Full forvirring og totalt kaos

Mandag er åpningsseremonien for matchen mellom Veselin Topalov og Gata Kamsky. Men det er ikke så enkelt som det høres ut.

Sjakk
Foto: www.colourbox.com

NRK Sjakk vil gjøre nok et fortvilet forsøk på å forklare hvordan man kommer frem til en verdensmester i sjakk. Det er nemlig ingen enkel sak.

Vårt utgangspunkt er altså matchen mellom Topalov og Kamsky som starter på mandag. Seierherren vinner retten til å spille en VM-match mot verdensmester Anand. Dette er altså noe så greit som en slags semifinale i VM.

Tungrodd vei

Men ingen sjakk match uten full forvirring! For det første har det vært en lang og merkelig saga for å bestemme hvem som i det hele tatt skulle stille til start i denne matchen, og om den i det hele tatt ville bli spilt.

Veselin Topalov

Sluggeren fra Bulgaria – Veselin Topalov

Foto: MERGEN BEMINOV / AP

For å si det enkelt kvalifiserte Kamsky seg ved å vinne en cup-turnering i 2007. Topalov kvalifiserte seg nærmest ved arv. Da han ikke kunne delta i den pågående kvalifiseringen, så fikk han et gratis innpass, for å gjøre en svært lang og innviklet historie kort.

Når det så var fastslått hvem som skulle spille, så begynte en endeløs krangling om hvor, når og ikke minst for hvor mye de skulle spille. Spørsmålene har haglet i over ett år, og svarene har vært mange og sprikende.

Hvordan burde sjakk VM vært avviklet? Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Som vanlig har det internasjonale sjakkforbundet FIDE bidratt til kaoset. De annonserte i april at matchen skulle spilles i Ukraina, og at premiepotten var på småpene 750 000 dollar. Så viste deg seg at ingen hadde stilt noen garanti for beløpet, og korthuset raste sammen.

Fryktet for sitt liv

For å få fortgang i prosessen forsøkte FIDE deretter å presse spillerne til å skrive under på en kontrakt på at de ville spille matchen. Dette ble vanskelig, siden ingen viste når og hvor matchen skulle spilles, heller ikke hva premiene ble.

Gata Kamsky

Gata Kamsky i dyp konsentrasjon.

Foto: VALENTINA PETROVA / AFP

Kamsky uttrykte i overkant sterk missnøye med FIDEs behandling av saken, og i en pressemelding utsendt av hans far heter det:

- Det er klart at FIDE har det direkte ansvaret for å organisere denne matchen. Likevel virker det som om de forsøker å dytte ansvaret over på spillerne. Jeg antar i at slike usikre tider, så bør Gata frykte for sitt liv. Ingen person- intet problem.

Etter svært mye frem og tilbake så spiller man altså nå i Sofia, for 250 000 dollar.

Om du ikke synes dette er forvirrende nok, så har vi også tidligere omtalt VM-syklusene!

Flere sykluser

Men er forvirringen over bare fordi man endelig får spilt? Ikke helt. Det gjenstår fortsatt å begripe resten av VM-syklusen.

Topalov og Kamsky spiller altså om retten til å møte regjerende verdensmester Viswanathan Anand i en duell om verdensmestertittelen.

Samtidig pågår en annen VM-syklus, hvor spillerne konkurrerer om retten til å spille mot vinneren av den fremtidige matchen mellom Anand og vinneren av Topalov-Kamsky.

Om du ikke har ramlet av ennå, så kan vi tilføye at det internasjonale sjakkforbundet FIDE også har forandret reglene for syklusen under veis. Dette førte bl.a til at Magnus Carlsen trakk seg fra hele VM-sirkuset før jul.

Carlsen trekker seg fra VM-kvaliken

Far til Magnus Carlsen, Henrik, forklarte regler og forløp til NRK Sjakk etter at sønnen trakk seg fra VM-syklusen.

Hør intervjuet med Henrik Carlsen her!

Det enkleste er vel bare å konsentrere seg om at to gode sjakkspillere møtes til dyst, og at vi i ukene fremmover helt sikkert vil få mye så mye god sjakk!

NRK Sjakk vil følge matchen i de kommende ukene.

Sportsnyheter

Granerud vann, Johansson frå 25. til pallplass

Robert Johanssons sistehopp i Nizhny Tagil sende han heilt til pallen. Men det var Halvor Enger Granerud som vann.

RDIWMqaXZV4

Marerittstafett for Norge – Knotten falt og fikk ikke skutt

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Karoline Knotten tok til tårene etter at hun først tapte tid på et fall på første runde, og fikk etappen forverret av store ladeproblemer på standplass.

Siste nytt

 • Sterling tilbake med mål

  Manchester City slo lørdag Fulham 2-0 hjemme etter mål av Raheem Sterling og Kevin de Bruyne.

  Sterling – som har startet på benken i to kamper på rad i Premier League – scoret allerde etter fem minutter etter målgivende fra nettopp de Bruyne, før sistnevnte selv satt et straffespark sikkert i mål etter 26 minutter.

  Dermed klatrer Manchester City til 4. plass, mens Fulham forblir på 17. plass, med sju poeng, kun ett poeng over nedrykk.

  Raheem Sterling
  Foto: ALEX LIVESEY / AFP
 • Buet under markering mot rasisme

  Fansen var tilbake på tribunene i England i helgen. I Millwalls hjemmekamp mot Derby buet hjemmefansen da spillerne markerte støtte til «Black Lives Matter».

  Helt siden fotballen returnerte i England i juni etter koronapausen har spillerne markert sin støtte i kampen mot rasisme.

  Da fansen for første gang var tilbake igjen lørdag, buet Millwall-fansen i øyeblikket spillerne gikk ned på kne.

  Millwall
  Foto: Andrew Couldridge / AFP
 • Snøvær utsetter Mowinckel-comeback

  Ragnhild Mowinckel må vente på sitt første verdenscuprenn på godt over halvannet år. Begge helgens super-G-renn i Sveits er nå avlyst.

  Juryen avgjorde i morgentimene at det på grunn av snøfall og sterk vind ikke var mulig å gjennomføre lørdagens renn. I stedet ble det jobbet for sikre søndagens super-G-konkurranse, men sent på ettermiddagen kom meldingen om at det ikke blir noe av.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Tacca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal