Hopp til innhold

Full forvirring og totalt kaos

Mandag er åpningsseremonien for matchen mellom Veselin Topalov og Gata Kamsky. Men det er ikke så enkelt som det høres ut.

Sjakk
Foto: www.colourbox.com

NRK Sjakk vil gjøre nok et fortvilet forsøk på å forklare hvordan man kommer frem til en verdensmester i sjakk. Det er nemlig ingen enkel sak.

Vårt utgangspunkt er altså matchen mellom Topalov og Kamsky som starter på mandag. Seierherren vinner retten til å spille en VM-match mot verdensmester Anand. Dette er altså noe så greit som en slags semifinale i VM.

Tungrodd vei

Men ingen sjakk match uten full forvirring! For det første har det vært en lang og merkelig saga for å bestemme hvem som i det hele tatt skulle stille til start i denne matchen, og om den i det hele tatt ville bli spilt.

Veselin Topalov

Sluggeren fra Bulgaria – Veselin Topalov

Foto: MERGEN BEMINOV / AP

For å si det enkelt kvalifiserte Kamsky seg ved å vinne en cup-turnering i 2007. Topalov kvalifiserte seg nærmest ved arv. Da han ikke kunne delta i den pågående kvalifiseringen, så fikk han et gratis innpass, for å gjøre en svært lang og innviklet historie kort.

Når det så var fastslått hvem som skulle spille, så begynte en endeløs krangling om hvor, når og ikke minst for hvor mye de skulle spille. Spørsmålene har haglet i over ett år, og svarene har vært mange og sprikende.

Hvordan burde sjakk VM vært avviklet? Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Som vanlig har det internasjonale sjakkforbundet FIDE bidratt til kaoset. De annonserte i april at matchen skulle spilles i Ukraina, og at premiepotten var på småpene 750 000 dollar. Så viste deg seg at ingen hadde stilt noen garanti for beløpet, og korthuset raste sammen.

Fryktet for sitt liv

For å få fortgang i prosessen forsøkte FIDE deretter å presse spillerne til å skrive under på en kontrakt på at de ville spille matchen. Dette ble vanskelig, siden ingen viste når og hvor matchen skulle spilles, heller ikke hva premiene ble.

Gata Kamsky

Gata Kamsky i dyp konsentrasjon.

Foto: VALENTINA PETROVA / AFP

Kamsky uttrykte i overkant sterk missnøye med FIDEs behandling av saken, og i en pressemelding utsendt av hans far heter det:

- Det er klart at FIDE har det direkte ansvaret for å organisere denne matchen. Likevel virker det som om de forsøker å dytte ansvaret over på spillerne. Jeg antar i at slike usikre tider, så bør Gata frykte for sitt liv. Ingen person- intet problem.

Etter svært mye frem og tilbake så spiller man altså nå i Sofia, for 250 000 dollar.

Om du ikke synes dette er forvirrende nok, så har vi også tidligere omtalt VM-syklusene!

Flere sykluser

Men er forvirringen over bare fordi man endelig får spilt? Ikke helt. Det gjenstår fortsatt å begripe resten av VM-syklusen.

Topalov og Kamsky spiller altså om retten til å møte regjerende verdensmester Viswanathan Anand i en duell om verdensmestertittelen.

Samtidig pågår en annen VM-syklus, hvor spillerne konkurrerer om retten til å spille mot vinneren av den fremtidige matchen mellom Anand og vinneren av Topalov-Kamsky.

Om du ikke har ramlet av ennå, så kan vi tilføye at det internasjonale sjakkforbundet FIDE også har forandret reglene for syklusen under veis. Dette førte bl.a til at Magnus Carlsen trakk seg fra hele VM-sirkuset før jul.

Carlsen trekker seg fra VM-kvaliken

Far til Magnus Carlsen, Henrik, forklarte regler og forløp til NRK Sjakk etter at sønnen trakk seg fra VM-syklusen.

Hør intervjuet med Henrik Carlsen her!

Det enkleste er vel bare å konsentrere seg om at to gode sjakkspillere møtes til dyst, og at vi i ukene fremmover helt sikkert vil få mye så mye god sjakk!

NRK Sjakk vil følge matchen i de kommende ukene.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal