Hopp til innhold

Full VM-forvirring rundt smittevei: – En alvorlig situasjon

Fem dager før VM i friidrett starter, er fire av tolv i støtteapparatet koronasmittet. Norges Friidrettsforbund kan ikke svare på hvorfor ingen utøvere er smittet.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

USIKKER: – Vet vi ikke hvor smitten kommer fra, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Friidrettsforbund, Morten Olsen. Her sammen med Gjert Ingebrigtsen under VM i Doha i 2019. Sistnevnte reiser ikke til årets VM.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det er høyt trykk her. Vi vet ikke om det er internt eller ekstern. Vet vi ikke hvor smitten kommer fra, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Friidrettsforbund, Morten Olsen, til NRK.

Han er på plass i Berkeley i California, der de norske utøverne gjør de siste forberedelsen før VM starter i Eugene lørdag. Søndag kom det fjerde smittetilfellet i støtteapparatet siden fredag.

Ingen utøvere har imidlertid til nå testet positiv, men Olsen har ingen god forklaring på hvorfor det kun er støtteapparatet som er rammet.

– Jeg vil tro det skyldes tilfeldigheter. Vi har det samme regime med utøver og ledere. Det kan være noe tilfeldig. Det blir som å spille lotto å skulle si hvorfor. Det har vi ikke noe godt svar på. Vi er glad for at det ikke er utøvere som er smittet, sier han.

– Tar grep

Han forteller at de har tatt grep for å unngå flere smittetilfeller.

– Det er alvorlig situasjon, som vi prøver å håndtere etter beste evne. Det er ikke en situasjon vi hadde ønsket, men samtidig er verden blitt slik at denne pandemien blir vi ikke kvitt like lett som vi trodd en stund, sier Olsen.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

TILTAK: Forbundet iverksetter nødvendige tiltak, sier lege Ove Talsnes.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Vi har iverksatt nødvendige tiltak for å redusere muligheten for videre smittespredning i troppen, sier forbundets lege Ove Talsnes i en pressemelding.

Olsen forteller at de fire som har testet positiv, har ulike sykdomsforløp, men at ingen er alvorlig syke. Forbundet vurderer fortløpende om det fremdeles vil være mulig å få med noen av til mesterskapet.

Det fungerer slik at man må levere negativ test for å få akkreditering. Folk kan bli friske igjen, sier han.

Les også Kaller seg selv hykler etter VM-uttak: – Bør kanskje passe meg

Bislett Games 2022

Vant med sykdomsfrykt

Tidligere 1500-meterløper Ingvill Måkestad Bovim har selv deltatt i en rekke mesterskap for Norge.

Hun påpeker at det alltid er en frykt for at utøvere blir syke før mesterskap og understreker at Norge har lang erfaring med å unngå smitte i mesterskap, også før koronapandemien.

– Men det er klart at de har flydd dit, og de som har vært i høyden, har flydd innad i USA. Men fraktes fra treningssted og er i busser eller sammen i biler, sier hun til NRK.

Mesternes mester, sesong 11. Ingvill Måkestad Bovim

IKKE NYTT: Ingvill Måkestad Bovim mener det ikke er spesielt for koronapandemien at utøverne ønsker å unngå sykdom.

Foto: Stipe Surac / Rubicon TV/NRK

– Påvirker dette de norske negativt?

– Jeg tror ikke det. Det er likt for alle. Det er ikke slik at det er noe som er minus for de norske. Man forholder seg til tiltak og man lever som normalt, så tror jeg det ikke er noen ytterligere risiko for at det påvirker prestasjonen. Det er man vant med, sier Bovim.

– Men man må unngå å bli syk.

– Ikke naive

Den norske troppen reiste med tolv personer i støtteapparatet. Det betyr at en tredel nå har testet positiv.

Fire ute er fire minus, men vi har jobbet for å erstatte de rollene så godt som mulig, så vi ivaretar utøverne behov så mye som mulig. Vi greier å løse det innenfor rammene vi har med bemanning, sier Olsen.

Hva gjør dere om det kommer flere tilfeller?

– Vi har diskutert scenarioer som kan oppstå, vi er ikke naive. Men nok en gang føler vi at vi skal klare det. På en måte kan en leder fungere fra hotellrom, men med trener er det verre. Ikke nødvendigvis slik at alle de som er smittet ikke kan gjøre noe.

– Kan det være aktuelt å sende over erstattere?

– Per nå har vi ikke planlagt å gjøre store grep, svarer han.

Måkestad Bovim tror heller ikke det er noen stor krise at flere i støtteapparatet er satt ut av spill.

På treningsleir har man en fysio på tolv utøvere, så det ordner seg. Jeg tror det ikke er noe problem om fire-fem eller seks er ute, sier hun.

VM i amerikanske Eugene starter førstkommende fredag 15. juli og varer til 24. juli. Mesterskapet følger du på NRKs plattformer.

Les også «Alene» til mesterskap for første gang: – Har veldig enkle krav

Jakob Ingebrigtsen

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal