NRK Meny
Normal

Full klaff for Button i Australia

Et tidlig skifte til tørrværsdekk ga full utbetaling for Jenson Button, som kjørte inn til seier i Australias Grand Prix i formel 1.

Jenson Button

Jenson Button gamblet med et tidlig depotbesøk og fikk gull gevinst med seier i Australias Grand Prix.

Foto: Scott Wensley / Scanpix/Reuters

Dermed tok den regjerende verdensmesteren sin første seier for sitt nye lag McLaren-Mercedes.

Button profitterte også på at Red Bull-føreren Sebastian Vettel ble rammet av bremsesvikt mens han ledet midtveis i løpet.

Han overtok ledelsen og styrte inn til seier 12 sekunder foran Renault-fører Robert Kubica. Felipe Massa i Ferrari ble nummer tre.

Den andre Ferrari-føreren Fernando Alonso ble nummer fire og forsvarte ledelsen i VM-sammendraget. Han har 37 poeng og følges av Massa (33) og Button (31).

(artikkelen fortsetter under)

Jenson Button

Jenson Button på vei mot seier i Australias Grand Prix i formel 1.

Foto: David Callow / Scanpix/AP

Ba om å få bytte tidlig

Banen var glatt da løpet startet etter lett regnvær tidligere på dagen. Button kjørte likevel i depot allerede på 6. runde og byttet til tørrværsdekk.

- Jeg ba om å få bytte tidlig fordi jeg trodde det var lurt, men rett etter byttet føltes det som jeg hadde gjort en katastrofal feil. Det var så vått på innkjørselen til depot, og på den første runden etter skiftet hadde jeg altfor dårlig veigrep, sa Button.

Det tidlige depotbesøket ble hans eneste i løpet. På den 26. av de 58 rundene kjørte Vettel av banen, og dermed var Button i ledelse for godt.

- Snart fant jeg en rytme. Jeg kjørte på de tørre delene av banen og klarte å presse ganske hardt. Så var det bare å plukke konkurrenter etter hvert som de kjørte i depot for å bytte. Jeg hadde en god følelse, for da det var deres tur til å lete etter delene av banen hvor det var godt veigrep, visste jeg det allerede.

Dagen var ikke like god for Buttons lagkamerat Lewis Hamilton, som tidligere i uken fikk en fartsbot etter å ha blitt stoppet av politiet. Søndag ble han kalt i depot av lagledelsen da han kjempet om 2. plass. Han endte som nummer seks.

- Vi kunne fått dobbeltseier. Jeg ønsket å fullføre uten det depotbesøket, sa Hamilton.

(artikkelen fortsetter under)

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton ble kalt inn i depotet og mistet 2. plassen.

Foto: Scott Wensley / Scanpix/Reuters

Dramatikk

Løpet var langt mer begivenhetsrikt enn den heller kjedelige sesongåpningen i Bahrain for to uker siden. Bare 14 biler fullførte, og sikkerhetsbilen var ute allerede etter en kaotisk åpningsrunde der løpet tok slutt for tre biler. Dessuten snurret Alonso etter nærkontakt med Button og Michael Schumacher i første sving.

- Starten var ikke perfekt. Jeg var borti Fernando (Alonso) i første sving, og det kostet oss begge mye tid, sa Schumacher.

Schumacher måtte i depot for å bytte en skadd frontvinge, og den sjudoble verdensmesteren var aldri med i tetstriden etter det. Han endte på 10. plass.

- Bilen gikk iallfall raskere i dag, sa Schumacher.

Lewis Hamilton og Michael Schumacher

Lewis Hamilton og Michael Schumacher hadde en liten tur utenfor banen.

Foto: Daniel Munoz / Scanpix/Reuters

Siste nytt

 • Tapte på overtid

  Norge tapte ishockey-kampen mot Russland i kveld 3-4. Nordmennene kjempet godt, men tapte kampen på overtid etter Vladimir Tkachyov sin scoring. Russland stilte med et redusert lag, men spilte likevel med mange gode spillere i Hamar.

  thoresen
 • Klar for USA

  Jørgen Skjelvik er klar for fotballklubben LA Galaxy, Det melder klubben selv på twitter. Skjelvik forlater dermed Rosenborg, som må finne en erstatter før neste sesong.

  Jørgen Skjelvik
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Bjørnsen til EM-finale på 100 meter

  Susann Bjørnsen er klar for finalen på 100 meter medley under kortbane-EM i svømming i København. Hun satte personlig rekord med 59,65 i semifinalen torsdag. Bjørnsen var langt framme etter butterfly, men falt tilbake til sjetteplass etter ryggsvømmingen.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup fristil: Skicross
V-cup fristil: Skicross
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
V-cup alpint: Super-G menn
Best i verden: Kupper'n
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
EM svømming