Full forvirring i Ski-Norge etter fluorforbud

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Fluor i skismurning har vært et av smørernes viktigste våpen for god glid i snart 30 år. Nå blir det forbudt innenfor EU. Ingen vet hva som blir konsekvensene.

Den norske smøretraileren

MYE FLUOR: I den norske smøretraileren går det med mye fluorprodukter. Tord Hegdahl (t.v.) og Stein Olav Snesrud preparerer ski på Beitostølen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det var full forvirring rundt EU-direktivet som kan gi store konsekvenser i skisporten. Fluor er nemlig en helt sentral bestanddel i skismurning.

Landslagssjef Vidar Løfshus leste opp fakta om forbudet på onsdagens pressekonferanse med skilandslaget. Han sa direktivet ville gjelde fra 1. januar 2016.

– Det er et EU-forbud mot organiske fluorstoff. Altså, produksjon og bruk av fluorstoffer blir forbudt. Spørsmålet er om det da blir et illegalt marked, blir det A- og B-nasjoner? undret Løfshus.

Smøresjef for det norske landslaget Knut Nystad tror derimot forbudet skal innføres 1. januar 2017, men vet ellers lite om hva det vil bety.

Ikke tema i FIS ennå

Forbudet skal gjelde innenfor EU. Land som Canada og Russland, som har gode løpere i verdenstoppen, rammes i utgangspunktet ikke av EU-direktiver. Hvordan forbudet skal håndheves i skisporten vet ingen, men forskjellsbehandling vil være ødeleggende.

Vidar Løfshus

FORVIRRET: Landslagssjef Vidar Løfshus fortalte om det nye EU-direktivet som forandrer skisporten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Hvis det ikke blir lov å bruke for oss i Europa, om det er et forbud, så tviler jeg på om vi har moral til fortsatt å bruke smurning med fluor. Spørsmålet er hva konkurrentene våre gjør. Det kommer til å bli veldig synlig. De som eventuelt jukser, kommer til å gli fra, sier Nystad.

NRK har pratet med Vegard Ulvang, som sier dette ikke har vært et tema i FIS til nå.

Kan gi enorme forskjeller

Men at fluorforbudet kommer til å bli et viktig tema i skiverdenen fremover er helt klart. For smøresjef Nysytad er klar på at dersom konkurrenter utenfor EU, som ikke rammes av direktivet, fortsetter å bruke fluorprodukter, kommer Norge og andre nasjoner til å bli glidd i fra.

– Nå er det faktisk OL i både Korea og Kina fremover, så det kan hende vi plutselig får lov til å bruke det der, sier Nystad.

– Hva bør FIS gjøre?

– FIS bør prate om det med en gang. De må ta et standpunkt om hvordan det skal kontrolleres. Hvor går grensa for juks? Det er det som blir spørsmålet, sier Nystad.

Han er klar på at det blir et steg tilbake i utviklingen for skismurning, når fluor må ut som bestanddel.

– Spørsmålet er hva det blir erstattet av. Alle leverandører prøver å finne det nye vidundermiddelet og prater om pris. Det kan hende det blir enda høyere, sier Nystad.

Siste nytt

 • Reginiussen ut med skade

  Forsvarsveteranen Tore Reginiussen måtte gi seg med skade etter 16 minutters spill i Rosenborgs generalprøve mot Norrköping foran helgens eliteseriestart.

  – Jeg har hatt litt stram hamstring den siste uken, derfor tok vi ingen sjanser, sa han til Eurosport.

  Nicklas Bendtner og Tore Reginiussen
  Foto: Bent Lindsetmo / NRK
 • Ser én «svensk» fordel for Norge

  Lars Lagerbäck er som kjent tidligere svensk landslagssjef og forlot en rådgiverrolle i Sverige da han tok over Norge i 2017. Nå er spørsmålet om det kan gi Norge en fordel før Sverige-møtet. – Fordelen er marginal. Den eneste fordelen jeg har, er at jeg kjenner en del av fotballspillerne rent personlig, sier Lagerbäck til NRK.

  Lagerbäck
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • NM-gull til Saugestad

  Stian Saugestad slo Adrian Smiseth Sejersted med en hundredel i norgesmesterskapet i super-G i Hemsedal mandag. Aleksander Aamodt Kilde tok bronsen og Kjetil Jansrud ble nummer fire.

  World cup alpint super-G Kvitfjell
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal