NRK Meny
Normal

– Det kan ha vært en stor psykisk smell for ham

STAVANGER (NRK): Eksperter og motspillere frykter at Magnus Carlsen (24) fortsatt er preget av den spektakulære tidstabben på tirsdag.

Magnus Carlsen

TUNGT: Magnus Carlsen må komme seg på offensiven igjen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Jan Gustafsson

KOMMENTATOR: Stormester Jan Gustafsson.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det er forvirrende! Han kom seg dit han ville i åpningen, og han hadde en posisjon han kunne vinne. Men han konverterte ikke like nådeløst som vanlig, sier Jan Gustafsson til NRK.

Stormesteren og kommentatoren var en av mange som stusset over Magnus Carlsens uvanlig ujevne spill på onsdag. Motspiller Anish Giri kalte det «horribelt», mens verdensmesteren selv sa han «burde vunnet lett».

Ikke helt seg selv?

Flere spurte seg om nordmannen fortsatt er preget av den mentale trøkken det var å tape det første partiet. Carlsen fikk ikke med seg reglene, noe arrangørene senere har beklaget.

– Jeg vet ikke hvorfor dette skjer. Men det er vel bare menneskelig når man taper et sånt parti på tid at det påvirker spillet. I dag, hvor han allerede hadde tapt to partier på rad og med alt presset, så det ut som det påvirket ham, sier stormester Gustafsson.

– Det er virkelig et sjokk, for vi har sånn tro på at Magnus alltid slår tilbake. Han kan ikke være helt i toppform, sier han.

Jon Ludvig Hammer, som selv leverte et solid remisresultat mot Levon Aronian, mener Carlsen står overfor en stor mental utfordring.

– Definitivt. Det påvirker alle å tape sjakkpartier, og det har gått litt i stå for Magnus akkurat nå. Men han har ferdighetene, så jeg tror han reiser seg, sier Hammer til NRK.

Magnus Carlsen etter tabben

DISKUSJON: Carlsen diskuterer hva som gikk galt, minutter etter den fatale tabben på tirsdag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Ikke i rett sinnsstemning

Da NRK snakket med stormester Ian Rogers tidligere i uka, påpekte han at det er et svært dårlig tegn at Carlsen snakket om tabben i intverjuer dagen etter. Han mener det tydet på at nordmannen ikke hadde greit å nullstille.

Gårsdagens motstander Anish Giri antyder også at Carlsen ikke har greid å riste av seg trøkken.

– Magnus spilte virkelig bra i det første partiet, men noe har vært annerledes siden da. Kanskje den tidstabben var en stor psykisk smell for ham. Det er tydelig at han ikke har helt rett sinnsstemning, sa Giri i intervjuet med arrangøren etter partiet, før han utdypet overfor NRK:

– Han er i en tøff situasjon nå, men han er en tøff fyr, så han vil helt sikkert kjempe om topplasseringene, sier Giri.

Carlsen: – Nå blir det vanskelig

Carlsen selv mener sjansene er dårlige for å vinne turneringen.

– Jeg må nesten spille et godt parti før vi kan snakke om det. Det hjelper ofte for å komme meg i gang, sier han til NRK.

– Hvor stor utfordring er dette mentalt?

– Jeg har startet med tidlig tap i andre turneringer. Hadde jeg vunnet i dag, hadde det ikke vært noen krise. Nå blir det vanskeligere. Når man ikke vinner sine vunnede stillinger, blir det ikke lett, sier han oppgitt.

Anish Giri og Magnus Carlsen

SKUFFENDE: Både Magnus Carlsen og Anish Giri virket overrasket over hvor mange enkle feil Carlsen gjorde i torsdagens parti.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Startrekord for kamper uten 0-0

  Hittil er det spilt 27 kamper på rad fra start i fotball-VM uten eneste 0-0-kamp. Det er rekord.

  Den gamle rekorden stammer fra VM i 1954. Da ble det spilt totalt 26 kamper i hele mesterskapet, og ingen av dem endte målløs.

  SOCCER-WORLDCUP-BEL-TUN/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Federer til finale nummer 12

  Roger Federer har dominert ATP-turneringen i tyske Halle i flere år. Det gjelder for 2018 også.

  Sveitseren er klar for finalen i den tyske byen for 12. gang. Det skjedde etter 7-6, 7-5 over amerikaneren Denis Kudla i semifinalen.

  Germany Tennis
  Foto: Friso Gentsch / AP
 • Brun og Strandli til finale

  Kristoffer Brun og Are Strandli var best i sitt semifinaleheat og tok seg til søndagens finale i lettvekt dobbeltsculler i verdenscupen i roing lørdag.

  Nordmennene klokket inn til 6.18,80.

  roing
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-studio Fotball-VM 1998, menn, Frankrike: Brasil-Norge
Veien til VM: Mexico og Kroatia
VM fotball: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018 Sør-Korea - Mexico og eliteserien Molde - Stabæk
FIFA Fotball-VM 2018: Tyskland - Sverige