinter-OLs største TV-idrett, trakk seg fra den individuelle konkurransen foran sjokkerte hjemmesupportere og konkurrenter.

– Det opprørte meg. Han er en stor, stor legende, og jeg synes synd på ham, sier den filipinske kunstløperen Michael Christian Martinez til NRK.no.

– Jeg gråt nesten

Plusjenkos rygg var for vond til at 31-åringen greide å gjennomføre kortprogrammet.

– Jeg synes synd på fansen min, jeg synes synd på alle. Men jeg prøvde - jeg prøvde helt til slutten. Jeg gråt nesten, for det er så vondt, tro meg. Dette er slutten på karrieren min, sa en tydelig preget Plusjenko i et intervju med NBC.

Mannen med den karakteristiske hockey-sveisen har gitt russerne tre VM-gull og fire OL-medaljer. I løpet av sine 16 år i toppen ble han kjent som en av verdens mest elegante mennesker på is. Han var en showmann på godt og vondt, men hadde uten tvil stil på isen.

Blir totalslaktet i hjemlandet

Men hyllesten av Plusjenko uteblir. I stedet vekker Putins favoritt harme i hele fedrelandet dagen etter den brå slutten.

– Vi pleide alltid å konkurrere med smerter, sier Plusjenkos gamle rival Aleksej Jagudin til nyhetsbyrået R-Sport, ifølge FOX.

– Jeg støtter folk som ikke gir seg før det er slutt, fortsetter OL-vinneren fra 2002 - med klar hentydning til at hans gamle rival gjorde det motsatte.

Jagudin er langtfra alene. En rekke idrettspersonligheter og politikere i Russland har gått hardt ut mot den legendariske løperen fra St. Petersburg. Flere mener at han burde trosset smertene.

– Man må greie å lide seg gjennom smertene, for landets ære, skriver parlamentsmedlemmet Igor Lebedev på Twitter.

– Vår utøvers store karriere sluttet i en menneskelig tragedie, skrev Sovjetskij Sport på førstesiden, ifølge NTB.

Plusjenko

Jevgenij Plusjenko er en av verdens mest elegante på is på sitt beste. Her er han med på den russiske gullmedaljen for lag i Sotsji.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Mener unggutt burde fått sjansen

Årsaken til raseriet er at 31 år gamle Plusjenko tok OL-plassen til 18-åringen Maxim Kovtun. Plusjenko opererte ryggen for et år siden, og ble slått av den talentfulle unggutten i det russiske mesterskapet.

Russland hadde bare plass til én mannlig kunstløper i OL - og til tross for den usikre formen og den vonde ryggen fikk Plusjenko plassen etter et uttak foran lukkede tribuner.

– Det var et beklagelig skue. Feststemningen i hallen forsvant det øyeblikk Plusjenko trakk seg. Det var ikke særlig sportslig gjort av ham, sa den legendariske kunstløperen Jirina Rodnina til Sovjetskij Sport.

Den omstridte politikeren Vladimir Zjirinovskij kaller Plusjenko en «invalid».

– Dette er ikke en arena for syke, det er olympiske leker. Kovtun ble skjøvet til side, mens denne invalide brakte skam over oss, sier han til avisa.

Kona: – Noe forferdelig kunne ha skjedd

Mediestormen har blitt så stor at kona har gått ut og forsvart Plusjenko.

– Han har fått satt inn en kunstig virvel i ryggraden sin. Hvis han hadde skøytet i dag, kunne noe helt forferdelig ha skjedd. Han har gjort alt han kunne i disse lekene, sier Jana Rudkovskaja ifølge NBC.

Plusjenko var med på Russlands gull i lagkonkurransen tidligere i lekene.

– Jeg er et vanlig menneske, ikke en robot. Jeg prøvde mitt beste. Jeg prøvde helt til slutten, sier han selv.

– Jeg synes synd på ham

Plusjenko

Plusjenko ble omtalt som et vidunderbarn da han slo gjennom. Her tar han en Bielmann-piruett som 16-åring.

Foto: TORU YAMANAKA / AFP

Da NRK.no var innom den flotte ishallen Iceberg Skating Palace på fredag, var Plusjenko ingen steder å se. Utøverne ville ikke blande seg inn i kontroversene rundt kollegaen, for den elegante russeren var et forbilde for mange av dem.

– Han er en veldig stor legende, for han tok medalje i sitt fjerde OL på rad. Han har vært med så lenge, og jeg vet at han har ventet lenge på OL på hjemmebane. Jeg synes litt synd på ham, sier den 17 år gamle konkurrenten Michael Christian Martinez til NRK.no.

– Han var det store idolet mitt da jeg var liten. Han er en av de største show-mennene skøyteverden har hatt, sier den amerikanske gullkandidaten Patrick Chan til NBC.

En av tidenes største

Hyllest i hjemlandet eller ikke - Plusjenko går inn i historiebøkene som en fantastisk skøyteløper.

NRK.no kåret ham til den tredje største stjernen i vinter-OL for et par uker siden, og det var mange triste russiske tilskuere utenfor den spektakulære kunstløphallen på fredag.

Russeren vant ti strake nasjonale mesterskap før han ble slått denne sesongen, og han tok syv EM-titler - det hele med en holdning og attitude som om han eide verden.

– Allerede tidlig i karrieren gjorde han ting som ingen hadde sett før. Han gjorde en Beilmann (piruett hvor man holder skøyten bak hodet, journ.anm.) da han var 15, og han bare lekte seg med triple og firedoble rotasjoner veldig tidlig. Han var et vidunderbarn, sier Paul Wylie, sølvvinneren fra 1992, til NBC.

Siste nytt

 • Alex Ferguson tilbake på tribunen

  Sir Alex Ferguson kommer i dag til å være tilbake på Old Trafford for første gang, etter at han ble operert for hjerneblødning tidligere i år. United-legenden skal bli hedret i forbindelse med kampen mot Wolverhampton senere i dag.

  Laster Twitter-innhold
 • Zlatan åpner for Malmö-comeback

  Zlatan Ibrahimovic har gjort stor suksess i LA Galaxy siden han kom dit i vår. 36-åringen sier i et intervju med Calle Schulmann at det er ett trofé han savner, og at han har fått et tilbud fra Malmö.

  – De vil ha meg hjem, og vil at jeg skal avslutte karrieren der.

  MLS Red Bulls Galaxy Soccer
  Foto: Chris Carlson / AP
 • Olsbu Røiseland vant NM i sprint

  Marte Olsbu vant sprinten på rulleskiskytings-NM på Gautefall. Hun hadde to bom på liggende skyting, mens det ble fullt hus på stående. 2. plassen gikk til Tiril Eckhoff, som hadde to bom på begge skytingene. Thekla Brun-Lie tok tredjeplassen.

  Marte Olsbu NM Gautefall
  Foto: Norges Skiskytterforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
4-4-2 med Schau og Aune
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
VM hestesport: Kjøring: maraton
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Odd - Vålerenga
VM hestesport: kjøring, maraton