NRK Meny
Normal

«Dopinglegen» Fuentes dømt til fengsel - myndighetene vil ødelegge bevismateriale

Spanske myndigheter vil ødelegge bevismaterialet som knytter flere idrettsutøvere til «dopinglegen» Eufemiano Fuentes. – En skandale, mener tidligere proffsyklist Kurt Asle Arvesen.

Eufemiano Fuentes

Eufemiano Fuentes var sammen med fire andre tiltalt for å ha satt folks liv og helse i fare ved blant annet blodoverføringer. Tirsdag kom dom i saken.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Arvesen

Kurt Asle Arvesen mener det er en skandale at bevismateriale som kunne felt andre utøvere skal ødelegges.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Blodpose fra Fuentes' klinikk

Over 200 blodposer fra 35 ulike mennesker ble beslaglagt under en razzia i forbindelse med saken mot blant andre Fuentes. Dette bevismaterialet vil spanske myndigheter ikke frigi, men destruere.

Foto: AP
Alexander Kristoff

Proffsyklist Alexander Kristoff mener dommen er skuffende, og at bevismaterialet burde vært brukt til å rydde opp i flere idrett enn sykkel.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix
– Det er synd. Det er det som er saken, at man skal få en oppklaring i det. De utøverne som har jukset skal bli forfulgt og tatt, sier coach i Team Sky Kurt Asle Arvesen til NRK.no.

Tirsdag ble «dopinglegen» Eufemanio Fuentes dømt til ett års fengsel for brudd på folkehelsa.

I tillegg til dommen, var det også knyttet spenning til om bevismaterialet fra rettssaken ville utleveres til Verdens Antidopingbyrå (WADA) og spanske antidopingmyndigheter.

Slik blir det ikke.

Dommeren bestemte at blodposene som ble funnet under en razzia i 2006 ikke skal utleveres til antidopingmyndigheter, og posene skal destrueres når dommen er rettskraftig.

–Det er jo en skandale når de faktisk sitter på bevis. De har jo vært snakk om at 50-60 syklister og utøvere fra en rekke andre idretter er involvert, sier Arvesen.

Frigir ikke bevismateriale

Fuentes har hevdet at han i tillegg til sykkelryttere også har hatt klienter fra andre idretter.

Bevismaterialet fra saken, blant annet 211 blodposer fra 35 forskjellige klienter, kunne felt flere utøvere ved testing, men den spanske dommeren Jula Patricia Santamaria avviste kravet om utlevering.

– Det var en skuffende dom. Det var en stor sjanse for å få ryddet opp i flere idretter enn sykkel. Jeg tror det er mye i denne saken som ikke er kommet frem i lyset. At de ikke vil grave opp alt er skuffende, sier proffsyklist Alexander Kristoff til NRK.no.

Ett års fengsel

Fuentes er dømt for å ha satt folks liv og helse i fare etter å ha bistått utøvere med blodoverføringer. Fuentes er i tillegg utestengt fra å jobbe som lege i fire år etter rettssakens slutt.

– Det er ikke et skikkelig slag for antidopingarbeid når han får ett års fengsel og ikke noe av bevismaterialet blir videreført, mener Kristoff.

I Spania trenger man normalt ikke å sone i fengsel dersom straffen er under to år og man ikke er tidligere straffedømt.

Tidligere sportsdirektør i sykkellaget Kelme, Jose Ignacio Labarta, er også funnet skyldig i er ilagt en fengselsstraff på fire måneder. De tre andre tiltalte, Yolanda Fuentes, Manolo Saiz og Vicente Belda ble frikjent.

Brudd på folkehelsa

Rettssaken mot Fuentes og de fire andre tiltalte pågikk over 23 rettsdager i perioden 28. januar til 2. april.

Tiltalen gikk ut på at de fem skal ha tappet blod av utøvere, oppbevart det og deretter sprøytet blodet tilbake i utøverne på et senere tidspunkt.

Doping var ikke ulovlig i Spania på denne tiden, dermed var de fem tiltalt for brudd på folkehelsa ved å ha satt liv og helse i fare da hjelp utøverne med blodoverføringer.

Under rettssaken har Fuentes vært sterkt uenig i dette.

– Loven krever bare at lokalene er hygieniske, og la til at overføringene ble utført steder «som møtte minimumskravene fra loven», ifølge Cycling News.

«Operasjon Puerto»

Rundt 50 syklister skal ifølge tiltalen har vært innblandet, og noen av syklistene er senere tatt for doping.

Rettsaken kommer sju år etter razziaen som var en del av etterforskningen med kodenavn «Operasjon Puerto».

Det var proffsyklisten Jesus Manzanos forklaringer etter kollapsen under Tour de France i 2003 som satte søkelyset på Fuentes og hans nettverk.

Fuentes har ti dager på å anke dommen.

Siste nytt

 • Nedturen fortsetter for Everton

  Everton sliter både i mesterligaen og i europaligaen. Torsdag gikk laget på et stygt 1-5-tap hjemme for italienske Atalanta. Det var Evertons fjerde tap. Laget har sanket bare ett poeng i turneringen. Det kom i 2-2-kampen mot Apollon Limassol.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Peter Byrne / AP
 • Finaleplassen røk for Ulsrud

  Torsdagens semifinale endte med norsk 3-8-tap for Sverige for Thomas Ulsrud og hans curlingmannskap i EM. Tidligere på dagen hadde Ulsrud & co. sikret seg en plass i OL ved å bli blant de fire beste. Nå blir det spill om bronsen mot Sveits fredag.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup langrenn: Klassisk sprint
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup langrenn: Klassisk sprint, kvinner og menn
V-cup langrenn: Klassisk sprint
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Langrenn
V-cup kombinert: 5 km langrenn
V-cup kombinert: 5 km langrenn