– Det kan ha vært en stor psykisk smell for ham

STAVANGER (NRK): Eksperter og motspillere frykter at Magnus Carlsen (24) fortsatt er preget av den spektakulære tidstabben på tirsdag.

Magnus Carlsen

TUNGT: Magnus Carlsen må komme seg på offensiven igjen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Jan Gustafsson

KOMMENTATOR: Stormester Jan Gustafsson.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det er forvirrende! Han kom seg dit han ville i åpningen, og han hadde en posisjon han kunne vinne. Men han konverterte ikke like nådeløst som vanlig, sier Jan Gustafsson til NRK.

Stormesteren og kommentatoren var en av mange som stusset over Magnus Carlsens uvanlig ujevne spill på onsdag. Motspiller Anish Giri kalte det «horribelt», mens verdensmesteren selv sa han «burde vunnet lett».

Ikke helt seg selv?

Flere spurte seg om nordmannen fortsatt er preget av den mentale trøkken det var å tape det første partiet. Carlsen fikk ikke med seg reglene, noe arrangørene senere har beklaget.

– Jeg vet ikke hvorfor dette skjer. Men det er vel bare menneskelig når man taper et sånt parti på tid at det påvirker spillet. I dag, hvor han allerede hadde tapt to partier på rad og med alt presset, så det ut som det påvirket ham, sier stormester Gustafsson.

– Det er virkelig et sjokk, for vi har sånn tro på at Magnus alltid slår tilbake. Han kan ikke være helt i toppform, sier han.

Jon Ludvig Hammer, som selv leverte et solid remisresultat mot Levon Aronian, mener Carlsen står overfor en stor mental utfordring.

– Definitivt. Det påvirker alle å tape sjakkpartier, og det har gått litt i stå for Magnus akkurat nå. Men han har ferdighetene, så jeg tror han reiser seg, sier Hammer til NRK.

Magnus Carlsen etter tabben

DISKUSJON: Carlsen diskuterer hva som gikk galt, minutter etter den fatale tabben på tirsdag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Ikke i rett sinnsstemning

Da NRK snakket med stormester Ian Rogers tidligere i uka, påpekte han at det er et svært dårlig tegn at Carlsen snakket om tabben i intverjuer dagen etter. Han mener det tydet på at nordmannen ikke hadde greit å nullstille.

Gårsdagens motstander Anish Giri antyder også at Carlsen ikke har greid å riste av seg trøkken.

– Magnus spilte virkelig bra i det første partiet, men noe har vært annerledes siden da. Kanskje den tidstabben var en stor psykisk smell for ham. Det er tydelig at han ikke har helt rett sinnsstemning, sa Giri i intervjuet med arrangøren etter partiet, før han utdypet overfor NRK:

– Han er i en tøff situasjon nå, men han er en tøff fyr, så han vil helt sikkert kjempe om topplasseringene, sier Giri.

Carlsen: – Nå blir det vanskelig

Carlsen selv mener sjansene er dårlige for å vinne turneringen.

– Jeg må nesten spille et godt parti før vi kan snakke om det. Det hjelper ofte for å komme meg i gang, sier han til NRK.

– Hvor stor utfordring er dette mentalt?

– Jeg har startet med tidlig tap i andre turneringer. Hadde jeg vunnet i dag, hadde det ikke vært noen krise. Nå blir det vanskeligere. Når man ikke vinner sine vunnede stillinger, blir det ikke lett, sier han oppgitt.

Anish Giri og Magnus Carlsen

SKUFFENDE: Både Magnus Carlsen og Anish Giri virket overrasket over hvor mange enkle feil Carlsen gjorde i torsdagens parti.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Zlatan sette klubbrekord

  Med hattrick mot Sporting Kansas er Zlatan Ibrahimovic oppe i 26 mål på 25 kampar for LA Galaxy denne sesongen. Galaxy vann kampen 7-2.

  Med sigeren klatra Galaxy til femteplass på tabellen, og sluttspelet er no innan rekkevidde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Kelvin Kuo / Reuters
 • Hovland tangerte PGA-rekord

  Med sin 64-runde på avslutninga av sesongopninga i PGA-touren søndag, tangerte Viktor Hovland ein PGA-rekord.

  Ifølgje ei twittermelding frå golfkommentator Ron Mintz var dette Hovlands 17. runde på rad under 70 slag, tangering av Bob Estes PGA-rekord frå 2001.

  Hovland enda på 10.-plass i turneringa, og fekk 190.000 dollar for det. Turneringa blei suverent vunnen av Joaquin Niemann – Chiles første siger i PGA-turneringa nokosinne.

  Kommande helg skal Hovland debutere på europatouren i det europeiske PGA-meisterskapet i engelske Wentworth.

  Laster Twitter-innhold
 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal